-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonijos parlamentarai aplankė prieštaringai vertinamą karo šventyklą

Dešimtys Japonijos parlamentarų, tarp jų – vyriausybės ministrė, penktadienį aplankė prieštaringai vertinamą karo šventyklą, taip išprovokuodami Kinijos ir Pietų Korėjos, kurie tai laiko skausmingu Tokijo agresyvios praeities priminimu, protestus.
Jasukunio šventykla Tokijuje
Japonijos parlamentarai aplankė prieštaringai vertinamą karo šventyklą. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tokijo centre esanti Jasukunio šventykla yra skirta milijonams karuose žuvusių japonų, įskaitant kai kurius Antrojo pasaulinio karo laikų aukšto rango kariškiams ir politikos veikėjus, tarptautinio tribunolo nuteistus už karo nusikaltimus .

Vidaus reikalų ministrė Sanae Takaichi ir dar 95 parlamento nariai šioje šintoistų šventykloje apsilankė prasidedant trijų dienų pavasario šventei. Panašiai tiek parlamentarų šventykloje apsilankė ir pernai.

Parlamentarai, daugiausia – konservatoriai, sako, kad tokie apsilankymai yra progos nuraminti mirusiųjų dvasias ir pasimelsti už taiką. Tačiau Šiaurės Korėja, Pietų Korėja ir Kinija laiko juos skausmingais priminimais apie Japonijos kolonializmą ir invaziją XX amžiaus pradžioje.

Premjeras Shinzo Abe, kuris nori, kad Tokijas, Pekinas ir Seulas bendradarbiautų atsveriant didėjančią Pchenjano grėsmę saugumui, Jasukunio šventyklos neaplankė, bet nusiuntė auką – šventą medelį.

„Scanpix“/AP nuotr./Japonijos premjeras Shinzo Abe Havajuose
„Scanpix“/AP nuotr./Japonijos premjeras Shinzo Abe Havajuose

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerija sakė, kad tokie vizitai ir aukos kelia „didelį nerimą ir apgailestavimą“, o Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas sakė, kad Tokijas turėtų „susitaikyti“ su savo „agresijos istorija“.

Sh.Abe Jasukunio šventyklos vengia nuo apsilankymo joje 2013 metais. Tas vizitas papiktino Pekiną ir Seulą, ir net pelnė diplomatinį artimo sąjungininko Vašingtono priekaištą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius