Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Baltųjų rūmų protokolo sekretorė atsistatydina, kilus skandalui dėl nekviestų svečių

Baltųjų rūmų sekretorė Desiree Rogers, atsakinga už protokolą ir ryšius su visuomenes, nusprendė atsistatydinti, praėjus trims mėnesiams po incidento, kai į iškilmingus pietus Indijos premjero garbei pateko sutuoktinių pora, kurios nebuvo kviestinių svečių sąraše.
Desiree Rogers nusprendė palikti Baltuosius rūmus.
Desiree Rogers nusprendė palikti Baltuosius rūmus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl to incidento Baltųjų rūmų tarnybos buvo priverstos peržiūrėti ir sustiprinti JAV prezidento rezidencijos apsaugos priemones.

Pasak Baltųjų rūmų atstovo spaudai Roberto Gibbso, D.Rogers, kuri palaiko draugiškus santykius su JAV prezidentu Baracku Obama ir jo žmona, sprendimą atsistatydinti priėmė savo noru.

B.Obama ir JAV pirmoji ponia Michelle Obama penktadienį paskelbė pranešimą, kuriame dėkoja savo ilgametei draugei už Čikagoje kartu praleistas dienas, taip pat už „jos atliktą nuostabų darbą“, organizuojant daugiau nei 330 renginių per trumpesnį nei metų laikotarpį, kai ji užėmė šį postą.

Prezidentas ir jo žmona nurodė, kad incidentas su nekviestais svečiais nėra D.Rogers atsistatydinimo priežastis. Baltųjų rūmų protokolo sekretorė pasitrauks iš posto kitą mėnesį, kai perduos savo pareigas kitam pareigūnui.

R.Gibbsas vėliau nurodė, jog D.Rogers nebuvo spaudžiama arba prašoma atsistatydinti. Jis pridūrė nemanantis, kad jos sprendimą nulėmė skandalas dėl saugumo incidento per viršūnių pietus. „Ji nusprendė, kad atėjo laikas grįžti prie kitų dalykų, kurie jai patinka“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas.

D.Rogers buvo kritikuojama dėl praeitų metų lapkričio 24 dieną įvykusio incidento, kai viena išgarsėti siekianti sutuoktinių pora iš Virdžinijos be oficialaus kvietimo pateko į pokylį, kuris vyko Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje, nors buvo laikomasi ypatingų saugumo priemonių. Protokolo sekretorė D.Rogers buvo atsakinga už tą renginį.

Baltieji rūmai patyrė skaudų smūgį, kai Tareqas ir Michaele Salahi nekviesti pateko į aukščiausio lygio pietus, taip pat turėjo galimybę kartu su kitais svečiais paduoti ranką B.Obamai ir nusifotografuoti su viceprezidentu Joe Bidenu. Tas nuotraukas sutuoktiniai patalpino savo svetainėje socialiniame tinkle „Facebook“.

D.Rogers vėliau pripažino, kad jos darbuotojai, padedantys atpažinti svečius, nebudėjo patikros postuose, nors tokios tvarkos laikėsi ankstesnių prezidentų administracijos. JAV įstatymų leidėjai reikalavo, kad D.Rogers duotų parodymus dėl to renginio organizavimo, o vienas Kongreso narys reikalavo iškelti jai bylą. Baltieji rūmai neleido apklausti pareigūnės, remdamiesi konstituciniu valdžių atskyrimo principu.

50 metų D.Rogers penktadienį sakė dienraščiui „Chicago Sun-Times“, kad nusprendė pasitraukti iš posto, nes ji įgyvendino Obamų siekį: paversti Baltuosius rūmus „žmonių namais“ ir sudaryti galimybę juose apsilankyti daugeliui tų, kurie anksčiau negalėdavo tikėtis tokių vizitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius