Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry vyks į Maskvą tartis dėl Sirijos

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį nurodė ateinančią savaitę vyksiantis į Maskvą susitikti su Rusijos lyderiais, mėgindamas paskatinti pastangas užbaigti pilietinį karą Sirijoje.
Sergejus Lavrovas (kairėje) ir Johnas Kerry
Sergejus Lavrovas (kairėje) ir Johnas Kerry / „Scanpix“/AP nuotr.

Vašingtonas ir Maskva bendradarbiavo, mėgindami sutelkti to regiono ir pasaulio galybių grupę, kuri galėtų sukurti pagrindą paliaubų Sirijoje paskelbimui ir politiniam pereinamajam procesui.

Tačiau įtampos ženklų vėl pradėjo gausėti, Jungtinėms Valstijoms siekiant surengti naują „Tarptautinio Sirijos palaikymo grupės“ susitikimą Niujorke gruodžio 18 dieną.

Rusija sakė, kad dar per anksti patvirtinti, kad derybos Niujorke įvyks, kol nėra aišku, kaip baigsis Saudo Arabijos organizuotas susiskaldžiusių Sirijos opozicijos frakcijų atstovų susitikimas.

Rijadas stengiasi suburti ginkluotų sukilėlių ir politinės opozicijos lyderių delegaciją, kuri galėtų derėtis su Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybe.

Tačiau Maskva, kuri yra ilgametė B.al Assado režimo sąjungininkė, kai kurias ginkluotas opozicijos grupes laiko „teroristinėmis“ ir gali nesutikti su jų įtraukimu.

Paklaustas apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaidmenį, J.Kerry atsakė: „Manau, po savaitės nuvyksiu į Maskvą, ir susitiksime su juo bei užsienio reikalų ministru (Sergejumi) Lavrovu dėl Sirijos ir Ukrainos.“

„Jie padėjo mums šiuo atžvilgiu“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje dienraščio „International New York Times“ organizuotas diskusijas Jungtinių Tautų klimato viršūnių susitikimo Paryžiuje kuluaruose.

„Rusija veikė konstruktyviai, prisidėdama, kad Vienos procesas įvyktų, kad būtų sėkmingas; manau, kad jie nori politinio sprendinio – aš tuo tikiu“, – aiškino J.Kerry.

„Ar jie turi interesų, kurie yra kitokie negu mūsiškiai? – Taip, turi. Ar jie gina tuos interesus? – Žinoma, kad taip“, – pabrėžė jis.

Pasak J.Kerry, Rusija neslėpė savo politinio ir karinio palaikymo B.al Assadui, bet pridūrė, kad Maskva ir Vašingtonas turi pakankamą bendrą pagrindą žengti į priekį taikos procese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius