Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įšaldė 800 mln. dolerių Pakistanui planuotos skirti karinės paramos

Jungtinės Valstijos yra įšaldžiusios apie 800 mln. dolerių pagalbos Pakistanui, o ši suma sudaro apie trečdalį Vašingtono kasmet Islamabado saugumo pajėgoms skiriamos 2,7 mlrd. dolerių paramos, sekmadienį patvirtino JAV prezidento Baracko Obamos administracijos vadovas.
JAV prezidentas Barackas Obama kalba mobiliuoju telefonu
JAV prezidentas Barackas Obama kalba mobiliuoju telefonu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Santykiai tarp abiejų sąjungininkų, kurie visada buvo gana įtempti, itin pašlijo po to, kai JAV komandosai gegužės 2 dieną viename Pakistano mieste nukovė tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovą Osamą bin Ladeną. Šis incidentas labai padidino nepasitikėjimą tarp abiejų šalių.

Praeitą mėnesį JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton perspėjo, kad Vašingtonas pristabdys karinę pagalbą Pakistanui, jeigu šis nesiims veiksmų, kurie nebuvo konkrečiai įvardyti, kad padėtų Jungtinėms Valstijoms.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų administracijos vadovas Williamas Daley kalbėdamas su dienraščiu „The New York Times“ patvirtino pranešimus, jog vyriausybės įšaldė, o kai kuriais atvejais atšaukė apie 800 mln. dolerių Pakistanui numatytos skirti karinės pagalbos.

„Jie ėmėsi kai kurių veiksmų, kurie suteikė mums priežastį padaryti pertrauką skiriant kai kurią pagalbą, kurią mes teikėme jų kariuomenei, o dabar mėginame išspręsti šias problemas, – W.Daley sakė televizijai ABC. – Tiesa ta, jog mūsų santykiai su Pakistanu labai sudėtingi.“

„Akivaizdu, jog Pakistano politinei sistemai vis dar labai skaudu dėl reido, kurį mes surengėme, kai sučiuptume Osamą bin Ladeną, pobūdžio. Dėl to smarkiai reagavo prezidentas. Mes neapgailestaujame“, – pridūrė jis.

Dalį JAV įšaldytų lėšų sudaro apie 300 mln. dolerių kompensacijų, kurios mokamos Pakistanui už tai, kad ši šalis dislokuoja per 100 tūkst. savo karių prie sienos su Afganistanu, sekmadienio vakarą pranešė „The New York Times“.

Laikraštis pridūrė, jog taip pat buvo sulaikyti šimtai milijonų dolerių, skirtų kariuomenės mokymo programos ir karinei technikai įsigyti.

Šis žingsnis buvo žengtas stiprėjant ginčams B.Obamos administracijos viduje, kaip būtų galima pakeisti vieno iš svarbiausių Amerikos sąjungininkų kovoje su terorizmu poziciją.

Pakistanas yra svarbus JAV sąjungininkas kovoje su „al Qaeda“, taip pat tranzito šalis, per kurią gabenama daug atsargų Afganistane dislokuotoms amerikiečių pajėgoms. Tačiau įtakinga Pakistano karinė žvalgyba seniai įtariama palaikanti ryšius su ekstremistinėmis musulmonų grupuotėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius