Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Irakas skelbia naują draugystės erą

JAV prezidentas Barackas Obama ir Irako premjeras Nuri al Maliki (Nuris Malikis) sveikino augančio savo šalių bendradarbiavimo daigus ir pažadėjo, kad iš karo liepsnų iškils nauja draugystė.
Irakiečiai džiaugiasi, kad JAV pajėgos išvažiuoja iš jų valstybės.
Irakiečiai džiaugiasi, kad JAV pajėgos išvažiuoja iš jų valstybės. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau lyderiai perspėjo, kad priekyje dar laukia sunkus kelias, kad reikės įveikti daug kliūčių ir kad tarpkonfesinis smurtas vis dar kelia pavojų Irako stabilumui.

"Abu mes sutinkame, kad amerikiečių ir irakiečių ryšiai, atsiradę karo metu, gali taikos sąlygomis nutiesti kelią pažangai", - pažadėjo B.Obama po trečiadienį Baltuosiuose rūmuose įvykusių derybų su N.al Maliki.

"Amerika yra pasirengusi padėti Irako vyriausybei didinti savo gebėjimą teikti pagrindines paslaugas ir propaguoti įstatymo valdžią", - sakė JAV prezidentas.

Per pirmąjį savo susitikimą Baltuosiuose rūmuose su N.al Maliki nuo sausio mėnesio, kai tapo prezidentu, B.Obama taip pat pažadėjo padėti Bagdadui atsikratyti griežtų Jungtinių Tautų (JT) sankcijų, kurios Irakui buvo įvestos po Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) 1990 metų invazijos į Kuveitą.

"Manau, kad būtų klaida Irakui ir toliau nešti nuversto diktatoriaus nuodėmių naštą", - sakė JAV lyderis, tačiau pridūrė, kad pirma reikės išspręsti visus dar neišspręstus Irako ir jo kaimynų ginčus.

N.al Maliki anksčiau stūmė savo šalies klausimą derybose Jungtinėse Tautose su jų generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu (Ban Kimunu).

"Prezidentas Obama ir Amerikos administracija sutinka su mumis, kad Irakas nebekelia grėsmės tarptautinei taikai ir saugumui, nes Irake yra demokratija, ne diktatūra", - sakė jis žurnalistams. N.al Maliki žodžius vertė vertėjas.

Pagal galiojančias sankcijas Irako reikalaujama patenkinti Kuveito reikalavimus dėl reparacijos ir turto grąžinimo, taip pat - jų bendros sienos demarkacijos ir karo belaisvių palaikų grąžinimo.
Tai taip pat buvo pirmosios B.Obamos ir N.al Maliki derybos nuo to laiko, kai JAV pajėgos birželio pabaigoje pasitraukė iš Irako miestų. Tai buvo svarbus Irako atstatymo po 2003 metų JAV vadovaujamos invazijos etapas.

Pastaraisiais mėnesiais smurto mastas visame Irake reikšmingai sumažėjo, tačiau išpuoliai prieš JAV kariškių atsitraukimą suintensyvėjo ir birželio mėnesį žuvo 437 irakiečiai - daugiausiai per 11 pastarųjų mėnesių.

B.Obama perspėjo: "Mums judant į priekį, premjeras Maliki ir aš neabejojame, kad dar laukia sunkių dienų. Dar yra tokių, kurie nori kurstyti tarpkonfesinį konfliktą. Tačiau nesuklyskite: tos pastangos žlugs".

N.al Maliki, kuris ketvirtadienį apsilankys Arlingtono nacionalinėse kapinėse pagerbti kritusių JAV karių, sakė, kad jo derybos su B.Obama "atsispindėjo tvirtą abiejų šalių įsitikinimą, (kad reikia) užmegzti strateginę draugystę".
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius