Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV APEC nenori matyti Kinijos

Pekine susitinka 21 valstybės lyderiai ir aukštieji pareigūnai. Čia prasidėjo dvi dienas truksiantis Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo organizacijos aukščiausio lygio susitikimas. Kinija jame stengiasi įtvirtinti Pekino vyraujantį vaidmenį Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. JAV – regiono partnerystę – be Kinijos.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo organizacija – tai daugiau negu pusė pasaulio bendrojo produkto, beveik pusė pasaulinės prekybos. Tarp susitikimo dalyvių – JAV ir Rusijos prezidentai, Japonijos premjeras.

Labiausiai įsimena lyderių vadinamoji šeimyninė nuotrauka, kurioje jie pozuoja vilkėdami kažką panašaus į nacionalinius drabužius. Bet tai tik išorė, ypač dabar, kai milžiniškas regionas tapo pasaulinės ekonomikos traukos centru.

Lengviau ko nors pasiekti, kai turi daug draugų. Turime stiprinti tarpusavio pasitikėjimą, nuoširdžiu, giliu bendradarbiavimu naikinti abejones. Turime gerbti kiekvieno pasirinktą kelią.

Bet Kinija traukia į savo pusę. Jos prezidentas perfrazuoja savo nuolat kartojamą posakį apie Kinijos svajonę ir siūlo Azijos ir Ramiojo vandenyno svajonę – tai Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutartis: „Lengviau ko nors pasiekti, kai turi daug draugų. Turime stiprinti tarpusavio pasitikėjimą, nuoširdžiu, giliu bendradarbiavimu naikinti abejones. Turime gerbti kiekvieno pasirinktą kelią.“ 

JAV tikslas – Ramiojo vandenyno regiono partnerystė, turinti suvienyti 12 šalių, tarp kurių yra Japonija ir Australija, bet nėra Kinijos.

Kinija parengė baigiamąjį susitikimo dokumentą, bet nežinia, ar jam pritars jo dalyviai.

Susitikimui pasibaigus vieni vyks į Birmą, kur rengiama Rytų Azijos lyderių susitikimas, kiti - į Australiją, kur susitiks didžiojo dvidešimtuko lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius