Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ambasadorius NATO Ivo Daalderis: Jungtinės Valstijos šiemet tikisi intensyvesnio dialogo su Rusija dėl priešraketinės gynybos

Jungtinės Valstijos šiemet tikisi intensyvesnio dialogo su Rusija dėl priešraketinės gynybos sistemos, ketvirtadienį pareiškė JAV ambasadorius NATO Ivo Daalderis, teigdamas, kad pernai deryboms trukdė rinkimai abejose šalyse.
Istoriniai Obamos pusryčiai su Putinu
Barackas Obama ir Vladimiras Putinas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar, pasibaigus rinkimams ir pradedant naują laiko atkarpą, JAV, NATO ir, tikimės, Rusija, bus pasirengę daug intensyvesniam dialogui, siekiant pašalinti nesutarimus“, – interviu BNS Vilniuje sakė I.Daalderis.

„Dėl rinkimų Rusijoje, dėl rinkimų Jungtinėse Valstijose 2012 metais nebuvo tiek dialogo kiek ankstesniais metais“, – teigė diplomatas.

I.Daalderio teigimu, JAV ir NATO norėtų aktyviai bendradarbiauti su Rusija kuriant priešraketinį skydą nuo balistinių raketų, tačiau nesutiks su apribojimais iš išorės.

„Norėtume dialogo ir aktyvaus bendradarbiavimo su Rusija dėl priešraketinės gynybos, kuris apimtų galimybę dirbti kartu ginant ne tik NATO Europoje, bet ir Rusiją nuo šios bendros grėsmės“, – kalbėjo JAV ambasadorius.

„Bet mes negalime sutikti, kad būtų ribojamos NATO, JAV ir jų sąjungininkų galimybės gintis nuo grėsmės, kuri neturi nieko bendro su Rusija“, – teigė jis.

I.Daalderis taip pat sukritikavo Rusijos ginkluotės didinimą Karaliaučiaus krašte reaguojant į planus dėl priešraketinio skydo.

„Nematome jokio pagrindo stiprinti pajėgumus prieš mūsų gynybos sistemą, kuri nenukreipta prieš Rusiją“, – teigė jis.

Prieštaringų vertinimų pernai sulaukė netyčia į eterį patekęs JAV prezidento Baracko Obamos pašnekesys su tuometiniu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, kurio metu JAV vadovas sakė, jog derybose dėl priešraketinės gynybos sistemos jis turės „daugiau lankstumo“ po rinkimų, įvykusių lapkričio pradžioje.

NATO pernai aktyvavo pirmąjį JAV vadovaujamo priešraketinės gynybos skydo Europoje projekto etapą. Tai apima raketų gaudytuvais apginkluotų laivų dislokavimą Viduržemio jūroje ir radiolokatorių stotį Turkijoje.

Aljansas tvirtina, kad šis skydas yra nukreiptas ne prieš Rusiją, o prieš galimas balistinių raketų atakas iš priešiškų šalių, tokių kaip Iranas.

Tačiau Maskva baiminasi, kad ši sistema taip pat gali būti nukreipta neutralizuoti jos strateginiam branduoliniam potencialui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius