Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris apsilankė Afganistane

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Ashtonas Carteris penktadienį pareiškė, kad JAV Afganistane laikysis dar kažkiek metų.
Ashtonas Carteris
Ashtonas Carteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Amerika yra ir bus įsipareigojusi (padėti) suvereniam ir saugiam Afganistanui“, – sakoma bendrame A.Carterio ir Afganistano prezidento Ashrafo Ghani pareiškime, paskelbtame Kabule, kur A.Carteris lankosi paskutinį kartą kaip gynybos sekretorius.

Netrukus jis perduos vadovavimą Gynybos departamentui paskirtajam savo įpėdiniui, buvusiam jūrų pėstininkų generolui Jamesui Mattisui.

Aukščiausiasis JAV ginkluotųjų pajėgų Afganistane vadas, armijos generolas Johnas Nicholsonas, penktadienį pažymėjo, kad JAV kovos su terorizmu misijos „esminė logika“ yra tvirta ir ji turėtų išlikti ir pasikeitus administracijai Vašingtone.

„Mūsų politika – laikytis pastovių kovos su terorizmu pastangų kartu su mūsų partneriais afganais, mano nuomone, yra teisinga – ją reikėtų tęsti“, – sakė jis per spaudos konferenciją Bagrame.

Kol kas išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas viešai dar neatskleidė, kaip jis keis, ir apskritai ar keis, JAV kursą Afganistane.

Pasirodęs per spaudos konferenciją kartu su J.Nicholsonu, A.Carteris taip pat sakė, kad JAV negali visiškai pasitraukti iš Afganistano, pastarojo gyvenime dalyvavus 15 metų ir patyrus daugiau kaip 2200 amerikiečių žūties bei skyrus šimtus milijardų dolerių.

„Mūsų interesai čia yra aiškūs ir stabilūs“, – pažymėjo jis, paminėdamas tokius tikslus kaip siekį išvengti Amerikos žemėje kito tokio išpuolio kaip Rusėjo 11-ąją, padėti Afganistanui tapti pakankamai stabiliam, kad ilgam išliktų Jungtinių Valstijų ir Vakarų saugumo partneriu.

„Turėti stabilų saugumo partnerį, kuris visuomet pasiryžęs dirbti su Jungtinėmis Valstijomis, yra vertybė mūsų ateičiai“, – sakė A.Carteris.

Jungtinės Valstijos tebelaiko Afganistane apie 10 tūkst. karių, didžiausias jų kontingentas yra įsikūręs Bagramo bazėje. Jie apmoko Afganistano saugumo pajėgų karius, konsultuoja juos, be to specialiosios JAV pajėgos medžioja „al Qaida“ ir „Islamo valstybės“ kovotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius