-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generalinis prokuroras: „WikiLeaks“ įkūrėjo areštas yra „prioritetas“

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o areštas yra JAV „prioritetas“, ketvirtadienį pareiškė šalies generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas, o žiniasklaida pranešė, kad jo biuras rengiasi pateikti kaltinimus šiam veikėjui.
Julianas Assange'as
JAV generalinis prokuroras teigia, J.Assange'o areštas yra „prioritetas“. / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Ruošiamės sustiprinti savo pastangas, ir jau stipriname savo pastangas dėl visų nutekinimų“, – sakė J.Sessionsas per spaudos konferenciją, atsakydamas į vieno žurnalisto klausimą apie JAV prioritetą areštuoti J.Assange'ą.

Teisingumo departamento vadovas teigė, kad nutekintų valstybinių paslapčių skaičius neturi precedento.

„Šis reikalas gerokai viršija viską, ką žinau. Turime profesionalų, Jungtinių Valstijų saugumo srityje dirbančių jau daug metų, ir jie yra sukrėsti, kiek daug nutekinimų (įvykdyta), o kai kurie jų yra gana rimti“, – sakė jis.

„Visur, kur galima iškelti bylą, sieksime pasiųsti už grotų žmonių“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis savaitėmis prokurorai rengė memorandumą, kuriame kalbama apie kaltinimus J.Assange'ui ir „WikiLeaks“ nariams. Tikėtina, kad jiems rengiamasi pateikti kaltinimus dėl sąmokslo, vyriausybės nuosavybės vagystės ir žvalgybos įstatymo pažeidimų, pranešė dienraštis „The Washington Post“, cituodamas neįvardytus JAV pareigūnus, susipažinusius su šiuo reikalu.

Keli kiti leidiniai taip pat citavo neįvardytus pareigūnus, kurie sakė, kad JAV pareigūnai ruošia kaltinimus J.Assange'ui. Teisingumo departamentas nesutiko pakomentuoti šių pranešimų.

45 metų J.Assange'as jau nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone. Jis siekia išvengti ekstradicijos į Švediją, kur jam yra pateikti kaltinimai išžaginimu. Vyras šiuos kaltinimus neigia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas

„WikiLeaks“ įkūrėjas baiminasi, kad vėliau Švedija galėtų jį išduoti Jungtinėms Valstijoms, kur jis būtų teisiamas dėl šimtų tūkstančių JAV kariuomenės paslapčių ir diplomatinių dokumentų nutekinimo. Pirmą kartą tinklapio nutekinama informacija visuomenė ir teisėsauga susidomėjo 2010 metais.

Praeitais metais, kai „WikiLeaks“ paskelbė iš įtakingų Demokratų partijos narių kompiuterių pavogtus elektroninius laiškus ir kitą medžiagą, pakenkdamas kandidatės į prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampanijai, Assange'o byla vėl atsidūrė dėmesio centre. JAV žvalgyba sako, kad šių dokumentų paviešinimas buvo dalis Rusijos sąmokslo, kurios tikslas buvo padidinti Donaldo Trumpo šansus laimėti rinkimus.

Paviešinta medžiaga atskleidė, kad CŽV sukūrė daugiau nei tūkstantį žalingų programų – virusų, „Trojos arklių“ ir kitokių programų, gebančių patekti į elektroninius įrenginius ir perimti jų valdymą.

Praėjusį mėnesį CŽV pateko į nemalonią padėtį ir nukentėjo jos operacijos, kai „WikiLeaks“ paviešino didžiulį kiekį duomenų apie agentūros kibernetinio šnipinėjimo priemonių arsenalą. D.Trumpas ir jo administracija griežtai pasmerkė šį žingsnį.

Paviešinta medžiaga atskleidė, kad CŽV sukūrė daugiau nei tūkstantį žalingų programų – virusų, „Trojos arklių“ ir kitokių programų, gebančių patekti į elektroninius įrenginius ir perimti jų valdymą.

„WikiLeaks“ šalininkai tvirtina, kad tinklapis naudojasi konstitucinėmis žodžio ir spaudos laisvės teisėmis.

„Priešiška žvalgybos tarnyba“

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo praeitą savaitę pareiškė, kad „WikiLeaks“ yra „priešiška žvalgybos tarnyba“, kelianti grėsmę demokratinėms valstybėms ir bendradarbiaujanti su diktatoriais.

M.Pompeo daugiausiai dėmesio skyrė šiai vyriausybių paslaptis viešinančiai organizacijai ir kitiems slaptą informaciją viešinantiems veikėjams, tokiems, kaip Edwardas Snowdenas. Pasak CŽV vadovo, būtent jie yra viena didžiausių grėsmių Jungtinėms Valstijoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CŽV direktorius Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CŽV direktorius Mike'as Pompeo

„WikiLeaks“ elgiasi kaip priešiška žvalgybos tarnyba ir kalba kaip priešiška žvalgybos tarnyba. Ji skatina savo sekėjus darbintis CŽV, kad galėtų gauti žvalgybinės informacijos... Ir ji didžiausią savo dėmesį skiria Jungtinėms Valstijoms, tuo pat metu siekdama paramos iš antidemokratiškų valstybių bei organizacijų“, – sakė M.Pompeo.

M.Pompeo: „Laikas vadinti „WikiLeaks“ jos tikruoju vardu – nevalstybine priešiška žvalgybos tarnyba, su kuria dažnai bendrininkauja valstybiniai subjektai, tokie, kaip Rusija.“

„Laikas vadinti „WikiLeaks“ jos tikruoju vardu – nevalstybine priešiška žvalgybos tarnyba, su kuria dažnai bendrininkauja valstybiniai subjektai, tokie, kaip Rusija“, – sakė jis.

Šio pareiškimo išvakarėse dienraštis „The Washington Post“ publikavo J.Assange'o straipsnį, kuriame aktyvistas tvirtina, kad jo organizacijos misija yra tokia pati, kaip autoritetingiausių Amerikos laikraščių: „publikuoti nušvietimo vertą turinį“.

„WikiLeaks“ svarbiausias interesas yra reikšti Konstitucijos ginamas tiesas“, – rašė jis, tvirtindamas, jog nepaprastai žavisi tiek Amerika, tiek Amerikos idėja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius