Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 14 /15:40

JAV ir Rusija pasiekė susitarimą: Sirija privalo inspektoriams parodyti savo cheminių ginklų arsenalą

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry nurodė šešių punktų planą, pagal kurį Sirija per ateinančią savaitę privalo inspektoriams pranešti apie visas savo cheminių ginklų atsargas, praneša BBC. J.Kerry derybos su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Ženevoje vyko tris dienas.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Ženevoje
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Ženevoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausias susitarimo punktas skelba, kad Sirija jau kitą savaitę privalo pateikti JT kontrolieriams išsamų cheminio ginklo atsargų sąrašą. Spaudos konferencijos metu kalbėta, kad abi pusės – Rusija ir JAV – iš esmės sutaria dėl Sirijos cheminio ginklo rūšių ir kiekio. Antras punktas – JT kontrolieriai tikrinti Sirijos cheminio ginklo arsenalo privalo būti įleisti ne vėliau kaip šių metų lapkritį.

Cheminio ginklo sunaikinimo procesui vadovaus Cheminių ginklo draudimo organizacija. Šį procesą finansuos šalys-donorės.

J.Kerry pareiškė, kad jei Sirija nesilaikys šio susitarimo, šaliai bus taikomos griežtos sankcijos. Tai suteiktų JAV teisę suduoti  Sirijai karinį smūgį. Anot JAV valstybės sekretoriaus, cheminio ginklo Sirijoje turėtų nelikti iki 2014 m. vidurio.

J.Kerry ir S.Lavrovas sutarė, kad antra konferencija Ženevoje, skirta taikiam Sirijos konflikto sprendimui, gali būti surengta jau spalį.

Jungtinės Amerikos Valstijos mano, kad cheminė ataka, Sirijoje įvykdyta praėjusį mėnesį (apie ją pranešta rugpjūčio 21 d.), nusinešė daugiau nei 1400 nekaltų žmonių gyvybių.

Papildyta 15.40 val.: Obama toliau kalba apie atsaką

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį sakė, kad nori suteikti šansą diplomatijai dėl Sirijos krizės, bet perspėjo, kad karinis pasirinkimas tebėra darbotvarkėje.

„Mums reikia matyti konkrečius veiksmus, (kurie) parodytų, kad Assadas rimtai ketina atsisakyti savo cheminių ginklų, – sakė B.Obama per savo savaitinį kreipimąsi. – O kadangi šis planas atsirado tik esant rimtai JAV karinių veiksmų grėsmei, mes išlaikysime savo karinę poziciją regione, kad išlaikytume spaudimą Assado režimui“

„Mes aiškiai sakome, kad negali būti vilkinimo taktikos“, – sakė B.Obama apie diskusijas Ženevoje.

JAV apskaičiavo, kad Sirijoje yra maždaug 1 tūkst. tonų įvairių cheminių agentų, tarp jų – iprito ir zarino dujų, sieros ir VX.

Rusijos skaičiai iš pradžių buvo daug mažesni, sakė vienas JAV administracijos aukšto rango pareigūnas.

B.Obama atkreipė dėmesį į „pažangos požymius“, B.al Assado režimui pirmą kartą pripažinus, kad turi cheminių ginklų ir pareiškus norą prisijungti prie 1993 metų cheminių ginklų uždraudimo konvencijos.

Pasiremdamas „pareiga apsaugoti pasaulį nuo cheminių ginklų baimės mūsų vaikams“, B.Obama pakartojo savo raginimą dėl tarptautinio atsako.

„Diktatoriui neturi būti leista nebaudžiamam dujomis nuodyti vaikus jų lovose. O mes negalime rizikuoti tuo, kad nuodingos dujos taptų nauju pasirenkamu ginklu tironams ir teroristams visame pasaulyje“, – pažymėjo B.Obama.

„Tačiau jeigu yra bet kokia galimybė pasiekti tą tikslą be jėgos panaudojimo, tada, manau, turime įsipareigojimą eiti tuo keliu“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius