Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gynybos ministras J.Mattisas ramina Europos sąjungininkes dėl JAV įsipareigojimų NATO

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas patvirtino Europos kolegoms Vašingtono įsipareigojimus NATO, penktadienį pranešė pareigūnai, JAV prezidentui Donaldui Trumpui ruošiantis pasikalbėti su Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos lyderiais.
Jamesas Mattisas
Jamesas Mattisas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Mattisas ketvirtadienį telefonu kalbėjosi su Vokietijos, Prancūzijos ir Izraelio gynybos ministrais, informavo Pentagono atstovas Jeffas Davisas.

Kalbėdamas su Vokietijos gynybos ministre Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) jis patvirtino ministrei ilgalaikius JAV įsipareigojimus NATO aljansui, sakoma J.Daviso pareiškime.

„Jis padėkojo ministrei von der Leyen už jos šalies vadovavimą NATO veiklai Rytiniame sparne ir Afganistane, pripažindamas svarbų Vokietijos vaidmenį kovoje su terorizmu, ypač kovoje su ISIS koalicija“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“.

„Jis taip pat paminėjo strateginę Vokietijos reikšmę, jai priimant 35 tūkst. JAV karių – didžiausią kontingentą Europoje“, – kalbėjo Pentagono atstovas.

NATO svarbą J.Mattisas pabrėžė ir pokalbyje su prancūzų kolega Jeanu-Yvesu Le Drianu, su kuriuo jis aptarė „ilgamečių sąjungininkių bendradarbiavimą gynybos srityje, kuris dabar yra ypač svarbus, abiems šalims kartu stojus į kovą su terorizmu“, pridūrė jis.

Europos Sąjungos lyderes sukrėtė tai, kaip D.Trumpas menkina NATO, vadindamas aljansą „pasenusiu“, ir giria Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kurį jos kaltina siekiu išardyti Vakarų vienybę.

D.Trumpas, užsiminęs apie Rusijai po Krymo aneksijos 2014 metais įvestų sankcijų sušvelninimo galimybę, verčia dar kartą susimąstyti, ar Rusija tikrai nesikišo į JAV prezidento rinkimus.

J.Mattisas telefonu kalbėjosi ir su Izraelio gynybos ministru Avigdoru Liebermanu, norėdamas „pabrėžti savo tvirtus įsipareigojimus Izraelio saugumui“, sakė J.Davisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius