Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

J.Bidenas ragina laikytis vieningai Rusijos agresijos akivaizdoje

Kadenciją baigiantis JAV viceprezidentas Joe Bidenas pirmadienį atvykęs į Ukrainą paragino tarptautinę bendruomenę laikytis vieningai Rusijos agresijos akivaizdoje ir tvirtino, kad sankcijos Maskvai dėl jos veiksmų Ukrainoje turi tęstis.
Joe Bidenas Latvijoje
Joe Bidenas Latvijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Bidenas atvyko į Ukrainą parodyti šiai šaliai Vakarų šalių lyderių palaikymą, kai į valdžią JAV ateinantis prezidentas Donaldas Trumpas rodo glaudesnių ryšių su Kremliumi ženklus.

„Tebesitęsiantys Rusijos mėginimai pakenkti jūsų sėkmei, jūsų saugumui, jūsų suverenumui ir jūsų teritoriniam vientisumui yra daugialypiai“,– sakė J.Bidenas per bendrą su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka spaudos konferenciją.

„Kartu su mūsų partneriais ES ir G-7 mes aiškiai parodome, kad sankcijos turi likti, kol Rusija iki galo neįgyvendins savo įsipareigojimų pagal Minsko susitarimą“, – nurodė jis, turėdamas omenyje 2015-ųjų vasarį sudarytą taikos susitarimą konfliktui Ukrainos rytuose užbaigti.

„Tarptautinė bendruomenė turi ir toliau likti vieninga prieš Rusijos agresiją ir prievartą“, – pridūrė J.Bidenas.

J.Bideno pusės dienos vizitu siekta pademonstruoti savo asmeninį palaikymą karo krečiamos šalies lyderiams ir išsklaidyti nerimą, kad dvišaliai JAV ir Ukrainos ryšiai gali atšalti, kai į valdžią ateis išrinktasis prezidentas D.Trumpas.

J.Bidenas inicijavo B.Obamos administracijos pastangas paskatinti Ukrainą daryti reformas, kai šalis kovoja prieš Krymo aneksiją ir Rusijos paramą separatistų kovotojams rytuose.

Korupcijos vėžys

Kijevas ir jo sąjungininkės Vakaruose, tarp jų ir JAV, kaltina Rusiją karo kurstymu Ukrainos šalies rytuose, savo karių siuntimu ir ginklų teikimu separatistams, o Maskva visa tai neigia.

Tačiau D.Trumpui atsisakius kritikuoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną kilo nemažai klausimų dėl tolesnės JAV paramos Ukrainai.

„Norėjau dar kartą čia atvykti per savo paskutinę viceprezidento kelionę pareikšti pagarbą dėl to, kiek daug pasiekė Ukrainos žmonės“, – sakė žurnalistams J.Bidenas ir pridūrė, kad amerikiečius ir ukrainiečius jungia glaudūs ryšiai.

„Tikiuosi, kad kita administracija taip pat norės būti jūsų besitęsiančios pažangos rėmėja ir partnere, bet, kaip žinote, to sunkaus darbo negali atlikti niekas kitas, tik patys ukrainiečiai“, – pabrėžė jis.

Jūs kaunatės ir su korupcijos vėžiu ir su Kremliaus agresija, – pabrėžė J.Bidenas.

Kelios dienos iki J.Bideno vizito Ukrainos pajėgos ir Rusijos remiami separatistai apkaltino vieni kitus gruodžio pabaigoje paskelbtų trapių paliaubų pažeidimais.

Šis susitarimas atnešė naują viltį, kad baigsis beveik trejus metus besitęsiantis konfliktas, pareikalavęs apie 10 000 gyvybių.

J.Bidenas gyrė tai, kaip Ukrainos vakarietiška valdžia sprendžia korupcijos problemą, bet ragino padaryti dar daugiau.

„Jūsų žengtų gyvybiškai svarbių žingsnių dėka jūsų ekonomika vėl auga; bet dar daug darbo lieka nuveikti“, – kalbėjo jis.

„Jūs kaunatės ir su korupcijos vėžiu ir su Kremliaus agresija“, – pabrėžė J.Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius