Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraeliui ir palestiniečiams reikia drąsių sprendimų, sako popiežius

Popiežius Pranciškus antradienį paragino Izraelį ir palestiniečius atnaujinti derybas ir priimti drąsius sprendimus, sakoma Vatikano pareiškime, kuris išplatintas po pontifiko susitikimo su Izraelio prezidentu Shimonu Peresu.
Popiežius Pranciškus susitiko su Izraelio prezidentu Shimonu Peresu.
Popiežius Pranciškus susitiko su Izraelio prezidentu Shimonu Peresu. / „Scanpix“ nuotr.

„Tikimasi skubaus derybų tarp izraeliečių ir palestiniečių atnaujinimo“, – sakoma jame.

„Esant drąsiems sprendimams ir abiems šalims pasirengus, taip pat remiant tarptautinei bendruomenei, susitarimas gali būti pasiektas“, – nurodoma jame.

Toks susitarimas turėtų „gerbti teisėtus abiejų tautų siekius, tvirtai prisidėti prie taikos ir stabilumo regione“, pranešė Vatikanas.

Pirmasis lyderio iš Artimųjų Rytų ir kovą išrinkto popiežiaus susitikimas įvyko svarbių įvykių taikos procese tarp Izraelio ir palestiniečių metu.

Izraelio vyriausioji taikos derybininkė Tzipi Livni antradienį gyrė svarbią Arabų Lygos nuolaidą, kad žydų valstybė ir palestiniečiai galėtų apsikeisti kai kuriomis teritorijomis, jeigu tai užtikrintų pažangą taikos procese.

Apie tai buvo kalbama susitikimo tarp JAV valstybės sekretorius Johno Kerry ir Arabų lygos delegacijos susitikimo dėl 2002 metų Arabų taikos iniciatyvos metu Vašingtone.

Abu Pranciškaus pirmtakai taip pat lankėsi palestiniečių teritorijose: Benediktas XVI – 2009-aisiais, o Jonas Paulius II – 2000 metais.

Pasiūlyme numatyta, kad 22 arabų šalys normalizuotų savo santykius su Izraeliu mainais į izraeliečių pasitraukimo iš teritorijų, kurias jis okupavo 1967 metais per Šešių dienų karą.

Susitikimo metu Sh.Peresas ir Pranciškus išreiškė „susirūpinimą dėl Siriją siaubiančio konflikto“ ir viltį, kad konfliktas bus išspręstas taikiai.

Izraelio prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Sh.Peresas baigdamas susitikimą su popiežiumi Pranciškumi Vatikane pakvietė jį atvykti valstybinio vizito į Izraelį.

„Lauksiu jūsų Jeruzalėje. Ne tik aš, bet visi Izraelio žmonės“, – Sh.Peresas anglų kalba kreipėsi į pontifiką jų pusvalandį trukusio susitikimo pabaigoje.

Popiežius priėmė kvietimą „mielai ir džiugiai“, sakė Vatikano atstovas, bet nenurodė, kada ši kelionė galėtų būti.

Abu Pranciškaus pirmtakai taip pat lankėsi palestiniečių teritorijose: Benediktas XVI – 2009-aisiais, o Jonas Paulius II – 2000 metais.

Sh.Peresas paprašė Pranciškaus „pasimelsti už mus visus“ ir pažadėjo pasimelsti už popiežių trečiadienį Italijos centrinėje dalyje esančiame Asyžiuje, kur jis aplankys Šv. Pranciškaus kapą.

Šio šventojo vardą pasirinko argentiniečių kardinolas Jorge Mario Bergoglio, kai kovą buvo išrinktas popiežiumi.

Liepos mėnesį popiežius Pranciškus vyks į Rio de Žaneirą dalyvauti Pasaulio jaunimo dienose, į kurias suplūsta katalikiškas jaunimas iš viso pasaulio.

2014 metų pradžioje jis turėtų apsilankyti gimtojoje Argentinoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius