Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gyventojai reikalauja aprūpinti pareigūnus vaizdus fiksuojančiomis kameromis

Baltieji rūmai nagrinės viešą peticiją, raginančią JAV policijos pareigūnus nešioti kameras, po to, kai beginklio paauglio nužudymas sukėlė protestų bangą Fergusone, Misūryje.
Policija Fergusone
Policija Fergusone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal naują prezidento Baracko Obamos administracijos įvestą tvarką, Baltieji rūmai privalo išnagrinėti peticiją ir pateikti oficialų atsakymą, jeigu surinkta daugiau nei 100 tūkst. parašų.

Pirmadienio rytą po prašymu priimti nužudyto 18-mečio Mike'o Brawno vardu pavadintą įstatymą, pagal kurį visi valstybės, apygardos ir vietos policijos pareigūnai nešiotų kameras, buvo surinkta daugiau nei 112 tūkst. parašų.

Kreipimesi rašoma, kad ši peticija yra „ne tik bandymas išvengti netinkamo policijos elgesio (žiaurumo, galių viršijimo), bet ir užtikrinti, kad visi policininkai laikytųsi procedūrų“.

Nuo rugpjūčio 9 dienos, kai buvo nušautas beginklis18-metis juodaodis M.Brownas, Fergusone nerimsta protestai.

Miestelyje, kurio gyventojų dauguma yra juodaodžiai, dirba dauguma baltaodžių pareigūnų. Paauglio nužudymas ir gyventojų reakcija į šį įvykį atkreipė dėmesį į rasinius santykius Amerikoje, ypač saugumo pareigūnų ir jaunų juodaodžių konfliktus.

Sent Luiso priemiestyje Fergiusone Misūrio gubernatorius Jay Nixonas paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė komendanto valandą nuo sekmadienio vidurnakčio iki 5 val. vietos (8–13 val. Lietuvos) laiku.

Įsigaliojus komendanto valandai didžiojoje Fergusono dalyje buvo gana ramu, tačiau apie 200 protestuotojų susirinko toje vietoje, kur buvo nušautas M.Brownas, ir atsisakė išsiskirstyti. Vietos gyventojai buvo pasipiktinę akivaizdžiu policijos atskaitomybės trūkumu Fergusone.

Gerai ginkluoti riaušių policininkai, palaikomi šarvuotų mašinų, leisdami ašarines dujas ir lėtai artėdami prie demonstrantų mėgino juos išvaikyti, tačiau smurto išpuolių nebuvo.

Peticija siekiama kovoti su policijos profesiniu aplaidumu ir padidinti reikalų su teisėsauga turinčių piliečių atsakingumą.

Sparčiai tobulėjant vaizdo ir stebėjimo technologijoms JAV policijos pajėgas pradeda naudoti eksperimentines nedideles prie kūno pritaisomas kameras, kurios užfiksuoja pareigūnų ir gyventojų susidūrimus.

Kalifornijos Rialto mieste įdiegus tokias vaizdo kameras, per pirmuosius metus atvejų, kai policijos pareigūnai panaudojo jėgą, sumažėjo 60 procentų, o skundų dėl policijos pareigūnų darbo – 88 procentais, skelbia „the New York Times“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius