Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generolas Davidas Petraeusas pasitraukė iš Afganistane dislokuotų NATO pajėgų vyriausiojo vado posto

JAV generolas Davidas Petraeusas pirmadienį oficialiai paliko Afganistane dislokuotų NATO vadovaujamų pajėgų vyriausiojo vado postą ir perdavė vadovavimą generolui Johnui Allenui, kuris išgarsėjo Irake, kai jam pavyko susitarti su sunitų lyderiais.
Davidas Petraeusas
Davidas Petraeusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareigų perdavimo ceremonija įvyko Kabule, nepraėjus nė parai po to, kai vienas įtakingas Afganistano prezidento Hamido Karzai patarėjas buvo nušautas per keturias valandas trukusį jo namų šturmą, už kurį atsakomybę prisiėmė Talibanas.

Metus tarptautinėms pajėgoms vadovavęs D.Petraeusas tvirtino, jog kovoje su Talibanu buvo pasiekta tam tikra pažanga ir kad NATO vadovaujami kariai stabilizavo padėtį dalyje pietinių teritorijų, o Afganistano pajėgos ruošiasi perimti atsakomybę už saugumo užtikrinimą.

D.Petraeusas taps naujuoju JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovu.

Šio generolo pasiekimai Afganistane vertinami prieštaringai: šalyje tebesiaučia smurto banga, kurią dar labiau pabrėžė dviejų H.Karzai svarbių sąjungininkų pietiniame regione žūtis. Prezidento netikras brolis Ahmedas Wali Karzai buvo nužudytas praeitą antradienį, o sekmadienį nušautas svarbus H.Karzai patarėjas Janas Mohammadas Khanas.

Ahmedas Wali Karzai buvo nušautas savo apsaugos vadovo namuose pietinėje Kandaharo provincijoje.

Už abu nužudymus atsakomybę prisiėmė Talibanas.

Likus vos kelioms valandoms iki sekmadienį Kabule įvykdyto išpuolio, centrinėje Bamijano provincijoje įvyko ceremonija, žyminti NATO vadovaujamų pajėgų pareigų perdavimą Afganistano saugumo pajėgoms. Šį procesą turėtų vainikuoti visų užsienio pajėgų išvedimas 2014 metais.

D.Petraeusas perėmė vadovavimą tarptautinėms pajėgoms Afganistane po to, kai jo pastangos, pasak ekspertų, padėjo pasiekti persilaužimą Irako kare.

Jis pradėjo naudoti panašią kovos su sukilėliais strategiją Afganistane, pagrįstą JAV kontingento sustiprinimu 33 tūkst. karių, kurie dabar turėtų būti grąžinti namo iki ateinančių metų pabaigos.

Analitikai perspėjo, jog A.Wali Karzai nužudymas gali išprovokuoti kovas dėl įtakos itin svarbiame pietiniame regione, kurios gali padrąsinti Talibaną ir niekais paversti ankstesnius NATO laimėjimus.

Pastarieji nužudymai įvykdyti tarptautinėms pajėgoms itin įtemptu laikotarpiu: 3 tūkst. Kanados karių baigė savo kovines misijas Kandahare, o Vašingtonas tą pačią savaitę pradėjo savo karių išvedimo procesą, kuris turėtų baigtis 2014 metų pabaigoje.

Pastarosios atakos ir praeitą mėnesį įvykdytas talibų kovotojų išpuolis prieš Kabulo širdyje esantį viešbutį „Intercontinental“, per kurį žuvo 21 žmogus, sustiprino abejones dėl afganų pasirengimo rūpintis savo nacionaliniu saugumu.

Afganistano karui užsitęsus jau beveik dešimtmetį, šioje šalyje tebedislokuojama apie 150 tūkst. užsieniečių karių, iš jų beveik 100 tūkst. amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius