-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonija ant branduolinės katastrofos slenksčio. Prarasta kelių atominių reaktorių kontrolė. Nugriaudėjo vienas sprogimas (atnaujinta 0.19 val.)

Po griaunančio žemės drebėjimo ir cunamio Japonija atsidūrė ir ant branduolinės katastrofos slenksčio – dėl sutrikusių technologinių procesų nepavyksta ataušinti vieno Fukušimos-1 atominės elektrinės reaktoriaus.
Atominė elektrinė Fukušimoje
Atominė elektrinė Fukušimoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokijo energetikos kompanija TEPCO paskelbė apie padidėjusį radioaktyvios spinduliuotės lygį Fukušimos prefektūroje stovinčios atominės elektrinės viduje. TEPCO duomenimis, padidėjęs radiacijos lygis fiksuojamas atominės elektrinės pirmojo reaktoriaus turbinų skyriuje. Pasak naujienų agentūros „Kyodo News“, kompanija iš visų jėgų stengiasi išsiaiškinti ir suvaldyti situaciją elektrinėje.

Po žemės drebėjimo elektrinėje sutriko reaktoriaus aprūpinimas elektros energija. Tiksliau, nepavyksta atstatyti elektros tiekimo įrenginiams, skirtiems reaktoriaus ataušinimui. Iš elektrinės apylinkių jau evakuota 2–3 tūkst. vietos gyventojų. Kiek anksčiau Japonijos vyriausybės generalinis sekretorius Yukio Edano pareiškė, kad situacija kontroliuojama, o radioaktyvių medžiagų nuotėkio jokioje šalies atominėje elektrinėje neužfiksuota.

Vis dėlto dabar buvo patvirtinta anksčiau sklandžiusi informacija, kad atominės elektrinės turbinų skyriuje po žemės drebėjimo buvo kilęs gaisras. Jį gesinti į pagalbą buvo pasitelkti Japonijos kariškiai.

Sprendžiant pagal naujausius pranešimus, elektrinės specialistams vis tiek nepavyksta išspręsti elektros aušinimo įrenginiams tiekimo atnaujinimo problemos. JAV skubiai išsiuntė į Japoniją specialių atominėms elektrinėms skirtų aušinimo medžiagų krovinį, paskelbė valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Didžiosios Britanijos branduolinės fizikos specialistas Waltas Pattersonas pareiškė, kad Fukušimos atominės elektrinės personalas, greičiausiai, susidūrė su rimta problema, kurią būtina išspręsti per kuo trumpesnį laiką. „Jeigu jos nepavyks išspręsti per kelias artimiausias valandas, tai reikalas taps labai rimtas“, – interviu BBC žurnalistams sakė mokslininkas.

Iš viso žemės drebėjimo ir cunamio paveiktoje zonoje atsidūrė 11 veikusių branduolinių reaktorių Onagavos, Fukušimos-1, Fukušimos-2 ir Tokajaus atominėse elektrinėse.Paskutiniais duomenimis, siekiant sumažinti pavojingai reaktoriuje pakilusį slėgį nuspręsta išleisti radioaktyvius garus. Apie tai pranešė TEPCO vadovybė. Jokių detalesnių šio veiksmo paaiškinimų iš kompanijos atstovų lūpų nenuskambėjo.

Garai šio tipo atominėje elektrinėje atsiranda reaktoriui kaitinant vandenį. Kai vanduo virsta garais, jie suka elektros generatorių turbinas, o vėliau patenka į aušinimo zoną. Čia garai vėl virsta vandeniu, kuris grąžinamas į reaktorių ir taip ciklas uždaromas. Panašu, kad šiame reaktoriuje sutriko garų aušinimo sistema, o nevėstantis reaktorius toliau kaitina likusį vandenį. Jeigu nebūtų imtasi jokių veiksmų, garų kiekis sistemoje viršytų kritinius rodiklius ir įvyktų sprogimas.

Pasak W.Pattersono, jeigu elektrinės reaktoriuje po žemės drebėjimo įstrigo branduolinio kuro kasetės ir jų neįmanoma ištraukti, taip galutinai nuslopinant branduolinę reakciją, tai kuro strypai gali pradėti lydytis, o tai „yra pats didžiausias košmaras bet kuriam branduolinės fizikos specialistui“.

Tuo tarpu Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) stengiasi nuraminti pasaulinę visuomenę. Kaip rašoma agentūros pranešime spaudai, gręsiančios nelaimės zonoje, virš Honšiu salos šiaurrytinės teritorijos, šiuo metu vyrauja vakarų krypties vėjai. Katastrofos elektrinėje atveju vėjas radioaktyvias medžiagas, kaip tikima, nuneštų ne ant Japonijos ir Azijos šalių teritorijos, o į Ramųjį vandenyną.

Iš viso žemės drebėjimo ir cunamio paveiktoje zonoje atsidūrė 11 veikusių branduolinių reaktorių Onagavos, Fukušimos-1, Fukušimos-2 ir Tokajaus atominėse elektrinėse. Visi jie, išskyrus vienintelį probleminį reaktorių Fukušimos-1 elektrinėje, sėkmingai automatiškai išsijungė po pirmųjų penktadieninių požeminių smūgių. Beje, pakartotinio 6,5 balo stiprumo požeminio smūgio epicentras atsidūrė prie pat Tokajaus atominės elektrinės.

Japonijoje iš viso funkcionuoja 55 branduoliniai reaktoriai, gaminantys 29,3 proc. šalyje suvartojamos elektros energijos. Iki 2040-ųjų planuojama atominių elektrinių pagaminamos energijos dalį padidinti iki 40 proc.

VIDEO: Japan's Chernobyl? Radiation pressure fears at Fukushima plant

Rimtų problemų kilo dar su trimis reaktoriais (papildyta 1.52 val.)

Nors Japonijos branduolinės saugos specialistai pareiškė, kad problemos Fukušima-1 elektrinėje nekelia „tiesioginio pavojaus sveikatai“, tačiau maždaug 45 tūkstančiams gyventojų, įsikūrusių 10 km spinduliu aplink elektrinę, kaip praneša BBC, liepta evakuotis. Taip pat pranešama, kad probleminiame reaktoriuje radiacijos lygis įprastinį viršijo tūkstantį kartų.

Japonijos naujienų agentūra „Kyodo News“, remdamasi TEPCO atstovų informacija, paskelbė, kad sustreikavo ir trijų kitos elektrinės, Fukušima-2, branduolinių reaktorių aušinimo sistemos. Ši elektrinė yra įsikūrusi už 11 km nuo Fukušima-1 jėgainės.

Kiek vėliau pranešta, kad TEPCO specialistai prisipažino praradę galimybę kontroliuoti slėgį kai kuriuose Fukušima-2 reaktoriuose. Pačiuose reaktoriuose slėgis yra stabilus, tačiau jis kyla jų apsauginiuose apvalkaluose, pripažino kompanijos atstovas spaudai.

Evakuojami žmonės ir iš atominės elektrinės Fukušima-2 apylinkių (papildyta 2.40 val.)

Japonijos valdžia oficialiai paskelbė nepaprastąją padėtį Fukušima-2 elektrinėje, pranešė naujienų agentūra „Associated Press“. Kiek anksčiau tokia pati padėtis buvo paskelbta Fukušima-1 atominėje elektrinėje.

Beje, „Associated Press“ pranešime jau minimi du probleminiai branduoliniai Fukušimos-1 reaktoriai, o ne vienas kaip skelbta iki šiol. Kiti šaltiniai informacijos apie dar vieną sustreikavusį „Fukušima-1“ reaktorių nepatvirtina.

Naujienų agentūra AFP savo ruožtu informuoja, kad jau evakuojami žmonės, gyvenantys 3 km atstumu nuo „Fukušima-2 atominės elektrinės, kurioje nepavyksta suvaldyti procesų trijuose reaktoriuose.

Fukušimos-1 elektrinėje girdimi sprogimai (papildyta 10.10 val.)

„NHK World“ praneša, kad Fukušimos-1 elektrinėje nugriaudėjo sprogimas. Tačiau tikslesnės detalės nepateikiamos.

Japonijos valstybinė branduolinės ir pramoninės saugos agentūra (VBPSA) teigia, kad šalia Fukušima-1 reaktoriaus buvo aptikta cezio ir radioaktyvaus jodo.

„Reuters“ cituoja Japonijos atominės energetikos specialistus: „Jei radioaktyvus branduolinis kuras ir nutekėjo, tai jo nuotekis nėra didelis ir šio incidento negalima lyginti su Černobylio atominės elektrinės katastrofa“. Atominės energetikos specialistų teigimu, net ir pačiu blogiausiu atveju įmanomas tik radiacijos nutekėjimas ir elektrinės įrangos gedimai. Tačiau sprogimo tikimybė atmetama.

Į elektrinę siunčiama speciali medikų komanda (papildyta 11.01 val.)

VBPSA teigimu, cezio ir radioaktyvaus jodo aptikimas elektrinės išorėje reiškia, kad vienas iš urano kuro konteinerių pradėjo lydytis. Šios medžiagos atsiranda branduolinės reakcijos metu.

Tokijo universiteto profesiorius Naoto Sekimura pareiškė, kad išsilydyti ir patekti į išorę galėjo tik maža dalis elektrinėje esančio branduolinio kuro. Jis paragino greta elektrinės įsikūrusius gyventojus išlikti ramius, tvirtindamas, kad didžioji dalis branduolinio kuro liko elektrinės reaktoriuje, kurį pavyko sustabdyti ir pradėti aušinti.

Japonijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė į Fukušima-1 išsiuntusi specialios paskirties medikų komandą, kuri imsis darbo, jeigu paaiškės, kad yra radiacija apšvitintų žmonių. Medikų komanda iš Čiboje įsikūrusio Nacionalinio radiologijos mokslų instituto išskrido savigynos pajėgų sraigtasparniu, informuoja „NKH World“. Šioje komandoje yra daktarų, slaugių ir ekspertų. Su savimi jie gabenasi specialią įrangą.

Tuo tarpu BBC praneša, kad virš Fukušima-1 elektrinės matomi kylantys dūmai. Jos žiniomis, per incidentą sužeisti keli elektrinės darbininkai.

Tvirtinama, kad sprogimas nepažeidė elektrinės reaktoriaus (papildyta 11.20 val.)

Japonijos vyriausybės generalinis sekretorius Y.Edano per spaudos konferenciją pareiškė, kad sprogimas Fukušima-1 elektrinėje nepalietė branduolinio reaktoriaus. Jis taip pat paragino japonus taupyti elektros energiją, perspėdamas, kad galimi jos tiekimo apribojimai.

Y.Edano taip pat patikino, kad radiacijos lygis Fukušimos prefektūroje atidžiai stebimas. Elektrinės apylinkių gyventojams jis parekomendavo užsidaryti langus ir neiti į lauką.

Japonijos žiniasklaida tuo metu skelbia, kad per sprogimą Fukušima-1 elektrinėje įgriuvo stogas ir sienos. Apie sprogimo priežastis kol kas tik spėliojama, tačiau tvirtinama, kad prie sprogimą vėl virpėjo žemės paviršius. TEPCO pareiškė, kad per incidentą nukentėjo keturi darbininkai, kurie šalino žemės drebėjimo pasekmes.

Sprogimas, kaip jį parodė per Japonijos televiziją:

Iš Fukušimos elektrinės nutekėjo radioaktyvios medžiagos (papildyta 12.49 val.)

Japonijos valdžia oficialiai patvirtino, kad per sprogimą Fukušimos atominėje elektrinėje buvo suniokotas išorinis apvalkalas ir radioaktyvios medžiagos nutekėjo iš elektrinės.

Radioaktyvus debesis artėja prie Rusijos (papildyta 13.15 val.)

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi savo šalies institucijų turima informacija, paskelbė, kad Kamčiatkos pusiasalio link juda radioaktyvus debesis, kuris galėjo susidaryti po avarijos Fukušimos atominėje elektrinėje.

Rusijos pareigūnų teigimu, debesis pusiasalį pasieks ne anksčiau kaip per parą. Kol kas Rusijos teritorijoje neužfiksuota radiacinio fono padidėjimo, viršijančio leistinas normas.

Anksčiau buvo skelbta, kad radiacijos nuotėkis dėl sprogimo nekelia pavojaus nei Rusijai, nei kitoms Azijos valstybėms, nes vyraujantys vėjai kenksmingas medžiagas turėtų nunešti į Ramųjį vandenyną.

Radiacijos lygis: metų dozė per valandą (papildyta 13.31 val.)

Fukušimos prefektūros valdžia patvirtino apie tai, kad prie Fukušimos-1 elektrinės užfiksuotas gerokai padidėjęs radiacijos lygis. Prefektūros administracijos atstovų teigimu, šeštadienį per vieną valandą radiacijos lygis prie elektrinės pakilo iki 1 015 mikrosivertų.

Tokios radiacijos zonoje atsidūręs žmogus leidžiamą metinės radiacijos dozę gauna per valandą.

Kaip pranešė VBPSA, elektrinės darbuotojai taip padidėjusį radiacijos lygį užfiksavo dar prieš sprogimą elektrinėje.

Sprogimą Japonijos atominėje jėgainėje galėjo sukelti vandenilio nuotėkis (papildyta 14.48 val.)

Vienos tarptautinės branduolinės energetikos organizacijos pareigūnas šeštadienį paskelbė manantis, kad sprogimą Fukušimos-1 elektrinėje galėjo sukelti nutekėjusios vandenilio dujos, todėl tikėtina, kad radioaktyvios medžiagos į aplinką nepateks.

„Akivaizdu, kad įvyko vandenilio sprogimas“, – Londone įsikūrusios Pasaulinės branduolinės asociacijos ryšių su visuomene skyriaus direktorius Ianas Hore'as-Lacy sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

„Jeigu vandenilis užsiliepsnojo, jo nebeliko – jis nebekelia jokio tolesnio pavojaus“, – pridūrė specialistas.

Evakuojama dar daugiau žmonių (papildyta 15.13 val.)

Fukušimos prefektūros administracija išplėtė evakuacijos zoną aplink Fukušimos-1 elektrinę nuo anksčiau paskelbtų 10 km iki 20 km.

Šis sprendimas buvo priimtas po šalies premjero susitiko su incidento pasekmių likvidavimo komandos vadovais.

Aplink Fukušimos-2 elektrinę lieka galioti 10 km evakuacijos zona, pranešė „NHK World“.


View Sprogimas Japonijos atominėje elektrinėje Fukušima-1 in a larger map


View Sprogimas Japonijos atominėje elektrinėje Fukušima-1 in a larger map

Paskelbta sprogimo Fukušimos-1 elektrinėje priežastis (papildyta 18.57 val.)

Kaip skelbia CNN, sprogimo Fukušimos-1 priežastimi tapo sugedęs siurblys, kuris buvo naudojamas reaktoriaus aušinimui.

Japonijos pareigūnai dar kartą pabrėžė, kad sprogimas įvyko ne pačiame reaktoriuje ir reaktoriaus apsauginis apvalkalas nebuvo rimtai pažeistas. Per sprogimą nukentėję keturi darbuotojai į ligoninę išgabenti dėl nesunkių traumų.

„Kyodo News“ praneša, kad trims žmonėms, kurie buvo evakuoti iš elektrinės apylinkių, nustatyti apšvitinimo radiacija požymiai. Japonijos naujienų agentūra „Jiji“ savo ruožtu pranešė, kad netoli elektrinės buvo apšvitinti trys darbininkai. Iš karto po sprogimo radiacijos lygis aplink elektrinę smarkiai pakilo, tačiau vėliau, pasak Japonijos specialistų, ėmė kristi.

Pasak vyriausybės generalinio sekretoriaus Y.Edano, reaktoriaus aušinimo darbai truks dvi dienas.

Japonijos pareigūnai informavo Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros agentūrą apie pasiruošimus išdalyti jodo preparatus žmonėms, gyvenantiems netoli atominių elektrinių, apgadintų penktadienį per žemės drebėjimą, pranešė Vienoje įsikūrusi agentūra.

Jodas padeda apsaugoti organizmą nuo aplinkoje pasklidusių radioaktyviųjų izotopų.

TATENA nurodė, kad Japonijos pareigūnai ją informavo apie sprogimą ir kad jie šiuo metu „vertina reaktoriaus šerdies būklę“.

„Pareigūnai taip pat sakė, kad ruošiamasi dalyti jodą gyventojams netoli abiejų elektrinių, – skelbiama TATENA pranešime. – TATENA dar kartą pasiūlė suteikti Japonijai techninę pagalbą, jeigu vyriausybė to paprašytų.“

Sutriko dar vieno reaktoriaus aušinimo sistema (papildyta 0.19 val.)

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, Fukušimos-1 elektrinės darbuotojai susidūrė su dar viena rimta problema: sutriko avarinė trečiojo reaktoriaus aušinimo sistema. Šią informaciją patvirtino Japonijos VBPSA atstovas.

„Visos priemonės išlaikyti atitinkamą aušinimo vandens lygį trečiajame reaktoriuje nebuvo sėkmingos“, – pareiškė elektrinės atstovas.

„Reuters“ taip pat praneša, kad radiacija apšvitino iki 160 žmonių, buvusių prie pirmojo reaktoriaus prieš sprogimą ir po jo. Devyniems žmonėms pasireiškė simptomai, liudijantys, kad gautos radiacijos dozės yra didelės ir turinčios rimtą poveikį sveikatai. Tuo tarpu specialistai tikina, kad per pastarąsias kelias valandas radiacijos lygis Fukušimos-1 elektrinės apylinkėse ženkliai nukrito.

Japonijos pareigūnų teigimu, iš Fukušimos-1 apylinkių jau evakuota apie 110 tūkst. žmonių. Dar 30 tūkst. žmonių evakuota iš 10 km zonos aplink Fukušima-2 elektrinę. Tačiau galutinai evakuacija dar nėra baigta. Specialistai tikrina evakuotų žmonių apšvitos lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius