-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos imperatorius pradėjo istorinį vizitą Vietname

Japonijos imperatorius antradienį atvyko į Vietnamą vizito, kurio metu susitiks su japonų karių, likusių čia po Antrojo pasaulinio karo, šeimomis.
Japonijos imperatorius Akihito su žmona Michiko
Japonijos imperatorius Akihito su žmona Michiko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vietnamas Japonija

83 metų imperatorių Akihito ir imperatorienę Michiko Hanojaus oro uoste pasitiko Vietnamo viceprezidentė Dang Thi Ngoc Thinh ir garbės sargyba, buvo iškeltos šalių vėliavos.

Akihito ir jo žmona pirmą kartą lankosi Vietname, į kurį atvyko po ankstesnių kelionių į kitus buvusius karo veiksmų teatrus.

„Tikimės, kad mūsų vizitas Vietname prisidės prie abipusio supratimo ir draugiškų santykių tarp abiejų mūsų šalių tolesnės plėtros“, – anksčiau Tokijo Hanedos oro uoste sakė Akihito.

Pagal oficialią programą Akihito ir Michiko turi apsilankyti Hanojuje ir buvusioje imperinėje sostinėje Hujėje.

Ketvirtadienį jie turi susitikti su kai kurių japonų karių, kurie 1945-aisiais pasibaigus penkerius metus trukusiai japonų okupacijai pasiliko Vietname, šeimų nariais.

Daugelis iš tų 700 karių prisidėjo prie Vietnamo revoliucijos lyderio Ho Chi Minho kovos už nepriklausomybę nuo kolonijinės valdytojos Prancūzijos.

Kai Prancūzija 1954 metais buvo nugalėta, Japonijos valdžia įsakė jiems grįžti, bet su pirmąja banga grįžusiems japonams nebuvo leista atsivežti savo vietnamiečių žmonų ir vaikų.

Jų šeimos dažnai būdavo paliekamos skurde ir kentė kaltinimus išdavyste už šeimos sukūrimą su buvusiais priešais.

Japonija yra pagrindinė Vietnamo, kuriame vyksta sparti industrializacija, investuotoja ir pagalbos donorė.

„Tai labai prasmingas vizitas ir Japonijai, ir Vietnamui, nes imperatorius, kuris netrukus turėtų pasitraukti į pensiją, parodo savo didelę užuojautą nuo istorijos kentusiems žmonėms, net jei ir negali atsiprašyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Šidzuokos Gerovės universiteto profesorius ir Japonijos dabartinės istorijos ekspertas Yuji Otabe.

Japonija yra pagrindinė Vietnamo, kuriame vyksta sparti industrializacija, investuotoja ir pagalbos donorė.

Pastaraisiais metais šalių santykiai tapo draugiški, jos abi turi atskirų teritorinių ginčų su Kinija.

Japonijos ir Vietnamo aljansas yra dar svarbesnis po Donaldo Trumpo išrinkimo JAV prezidentu, iškėlusio klausimų dėl regioninių santykių, sako Nyderlanduose dirbantis Vietnamo analitikas Jonathanas Londonas.

„Trumpo išrinkimas ir visas tas chaosas, kuris kilo ir toliau kyla, sukūrė didelį destabilizuojantį elementą šiame regione, – sakė jis AFP. – Vietnamas ir Japonija trokšta skatinti ar projektuoti didesnę stiprybę ir tikrumą dėl savo santykių.“

Imperatorius ir imperatorienė sekmadienį nuskris į Tailandą aplankyti karaliaus Vajiralongkorno, kuris po tėvo mirties spalio mėnesį užėmė sostą.

Kelionė buvo surengta imperatoriui pernai užsiminus, kad jis dėl amžiaus ir prastėjančios sveikatos yra pasirengęs atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius