Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kongresmenas, pareiškęs, kad moteris per „teisėtą išprievartavimą“ pastoti negali, smerkiamas ir konkurentų, ir bendrapartiečių

JAV visuomenė verda nuo diskusijų apie kongresmeną Toddą Akiną, kuris televizijos laidoje pareiškė, kad moters kūnas sugeba natūraliai užkirsti kelią nėštumui, jeigu yra iš tikrųjų prievartaujamas, rašo BBC.
Toddas Akinas
Toddas Akinas / Kadras iš televizijos laidos

Respublikonas T. Akinas, kuris šiemet kandidatuoja ir į Senatą, interviu dėstė griežtą savo nusistatymą abortų atžvilgiu. Vėliau jis teisinosi ne taip suprastas, tačiau demokratų partijos atstovė jau pavadino konkurento kalbas „už supratimo ribų“.

Respublikonų kandidatas Mittas Romney spaudai pranešė, kad jis nesutinka su savo bendrapartiečio požiūriu.

Interviu „KTVI-TV“ T. Akinas buvo paklaustas apie savo teiginius, kad abortai turi būti draudžiami visais atvejais, net ir išprievartavimo.

Jis atsakė: „man atrodo, kiek aš supratau iš gydytojų, tai yra tikrai reti atvejai. Jeigu tai teisėtas išprievartavimas, moters kūnas turi savo būdų, kaip „užsidaryti“. Tačiau įsivaizduokime, kad tai nesuveikė. Manau, kad turėtų būti bausmė, tačiau bausmė turėtų būti prievartautojui, o ne ataka prieš vaiką“, – kalbėjo respublikonas.

Interviu sukėlė audringą reakciją visoje šalyje – kritikai užsipuolė tiek T. Akino „mokslines“ žinias, tiek jo pastabą apie „teisėtą išprievartavimą“.

Claire McCaskill, T. Akino konkurentė kovoje į Senatą, pasmerkė respublikono komentarus kaip įžeidžiančius.

Internete pasipiktinę komentatoriai išreiškė susirūpinimą, kad politikas yra Mokslo komiteto Kongrese narys.

Demokratų senatorė C. McCaskill pareiškė, kad „yra už suvokimų ribų, jog kažkas gali būti toks neišmanėlis, kai kalbama apie emocinę ir fizinę traumą, kuri patiriama per išprievartavimą“. Ji pridūrė, kad „mintys, kurias Toddas Akinas išreiškė apie išžaginimą ir apie jo pasekmes aukoms, yra įžeidžiančios“.

Vėliau ji savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad anksčiau dirbdama prokurore ji asmeniškai dirbo su šimtais išprievartavimo bylų.

Internete pasipiktinę komentatoriai išreiškė susirūpinimą, kad politikas yra Mokslo komiteto Kongrese narys.

Nacionalinės moterų organizacijos prezidentė Terry O'Neill naujienų agentūros AP radijui sakė, kad T. Akino komentarai yra pribloškiantys, o tokia kalba yra skirta moterų apšmeižimui.

M. Romney atstovas spaudai sakė, kad tiek kandidatas į prezidentus, tiek jo partneris rinkimų kampanijoje Paulas  Ryanas nesutinka su T. Akinu. Jis pabrėžė, kad „Romeny-Ryano administracija neprieštarautų abortams išprievartavimo atvejais“.

Keletas T. Akino partijos draugų suskubo išplatinti pareiškimus, kuriuose smerkiamas kolegos požiūris, ir raginama jį pasitraukti iš kovos dėl kėdės Senate. Aukšti Respublikonų partijos atstovai įspėjo, kad nepasitraukęs iš kovos jis negali tikėtis partijos finansinės paramos.

T. Akinas vėliu išplatino pareiškimą, kuriame teigė per interviu ne taip išreiškęs savo nuomonę, tačiau nedetalizavo, apie kurias interviu vietas jis kalba.

Nors jis savo pranešime spaudai teigė, kad interviu neatsispindi jo gili užuojauta tūkstančiams moterų, kurios patiria prievartą kasmet, jis dar kartą pabrėžė, kad yra prieš abortus visais atvejais.

Jau šeštą kadenciją Misūriui Kongrese atstovaujantis politikas yra žinomas liberalesnių aborto įstatymų kritikas.

 

VIDEO: Akin on "Legitimate Rape"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius