Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelyje po moters gyvybės pareikalavusių išpuolių plinta neramumai

Izraelyje pirmadienį per du atskirus išpuolius, kuriuos įvykdė peiliais ginkluoti palestiniečiai, žuvo izraelietė ir buvo sužeisti dar trys žmonės, o mėnesius Jeruzalėje vykę neramumai išplito po visą Izraelį ir į okupuotą Vakarų Krantą.
Izraelio gelbėjimo tarnybos Tel Avive po išpuolio prieš karį
Izraelio gelbėjimo tarnybos Tel Avive po išpuolio prieš karį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienio smurtas prasidėjo Tel Avive, kur palestiniečių paauglys iš Vakarų Kranto šiaurės subadė 20 metų karį, kurio būklė dabar yra kritinė. Užpuolikas pabėgo, bet buvo sučiuptas ir areštuotas.

Po kelių valandų kitas palestinietis užpuolė tris izraeliečius prie Alon Švuto gyvenvietės Vakarų Kranto pietuose. Užpuolikas nužudė jauną moterį ir sužeidė dar du žmones, o paskui vienas sargybinis į jį šovė ir sunkiai jį sužeidė.

Kraujas pirmadienį buvo liejamas po kelis mėnesius vykusių susirėmimų ir neramumų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir aplink ją. Policijai per įprastą arešto operaciją nušovus jauną Izraelio arabą, savaitgalį neramumai išplito į arabiškuosius Izraelio rajonus.

Europos Sąjunga (ES) griežtai pasmerkė minimus išpuolius, Bendrijos užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini biuras išreiškė itin didelį susirūpinimą dabartine situacija ir perspėjo, kad ji gali toliau blogėti, jei nebus „politinės perspektyvos“.

Europos Sąjunga (ES) griežtai pasmerkė minimus išpuolius, Bendrijos užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini biuras išreiškė itin didelį susirūpinimą dabartine situacija ir perspėjo, kad ji gali toliau blogėti, jei nebus „politinės perspektyvos“.

Nuo vasaros Izraelis, siekdamas pažaboti neramumus, reikšmingai padidino policijos patruliavimą gatvėse, tačiau nesugebėjo sustabdyti pavienių palestiniečių išpuolių, daugiausia – Jeruzalėje.

Pirmadienio smurtu buvo nueita dar toliau.

„Prie autostopo vietos prie įvažiavimo į Alon Švutą sustojo automobilis, vairuotojas išlipo iš mašinos ir subadė tris civilius žmones, kurie ten stovėjo“, – sakė policijos atstovė Luba Samri, pasakodama apie incidentą Vakarų Kranto pietuose.

Žuvo maždaug 25 metų moteris, o du vyrai buvo sužeisti, jų sužeidimai yra nesunkūs ar vidutinio sunkumo, nurodė medikai. Policija sakė, kad visi tie trys žmonės yra žydų naujakuriai.

Į užpuoliką, Maherą Hamdi al Hashlamoną, šovė gyvenvietės sargybinis, kuris jį sunkiai sužeidė. Jis buvo nuvežtas į ligoninę Jeruzalėje.

Palestiniečių saugumo šaltiniai sakė, kad M.H.al Hashlamonas yra iš Hebrono miesto.

Anksčiau palestiniečių paauglys iš pabėgėlių stovyklos Vakarų Kranto šiaurėje Tel Avive prie traukinių stoties subadė izraeliečių karį ir pabėgo, bet vėliau buvo areštuotas.

Kario būklė yra kritinė. Tai yra pirmas kartas, kai Izraelio hedonistinę komercinę sostinę paveikė dabartinė smurto banga.

Pranešama, kad užpuolikas yra 17-metis Nureddine'as Abu Hashiyeh iš Askaro pabėgėlių stovyklos netoli Nabulaus. Jo tėvas Khaledas sakė, kad jis iš profesijos yra dažytojas ir dekoratorius ir sekmadienį išvyko į Tel Avivą.

Minimi išpuoliai buvo įvykdyti Izraeliui bandant suvaldyti kylančią smurto bangą, kuri pastaruosius keturis mėnesius yra apėmusi aneksuotą Rytų Jeruzalę, o neseniai išplito į Izraelio arabų miestus ir kaimus.

Pyktis Jeruzalėje iš pradžių prasiveržė liepos pradžioje, jauniems žydų ekstremistams nužudžius palestiniečių paauglį.

Pyktį pakurstė religinė įtampa Al Aksos mečetės komplekse ir žingsniai plėsti naujakurių gyvenvietes okupuotame rytiniame šio švento miesto sektoriuje.

Nuo rugpjūčio Jeruzalėje palestiniečiai įvykdė keturis kruvinus išpuolius, kurių trys buvo teroro išpuoliai, kai kaltininkai automobiliais rėžėsi į žmones. Per juos žuvo penki izraeliečiai.

Nuo rugpjūčio Jeruzalėje palestiniečiai įvykdė keturis kruvinus išpuolius, kurių trys buvo teroro išpuoliai, kai kaltininkai automobiliais rėžėsi į žmones. 

Dar vienas išpuolis buvo bandymas šaudyti iš pravažiuojančios transporto priemonės.

Visi keturi kaltininkai, kurie veikė pavieniui ir yra iš Rytų Jeruzalės, buvo nušauti ir tai išprovokavo tolesnius neramumus.

Nuo liepos mėnesio policija dėl viešosios tvarkos pažeidimų Rytų Jeruzalėje areštavo maždaug 900 palestiniečių ir maždaug trečdaliui jų pateikė kaltinimus.

Tačiau praėjusį savaitgalį neramumai išplito policijai Kufr Kanoje netoli šalies šiaurėje esančio Nazareto nušovus 22 metų Izraelio arabą. Po to incidento kilo riaušės arabų rajonuose, kurios kai kur tęsėsi iki pirmadienio paryčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius