Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atsiprašė dėl sraigtasparnių reido Pakistane

Jungtinės Valstijos atsiprašė dėl sraigtasparnių reido Pakistano teritorijoje, tikėdamasi šiuo žingsniu padėti įtikinti Islamabadą atidaryti užblokuotą maršrutą, kuriuo aprūpinamos Afganistane dislokuotos NATO vadovaujamos pajėgos.
Amerikos vėliava
Amerikos vėliava / Photos.com nuotr.

Mažiausiai du Pakistano kariai žuvo praeitą savaitę per incidentą, kai juos per klaidą, laikydami kovotojais, apšaudė sieną perskridę Aljanso sraigtasparniai.

Po šio įsibrovimo Pakistanas uždarė pagrindinį sausumos maršrutą, kuriuo gabenamos atsargos NATO pajėgoms Afganistane.

„Kuo nuoširdžiausiai atsiprašome Pakistano ir pasienio žvalgų, kurie buvo nukauti arba sužeisti, šeimų, – sakoma JAV ambasadorės Anne Patterson pranešime, kuris trečiadienį paskelbtas Islamabade. – Narsios Pakistano saugumo pajėgos yra mūsų sąjungininkės per karą, kuris kelia grėsmę tiek Pakistanui, tiek JAV.“

Tačiau trapūs abiejų šalių santykiai gali tapti dar labiau įtempti dėl JAV Kongresui trečiadienį pateiktos Baltųjų rūmų ataskaitos, kurioje teigiama, kad Pakistano pajėgos vengia „tiesioginio konflikto“ su Afganistano talibais ir tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“, veikiančiu šiaurės vakariniuose genčių regionuose.

Šioje ataskaitoje pripažįstama, kad Pakistano kariškiai kovojo su sukilėliais Pietų Vaziristane, tačiau pabrėžiama, kad kariai per daug nenutoldavo nuo kelių, o šios operacijos vyko „lėtai“.

Vašingtonas tikisi, kad Islamabadas priims atsiprašymą dėl sraigtasparnių reido ir vėl atidarys Chaibero pasienio perėją, kuri yra gyvybiškai svarbi aprūpinant Afganistane su talibais besikaunantį JAV ir NATO vadovaujamą kontingentą, kurį sudaro 152 tūkst. karių.

Tuo tarpu pastarąją savaitę per Talibano išpuolius buvo sudeginti apie šimtas NATO benzinvežių ir sunkvežimių, kovotojams suaktyvinus pastangas sutrikdyti atsargų gabenimą į Afganistaną, kuriame karas vyksta jau lygiai devynerius metus – nuo 2001 metų spalio 7 dieną prasidėjusios invazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius