Japonija šešis mėnesius po cunamio paminėjo tylia malda

Japonijos žmonės sekmadienį tylia malda paminėjo lygiai prieš šešis mėnesius įvykusį žemės drebėjimą ir cunamį, per kuriuos žuvo ar dingo 20 tūkst. žmonių ir kilo branduolinė krizė.
Japonai prisiminė žemės drebėjimo ir cunamio aukas.
Japonai prisiminė žemės drebėjimo ir cunamio aukas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

14.46 val. vietos laiku, kai lygiai prieš šešis mėnesius prasidėjo 9 balų stiprumo žemės drebėjimas, pasigirdo sirenos.

Tas kovo 11-osios drebėjimas sukėlė cunamį, kurio bangos prarijo ištisas bendruomenes.

Miesteliuose nuniokotoje Ramiojo vandenyno pakrantėje žmonės susirinko paminėti žuvusiųjų, o Tokijuje dėl Fukušimos krizės – didžiausios branduolinės nelaimės po 1986 metų Černobylio katastrofos – buvo surengti mitingai.

Pakrantės miestelyje Minamisanriku, kur žuvo 900 žmonių ir buvo sugriauta 60 proc. pastatų, maždaug 2 tūkst. juodai vilkėjusių žmonių tylos minutei susirinko vienoje viešoje gimnastikos salėje.

„Niekada neprarandame vilties ir žadame vieningai pastatyti naują miestelį, kad atlygintume daugelio žmonių brangios gyvybės auką“, – per ceremoniją sakė Minamisanriku meras Jin Sato.

Kovo 11-osios drebėjimo epicentras buvo jūroje, 130 km nuo kranto, o kilusio cunamio bangos nuniokojo vaizdingos šiaurės rytų pakrantės 600 km ilgio ruožą.

Per cunamį taip pat buvo sugadintos Fukušimos-1 atominės elektrinės aušinimo sistemos, į aplinką pateko radioaktyvios medžiagos, todėl teko evakuoti dešimtis tūkstančių žmonių. Kada jie galės grįžti į savo namus, vis dar neaišku.

Svarbiame žvejybiniame uoste Išinomakyje, kur per cunamį žuvo 4 tūkst. žmonių, gyventojai susirinko ant kalvos prie miesto. Aidint sirenoms jie sudėjo rankas maldai.

Tuo tarpu Tokijuje mados centru laikomo Šibujo rajono gatvėmis žygiavo maždaug 1 tūkst. žmonių, tarp jų – daug šeimų. Vaikai nešė plakatus su užrašais „Jokių branduolinių ginklų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius