-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV erdvėlaivis „Discovery“ pakilo į orbitą ir skrieja TKS link (nuotraukos, video)

JAV erdvėlaivis „Discovery“ penktadienį vėlai vakare startavo iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro ir leidosi į kelionę Tarptautinės kosmoso stoties (TSK) link.
„Discovery“ skrydis
Discovery skrydis / „Scanpix“ nuotr.

Riaumodamas „Discovery“ ėmė kilti į tamsų Floridos dangų 23 val. 59 min. vietos (6 val. 59 min. Lietuvos) laiku, kaip ir buvo planuota, o po kelių minučių jis jau buvo orbitoje.

Erdvėlaiviu su septyniais astronautais, tarp kurių yra ir švedas, gabenama įranga naujam miegamajam: bėgtakis, šaldytuvas, maisto ir kitokių krovinių.

Stotyje ketinama palikti JAV astronautę amerikietę Nicole Stott, kuri pakeis savo kolegą ir tautietį Timą Koprą, kuris dirbo stotyje nuo liepos ir dabar grįš į Žemę.

„Discovery“ startas buvo atidėliojamas tris kartus dėl nepalankių orų ir įvairių sutrikimų. Du kartus dėl įtarto skysto vandenilio vožtuvo prakiurimo, kuris buvo pastebėtas pilant degalus į „Discovery“; vėliau paaiškėjo, jog tinkamai neveikė vožtuvo indikatorius. Kartą startas buvo atidėtas dėl audrų.
Šie trukdžiai primena ankstesnės misijos vargus, kai erdvėlaivio „Endeavour“ startas buvo atidėtas penkis kartus - dėl oro sąlygų ir techninių gedimų.

Erdvėlaivių 128-osios misijos įgula, vadovaujama astronauto Ricko Sturckowo (Riko Stukovo), pristatys į TKS 6,8 tonos krovinių, kurie sudėti į Italijos kosmoso agentūros modulį „Leonardo“.

Numatyta, kad du misijos astronautai tris kartus išeis į atvirą kosmosą ir išbus ten po 6,5 valandos. Ši 13 dienų truksianti misija yra ketvirtoji šiemet, dar viena planuota lapkričiui.

Atvirame kosmose astronautai atliks įvairių darbų, iš kurių pažymėtinas senojo skysto amoniako rezervuaro pakeitimas nauju 800 kg rezervuaru, gabenamu erdvėlaiviu "Discovery" iš Žemės.
Taip pat ketinama išmontuoti eksperimentų įrangą, kuri bus pargabenta į Žemę apdorojimui.

Naujas šaldytuvas bus panaudojamas kraujo, šlapimo mėginių ir kitų medžiagų laikymui stotyje iki to laiko, kai jie bus pargabenti į Žemę tyrimams, kuriais siekiama nustatyti, kaip nesvarumas veikia organizmą.

Bėgtakis COLBET bus jau antras stotyje. Juo TKS įgulos nariai treniruos savo raumenis ilgai gyvendami nesvarumo sąlygomis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius