Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijoje dėl plintančios radiacijos paskelbtas maksimalus pavojaus lygis, dingo kompanijos TEPCO vadovas (atnaujinta 20.31 val.).

Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas pranešė, kad valstybėje dėl sutrikusios veiklos Fukušimos-1 branduolinėje jėgainėje paskelbtas maskimalus pavojaus lygis.
Masataka Shimizu
Paskutinė konferencija kovo 13 d., kurioje dalyvavo Masataka Shimizu (kairėje). / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša BBC, Fukušimos-1 atominės elektrinės įrenginiuose ir žemėje aplink elektrinėje buvo rasta plutonio, taip pat labai radioaktyvus vanduo nutekėjo iš reaktoriaus.

Kinijos, Pietų Korėjos ir JAV pareigūnai ore užfiksavo radioaktyvių elementų pėdsakus.

Kiek anksčiau N.Kanas parlamentui teigė, kad padėtis išlieka nenuspėjama.

„Vyriausybė spręs šias problemas esant maksimaliam pavojaus lygiui“, – pridūrė N.Kanas.

Kompaniją TEPCO nacionalizuos? (papildyta 10.30 val.)

Tuo pat metu Japonijos laikraštis "Yomiuri" rašo, kad vyriausybė rimtai svarsto pasiūlymą nacionalizuoti Fukušimos-1 atominę elektrinę valdančią kompaniją TEPCO.

Tokiu būdu Japonijos vyriausybė įgytų kontrolinį kompanijos akcijų paketą, o kompanija nepritrūktų lėšų kompensacijoms išmokėti. Primename, kad po Fukušimos-1 avarijos kompanijos TEPCO akcių vertė nukrito 70 proc.

TEPCO vadovas dingo be žinios (papildyta 19.00 val.)

Japonijos žiniasklaida praneša, kad Fukušimos-1 elektrinę administruojančios kompanijos TEPCO kompanijos vadovas Masataka Shimizu dingo be žinios. Svarstomi du variantai: arba vyras nusižudė, arba pabėgo iš šalies.

Paaiškėjo, kad kompanijos vadovas nesirodo viešumoje nuo pat kovo 13-osios, kai po žemės drebėjimo elektrinėje prasidėjo sprogimų virtinė. Jis nedalyvauja ir komisijos, likviduojančios avarijos pasekmes, darbe. Toks TEPCO vadovo elgesys labai papiktino Japonijos politikus, kurie žadėjo atimti iš M.Shimizu šį prestižinį postą.

Tuo tarpu TEPCO vadovui artimi asmenys, ieškoję jo ir prabangiame bute Tokijuje, leidžia suprasti: arba M.Shimizu labai sunkiai serga, arba jo jau nebėra tarp gyvųjų.

Į aplinką patekęs plutonis kelia nerimą Japonijoje (papildyta 20.31 val.)

Antradienį opozicijai priklausantys Japonijos parlamentarai griežtai kritikavo premjerą N.Kaną dėl jo veiksmų siekiant likviduoti šią krizę.

Kai kurie parlamento nariai peikė premjerą N.Kaną, kad šis nenurodė išplėsti evakuacijos zonos aplink jėgainę. N.Kanas atsakė, jog konsultuojasi dėl galimybės evakuoti dar 130 tūkst. žmonių. Dabartinę evakuacijos zoną buvo priversti palikti apie 70 tūkst. gyventojų.

Fukušimos jėgainę eksploatuojanti bendrovė TEPCO nurodė, kad didesnio pavojaus nekeliantys plutonio kiekiai buvo nustatyti penkiose elektrinės komplekso vietose. Pasak ekspertų, atominių bombų užtaisams naudojamas plutonis yra viena iš pavojingiausių medžiagų, žmonėms sukelianti vėžį.

Manoma, kad plutonio į aplinką galėjo patekti iš jėgainės saugyklose laikomų panaudotų branduolinio kuro strypų arba pažeisto 3-iojo reaktoriaus, kuriame vieninteliame naudojamas plutonio turintis kuro mišinys.

Japonijos branduolinės ir pramoninės saugos agentūra nurodė, kad nustatyti plutonio kiekiai nekelia pavojaus žmonių sveikatai, tačiau šios medžiagos buvimas aplinkoje tikriausiai reiškia, kad pažeistas reaktoriaus sandarumas.

Manoma, kad plutonio į aplinką galėjo patekti iš jėgainės saugyklose laikomų panaudotų branduolinio kuro strypų arba pažeisto 3-iojo reaktoriaus.„Plutonis yra medžiaga, kuri išsiskiria esant aukštai temperatūrai. Jis taip pat sunkus, todėl nelengvai prasiskverbia“, – agentūros direktoriaus pavaduotojas Hidehiko Nishiyama sakė spaudos konferencijoje.

„Taigi, jeigu iš reaktoriaus pasklido plutonis, tai mums suteikia informacijos apie pažeistą kurą. Jeigu jis pasklido per sandarumą užtikrinančią sistemą, tai pabrėžia šios avarijos pavojų ir rimtumą“, – pridūrė jis.

TEPCO viceprezidentas Sakae Muto sakė, kad šiuo metu plutonio izotopų Pu-238, Pu-239 ir Pu-240 koncentracija jėgainėje yra panaši į tą, kuri anksčiau Japonijoje būdavo fiksuojama po branduolinių bandymų užsienyje. „Atsiprašau, jog dėl mūsų kyla nerimas žmonėms“, – pridūrė jis.

Fukušimos-1 atominėje elektrinėje, kurią kovo 11 dieną nuniokojo po smarkaus žemės drebėjimo kilęs cunamis, darbuotojams gali tekti dar ištisas savaites ar mėnesius dirbti nepaprastai pavojingomis sąlygomis, siekiant iš naujo įjungti aušinimo sistemas ir išvengti visiško reaktorių šerdžių išsilydymo.

Pirmadienį betoniniuose tuneliuose po vieno reaktoriaus bloku buvo rasta labai radioaktyvaus vandens, o praeitą savaitę buvo nustatyta, kad kitame bloke telkšančio vandens spinduliuotė 100 tūkst. kartų viršija normą.

Šis faktas kelia sudėtingą dilemą TEPCO, kuri lieja vandenį ant reaktorių, siekdama juos ataušinti, tačiau taip pat nenori, kad padidėtų radioaktyvi tarša, antradienį sakė ministrų kabineto generalinis sekretorius Yukio Edano.

„Kalbant apie vandens pumpavimą, privalome išvengti padėties, kai kuro strypų temperatūra padidės ir vanduo užvirs. Taigi, aušinimas yra prioritetas. Kita vertus, susikaupusį vandenį turime šalinti kiek įmanoma greičiau“, – aiškino jis.

Radioaktyviųjų medžiagų iš Japonijos pėdsakų pastebėta Škotijoje

Radioaktyviųjų jodo-131 izotopų iš avarijos ištiktos Fukušimos-1 atominės elektrinės pėdsakų rasta Glazge, praneša antradienį Britanijos televizijos kanalas „Sky News“, remdamasis šaltiniais.

Kaip jau pranešta, radiacijos padidėjimas buvo nustatytas Prancūzijoje, vakarinėje JAV pakrantėje, taip pat Masačusetso valstijoje šalies šiaurės rytuose. Drauge Amerikos specialistai pareiškė, kad turimi omenyje nežymus radiacinio fono svyravimai, kurie nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

Tuo tarpu Japonijos valdžia pranešė, kad padidėjo radiacinis fonas Fukušimos-1 atominėje elektrinėje iki pavojingo žmogui 1 tūkst. milisivertų per valandą lygio.

Kas yra sivertas ir kaip įvairios radiacijos dozės veikia žmogaus organizmą, skaitykite čia.

Japonijoje lieka neatpažinti 4 tūkst. žmonių palaikai

Tuo tarpu apie keturių tūkstančių žuvusiųjų palaikai, kurie buvo surasti stipriai stichijos nuniokotose Ivatės, Mijagio ir Fukušimos prefektūrose, kol kas lieka neatpažinti, praneša šalies žiniasklaida.

Policija sako, kad žuvusiųjų palaikų nėra kam atpažinti, nes cunamio banga nunešė ištisas šeimas.

Pagal asmeninius daiktus policija preliminariai identifikavo tiktai 1,7 tūkst. iš 4 tūkst. neatpažintų kūnų.

Japonijos nacionalinės policijos agentūros oficialiais duomenimis antradienį, 18 val. vietos laiku, žuvusiųjų skaičius buvo 11 tūkst. 102 žmonės. Daugiausia žmonių žuvo trijose prefektūrose: Mijagio – 6 744, Ivatės – 3 283, Fukušimos – 1 017 žmonių.

Dingusių be žinios žmonių skaičius siekia 16 493, nukentėjusiųjų – 2 778.

Duomenys apie žuvusiuosius ir dingusius be žinios nuolat kinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius