Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonija planuoja padidinti evakuacijos zoną aplink Fukušimos AE

Japonija planuoja padidinti evakuacijos zoną aplink avarijos ištiktą atominę elektrinę dėl intensyvios spinduliuotės, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida.
Fukušimos atominė elektrinė Japonijoje
Fukušimos atominė elektrinė Japonijoje. / „Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu inžinieriai iki šiol nepajėgia suvaldyti padėties šešis reaktorius turinčioje jėgainėje, lygiai prieš mėnesį nuniokotoje smarkaus žemės drebėjimo ir cunamio.

Didėja susirūpinimas dėl Japonijos nesugebėjimo suvaldyti šią krizę, prasidėjusią po kovo 11 dieną šalies šiaurės rytinei daliai smogusio žemės drebėjimo ir cunamio. Premjero Naoto Kano valdančioji partija sekmadienį skaudžiai pralaimėjo vietos valdžios rinkimuose, o Japonijos kaimynės Kinija ir Pietų Korėja išsakė nerimą.

Į šiaurę nuo Tokijo esančios Fukušimos 1-osios atominės jėgainės inžinieriai pareiškė, jog jiems artimiausiu laiku dar nepavyks iš naujo įjungti reaktorių aušinimo sistemų, kurios galėtų padėti atvėsinti perkaitusius branduolinio kurio strypus ir suvaldyti padėtį šešiuose elektrinės reaktoriuose.
Tikimasi, kad radioaktyvaus vandens pumpavimas į vandenyną bus nutrauktas pirmadienį – keliomis dienomis vėliau nei planuota.

Praėjus mėnesiui po avarijos Fukušimos jėgainėje, kuri sukėlė didžiausią branduolinę krizę nuo Černobylio atominės elektrinės katastrofos, įvykusios prieš 25 metus, vyriausybė ketina padidinti 20 kilometrų spindulio evakuacijos zoną dėl padidėjusio radioaktyvumo, pranešė dienraštis „Asahi“.
Iki šiol vyriausybė nesutiko didinti evakuacijos zonos, nors tai ragino padaryti Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA). Tuo tarpu kai kurios šalys, įskaitant Jungtines Valstijas ir Australiją, patarė savo piliečiams palikti vietoves, esančias arčiau nei už 80 kilometrų nuo Fukušimos jėgainės.
Kaip rašo „Asahi“, vyriausybė evakuos žmones iš kai kurių teritorijų, esančių iki 30 kilometrų nuo elektrinės, atsižvelgiant į vyraujančias vėjų kryptis. Gyventojams bus suteikta savaitė pasiruošti išvykti.

Anglų kalba leidžiamas dienraštis „The Japan Times“ nurodė, kad valdžia ketina sugriežtinti režimą 20 kilometrų spindulio evakuacijos zonoje – bus imtasi priemonių, kad gyventojai negalėtų grįžti į savo namus pasiimti daiktų.

Fukušimos prefektūros gubernatorius Yuhei Sato kritikavo evakuacijos priemones, sakydamas, kad gyventojams, esantiems už 20-30 kilometrų nuo elektrinės, iš pradžių buvo nurodyta neišeiti į lauką, o vėliau buvo patarta išvykti savarankiškai.

„Gyventojai, esantys už 20–30 kilometrų (nuo jėgainės), iš tiesų sutrikę, kaip jiems elgtis“, – Y.Sato sekmadienį sakė televizijai NHK.

Žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad Y.Sato atsisako susitikti su Fukušimos jėgainę valdančios bendrovės „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) vadovu, kuris pirmadienį planuoja aplankyti nelaimės zoną.

Didžiausia krizė po Antrojo pasaulinio karo Japoniją apėmė, kai šiaurės rytinei šalies pakrantei smogė 9 balų žemės drebėjimo sukeltas cunamis, per kurį žuvo arba dingo be žinios beveik 28 tūkst. žmonių. Ši katastrofa smarkiai paveikė trečiąją didžiausią pasaulyje ekonomiką.

Šalies rinkėjai sekmadienį išliejo savo pyktį dėl vyriausybės veiksmų per šią branduolinę ir humanitarinę krizę, o N.Kano valdančioji Japonijos demokratų partija per vietos valdžios rinkimus prarado beveik 70 mandatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius