JAV Atstovų Rūmų pirmininkė kaltina CŽV suklaidinus ją dėl kankinimų

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentaujant George'ui W.Bushui Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) suklaidino ją dėl numanomo teroristine veikla įtariamų asmenų kankinimo.
CŽV logotipas
CŽV logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Pelosi taip pat atmetė priekaištus, kad nepasipriešinusi tokiai taktikai ji pati netiesiogiai prisidėjo prie įtariamų teroristų kankinimų.

„Administracija visą laiką klaidino Kongresą. Tai yra problema. Dėl šios priežasties mums reikia „tiesos komisijos“, kuri įvertintų prieštaringą „kovos su terorizmu“ taktiką“, – sakė įtakingiausia Kongreso demokratė.

N.Pelosi, kuri yra artima prezidento Baracko Obamos sąjungininkė, sulaukė griežtų respublikonų kaltinimų, kad ji ne vienerius metus žinojo apie žiaurius įtariamų teroristų tardymo metodus, tokius kaip skandinimo imitavimas, kuriuos ji dabar smerkia ir vadina kankinimu.

Respublikonai priešinosi pastangoms suformuoti nepriklausomą nepartinių valstybininkų ir ekspertų komisiją, kuri ištirtų, kas, kada ir kokis nurodymus davė, įspėdami, kad bet koks oficialus tyrimas mes šešėlį demokratų lyderiams, kurie griežtai nepasipriešino tokios taktikos naudojimui.

„Tai taktika, apgaulinga taktika, kuria siekiama nukreipti dėmesį nuo asmenų, kurie sumanė, išplėtojo ir vykdė tokią politiką, kuriai mes visi seniai priešinomės“, – sakė N.Pelosi apie respublikonų poziciją.

Paklausta, ar kaltina CŽV melavus aukščiausiems įstatymų leidėjams, N.Pelosi atsakė: „Taip, klaidinus Jungtinių Valstijų Kongresą. Taip, kaltinu“.

Kalifornijai atstovaujanti demokratė pakartojo respublikonų raginimą, kad CŽV paviešintų visas įstatymų leidėjų informavimo apie žiaurius tardymo metodus detales, kad Amerikos visuomenė galėtų spręsti, kas, kada ir ką žinojo.

„Būčiau labai patenkinta, jei jie paviešintų šią informaciją“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė.

N.Pelosi sakė, kad CŽV tik vieną kartą, 2002 metų rugsėjį, informavo ją apie tokius įtariamųjų tardymo metodus, kaip skandinimo imitavimas. Pasak demokratės, tuomet jai buvo pasakyta tik tai, kad prezidento G.W.Busho patarėjai priėjo prie išvados, kad šie metodai yra teisėti, tačiau netaikomi, ir kad įstatymų leidėjai bus informuoti, jei tardytojai imsis kraštutinių priemonių.

„Tame pasitarime apie skandinimo imitavimą buvo pasakyta tik tai, kad jis netaikomas“, – sakė N.Pelosi, kuri dalyvavo pasitarime, nes tuo metu dirbo Atstovų Rūmų žvalgybos komitete.

N.Pelosi pabrėžė, kad tik vėliau buvo atskleista, jog tuo metu, kai vyko minėtas pasitarimas, šie metodai jau buvo naudojami, ir sakė, kad CŽV įstatymų leidėjams apie jų taikymą pranešė tik 2003 metų vasarį vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo jos svarbiausi patarėjai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius