-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras giria proveržį ginče su Rusija dėl salų po derybų su Putinu

Japonijos premjeras Shinzo Abe, susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, penktadienį gyrė potencialų proveržį dešimtmečius besitęsiančiame teritoriniame ginče su Maskva, pranešė Japonijos vidaus reikalų ministerija.
Shinzo Abe ir Vladimiras Putinas
Shinzo Abe ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ministras pirmininkas šiandien sakė jaučiantis artėjantį proveržį; jis gali pasiekti proveržį dabar įstrigusiose derybose“, – naujienų agentūrai AFP sakė Japonijos URM atstovas spaudai Yasuhisa Kawamura.

Tokijo ir Maskvos ryšius temdo ginčas, besitęsiantis nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Sovietų Sąjungos pajėgos užėmė keturias pietines Kurilų salas Ramiajame vandenyne, kurios Japonijoje vadinamos Šiaurės Teritorijomis.

Dėl išliekančios įtampos abi šalys dar nėra pasirašiusios oficialios taikos sutarties, taip pat stringa dvišalė prekyba ir investicijos.

Sh.Abe susitiko su V.Putinu per retą vieno iš Didžiojo septyneto (G-7) vizitą Rusijoje, o per jų derybas Juodosios jūros kurorte Sočyje buvo stengiamasi išjudinti iš mirties taško dešimtmečius besitęsiantį ginčą dėl teritorijų.

„Ministras pirmininkas sakė, kad ponas Putinas taip pat ... jautė tą patį“ ir kad lyderiai „šiandien susitarė tiesiogiai įsitraukti į tas derybas“, – aiškino Y.Kawamura.

V.Putinas ir Sh.Abe susitarė „skatinti derybas, pasitelkdami naują požiūrį ir netrikdomi ankstesnės mąstysenos“, – sakė ministerijos atstovas.

„Tai iš tikrųjų yra naujas elementas“, – pridūrė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

„Japonija – ne vien mūsų kaimynė, bet ir labai svarbi mūsų partnerė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – V.Putinas sakė Sh.Abe, prasidėjus jų susitikimui Sočyje.

„Kai kurie klausimai reikalauja ypatingo mūsų dėmesio – galbūt dėl šios priežasties turime skirti ypatingą dėmesį santykių plėtrai“, – pridūrė Kremliaus vadovas.

Kremlius prieš susitikimą buvo užsiminęs, kad per penktadieninį susitikimą neverta tikėtis jokio didelio proveržio teritoriniame ginče, bet pabrėžė, kad Sh.Abe vizitas yra šiltėjančių ryšių ženklas, nors Vakarų šalys stengiasi izoliuoti V.Putiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius