Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generolas Johnas Allenas gali atsisakyti tapti aukštu NATO vadu

Pentagonas trečiadienį pranešė, kad buvusiam JAV pajėgų Afganistane vadui generolui Johnui Allenui bus suteikta laiko pailsėti prieš jo naują paskyrimą, sklindant gandams, kad jis nepriėmė pasiūlymo tapti nauju NATO pajėgų vadu.
Johnas Allenas
Johnas Allenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gynybos sekretorius Leonas Panetta negalėjo patvirtinti, ar J.Allenas nori atsisakyti posto NATO, tačiau sakė pataręs jam padaryti pertrauką po sekinančio darbo Kabule.

„Vakar turėjau progą su juo susitikti, – L.Panetta sakė per savo galimai paskutinę spaudos konferenciją einant Pentagono vadovo pareigas. – Aš jam patariau neskubėti, pabūti su šeima, pagalvoti, ką jam reikia nuveikti.“

„Manau, tavo šalis visada ras būtą panaudoti tavo puikią tarnybą, tačiau turi priimti sprendimą, ką nori daryti ateityje“, – L.Paneta citavo jųdviejų pokalbį.

Žurnalas „Foreign Policy“ pirmasis paskelbė, kad J.Allenas gali atšaukti savo kandidatūrą.

Pentagonas nenustatė jokių nusižengimų, atliekant tyrimą dėl šio keturių žvaigždučių generolo elektroninio susirašinėjimo su viena aktyvia visuomenės veikėja Floridoje, dėl kurios kilo skandalas, išvertęs iš posto Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorių Davidą Petraeusą.

Tačiau vienas pareigūnas sakė „Foreign Policy“, kad J.Allenas nenori sukelti nepatogumų savo šeimai per itin viešą kandidato tvirtinimo procesą, kai senatoriai galės jo klausinėti apie tuos elektroninius laiškus, sakoma pranešime.

Vienas Pentagono atstovas sakė, kad J.Allenui buvo suteikta laiko pailsėtus, įvykdžius savo misiją.

„Po 19 mėnesių vadovavimo Afganistane ir daugelio kitų, praleistų toli nuo namų, generolui Allenui buvo pasiūlyta pailsėti ir pabūti su šeima, prieš atkreipiant jo dėmesį į kitą paskyrimą“, – sakė atstovas pulkininkas leitenantas Stevenas Warrenas.

Sekmadienį J.Allenas perdavė vadovavimą NATO pajėgoms Afganistane generolui Josephui Dunfordui, kuris prižiūrės laipsnišką JAV kovinių pajėgų išvedimą iki 2014 metų pabaigos.

J.Alleno elektroninis susirašinėjimas su Floridos aktyviste Jill Kelley buvo atskleistas per Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrimą, paviešinusį nesantuokinį romaną tarp D.Petraeuso ir jo biografės Paulos Broadwell.

D.Petraeusas atsistatydino ir prisipažino palaikęs santykius su P.Broadwell.

59 metų J.Allenas atsidūrė Pentagono generalinio inspektoriaus taikiklyje dėl tų laiškų, tačiau tyrimas parodė, kad jis nerašė J.Kelley jokių netinkamų žinučių ir nepažeidė kariuomenės kodekso, draudžiančio svetimavimą.

Baltieji rūmai sustabdė J.Alleno kandidatūros skyrimą, kai įsiplieskė šis skandalas, tačiau JAV administracija išreiškė visišką pasitikėjimą jo vadovavimui Afganistane.

Šis jūrų pėstininkų generolas perėmė Afganistane dislokuotų užsienio pajėgų vado postą iš D.Petraeuso 2011 metų liepą. Anksčiau jis užėmė antrą aukščiausią postą JAV Centriniame štabe, vadovaujančiam pajėgoms Artimuosiuose Rytuose ir Afganistane. Tuo tarpu 2006-2008 metais jis vadovavo JAV kariams, dislokuotiems Irako Anbaro provincijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius