Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Aukščiausiasis Teismas ruošiasi priimti sprendimą dėl aborto tablečių apribojimų

JAV Aukščiausiasis Teismas sprendžia, ar moterims bus taikomi apribojimai gauti plačiai vartojamų aborto tablečių, kol vyksta teismo procesas.
Aborto tabletė
Aborto tabletė / 123RF.com nuotr.

Tikimasi, kad trečiadienį teisėjai priims nutartį dėl sparčiai Teksase nagrinėjamos bylos, kurioje abortų priešininkai siekia, kad būtų atšauktas JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) patvirtintas leidimas mifepristonui.

2000 metais FDA pirmą kartą patvirtino šį vaistą, o pastaraisiais metais buvo sušvelnintos jo skyrimo sąlygos ir net leista jį įsigyti paštu kai kuriose valstijose.

Joe Bideno administracija ir Niujorke įsikūrusi vaisto gamintoja „Danco Laboratories“ nori, kad šalies Aukščiausiasis Teismas atmestų žemesnės instancijos teismų nustatytus mifepristono naudojimo apribojimus, bent jau kol vyksta teisminis procesas. Jų teigimu, moterys, norinčios gauti šį vaistą, ir jį išduodantys paslaugų teikėjai susidurs su chaosu, jei įsigalios vaisto apribojimai. Priklausomai nuo teisėjų sprendimo, gali būti reikalaujama, kad moterys vartotų didesnę vaisto dozę, nei nurodo FDA.

„Aljansas laisvei ginti“ (Alliance Defending Freedom), atstovaujantis prieš abortus nusiteikusiems gydytojams ir medikų grupėms, gina šiuos sprendimus ir ragina Aukščiausiąjį Teismą leisti apribojimams įsigalioti dabar.

Teisinė kova dėl abortų vyksta praėjus mažiau nei metams po to, kai konservatyvūs teisėjai panaikino sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“ ir atvėrė kelią daugiau nei dešimčiai valstijų faktiškai uždrausti abortus.

Net kai keliose valstijose kardinaliai pasikeitė situacija, abortų priešininkai nusitaikė į medikamentinius nėštumo nutraukimus, kurie sudaro daugiau nei pusę visų abortų Jungtinėse Valstijose.

Abortų priešininkai lapkritį pateikė ieškinį Amarile, Teksaso valstijoje. Po to, kai balandžio 7 dieną federalinis teisėjas priėmė sprendimą, kuriuo panaikinamas FDA leidimas skirti mifepristoną – vieną iš dviejų vaistų, naudojamų atliekant medikamentinį abortą, – teisinis skundas greitai pasiekė Aukščiausiąjį Teismą.

Mažiau nei po savaitės federalinis apeliacinis teismas pakeitė sprendimą taip, kad mifepristoną būtų galima įsigyti, kol vyksta byla, tačiau su tam tikrais apribojimais. Apeliacinis teismas nurodė, kad vaistas negali būti siunčiamas paštu ar išduodamas kaip generinis vaistas ir kad pacientės, norinčios gauti šį vaistą, turi tris kartus apsilankyti pas gydytoją.

Generinė mifepristono versija sudaro du trečdalius pasiūlos Jungtinėse Valstijose, rašo Las Vegase įsikūrusi jos gamintoja „GenBioPro Inc.“ teismui pateiktame pareiškime, kuriame pabrėžiami apribojimų įsigaliojimo pavojai.

Padėtį apsunkina tai, kad federalinis teisėjas Vašingtone nurodė FDA išsaugoti galimybę gauti mifepristoną pagal dabartines taisykles 17 demokratų vadovaujamų valstijų ir Kolumbijos apygardoje, kurios pateikė atskirą ieškinį.

J.Bideno administracija teigė, kad šios nutartys prieštarauja viena kitai ir sukuria nepavydėtiną situaciją FDA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius