Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 06 /2012 11 07

JAV išaušo prezidento rinkimų diena

Antradienį JAV renkamas šalies prezidentas. Pusantrų metų trukusi rinkimų kampanija išvargino ir kandidatus Mittą Romney bei Baracką Obamą, ir pačius rinkėjus. Tiesa tie, kurie žino archajišką JAV rinkiminę sistemą pasakys – žodis rinkimai čia tik žodžių žaismas.
Barackas Obama ir Mittas Romney
Barackas Obama ir Mittas Romney / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visose 50-yje valstijų rinkėjai šiandien iš tiesų atiduos savo balsą už vieną kandidatų – respublikoną Mittą Romney arba demokratą Baracką Obamą. Tačiau JAV rinkimų sistema yra sena, kaip ir šalies Konstitucija, įtvirtina dar 1787 metais. Rinkimuose piliečiai formaliai renka Rinkikų kolegijos narius.

„The Washington Post“ internetiniame dienoraštyje politikos apžvalgininkas Chrisas Cillizza rašo visiems žinomą tiesą – kas taps prezidentu, nulems vos 7-9, vadinamųjų „svyruojančiųjų“, valstijų rinkėjai. Jose pagal apklausas B.Obamą ir M.Romney palaiko labai panašus skaičius rinkėjų.

JAV prezidentas renkamas ne tiesiogiai, t.y. piliečių balsai bendrai šalies mastu nesumuojami. Kandidatams itin svarbu laimėti atskiroje valstijoje. Kiekvienoje jų laimėtojas užsitikrina vadinamųjų rinkikų skaičių. Rinkikai – tai demokratų arba respublikonų paskirti asmenys, paprastai renkami per partijų suvažiavimus. Taigi, laimėjęs vienoje valstijoje, kandidatas pelno visus rinkikų balsus, o jų skaičius priklauso nuo valstijos dydžio. Prezidentu taps kandidatas, pelnęs 270 iš 538 rinkikų balsų. Daugiausia rinkikų balsų turi Kalifornija – 55, Teksasas – 38, Niujorkas ir Florida – po 29. 

Daugumoje, net 40-yje, valstijų žmonės paprastai istoriškai visuomet palaiko arba demokratus, arba respublikonus, tad staigmenų jose nesitikima ir B.Obama bei M.Romney jau skaičiuoja jose pelnytus rinkikų balsus. Tačiau svarbiausiomis taps svyruojančios valstijos – Florida (29), Ohajas (18), Šiaurės Karolina (15) ir Virdžinija (13). Jose kandidatai rinkimams išleido daugiausiai lėšų. Skaičiuojama, kad tai brangiausi, kada nors vykę rinkimai. B.Obama ir M.Romney jiems kartu išleido 5,8 mlrd. dolerių.

Rinkėjų kolegija susirinks gruodžio 17 dieną ir oficialiai išrinks JAV prezidentą, tačiau tai labiau simbolinis susirinkimas. Atsižvelgiant į kandidatų laimėtų valstijų, o kartu ir rinkikų skaičių, jau trečiadienio naktį paaiškės, kuris, B.Obama ar M.Romney, tapo šalies prezidentu.

Papildyta 12:17. Jau balsavo du mažyčiai šiaurės rytų miesteliai 

2012 metų JAV prezidento rinkimuose pirmuosius balsus antradienį atidavė mažytis Naujojo Hampšyro miestelis Diksvil Nočas, kur Barackas Obama ir Mittas Romney gavo po penkis balsus.

Per šį pirmąjį visoje šalyje balsavimą, kuris įvyko netrukus po vidurnakčio ir užtruko vos 43 sekundes, pirmą kartą per visą miestelio istoriją balsai pasiskirstė po lygiai. Tai dar vienas požymis, rodantis, kad abiejų kandidatų pozicijos šiose varžybose, kurių nugalėtojas turi paaiškėti dienos pabaigoje, yra lygios.

Reuters/Scanpix nuotr./JAV renkamas aalies prezidentas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV renkamas šalies prezidentas.

24 metų Tanneris Tillotsonas, kuris vidurnaktį (7 val. Lietuvos laiku) balsavo pirmasis, sakė atidavęs savo balsą už prezidentą B.Obamą.

„Manau, kad (šie rezultatai) yra labai gerai iliustruojantys ... Tai pirmas kartas per visą Diksvil Nočo istoriją, kai pasiektos lygiosios. Mes vis dar esame labai susiskaldžiusi valstybė ir bus įdomu pažiūrėti, kokia yra likusi šalies dalis“, – sakė jis.

Diksvil Nočas, esantis maždaug už 30 km nuo Kanados sienos, didžiuojasi tuo, kad jame vyksta pirmasis balsavimas JAV rinkimuose, bet tai yra laikoma labiau įdomybe nei šaliai kelią parodančiu dalyku.

Balsavimas čia paprastai vyksta vieno prabangaus viešbučio pokylių salėje, bet šiemet dėl renovacijos darbų buvo perkeltas į netoliese esantį slidininkų namelį.

Balsavimas netrukus įvyko ir kitame Naujojo Hampšyro miestelyje – kaimyniniame Harts Lokeišene, kuris ilgai varžėsi su Diksvil Noču dėl šios pirmumo teisės. Tačiau dėl to, kad jame dvigubai daugiau rinkėjų, balsams suskaičiuoti čia prireikia šiek tiek daugiau laiko.

Bendrai šalyje atliktos apklausos rodo, kad B.Obama yra šiek tiek populiaresnis

Harts Lokeišene B.Obama gavo 23 balsus, M.Romney – 9, o liberalas Gary Johnsonas – 1 balsą. 33 balsai buvo atiduoti per 5 minutes ir 42 sekundes.

Minimi du miesteliai pirmųjų, balsuojančių JAV rinkimuose, statusą turi nuo 1948 metų, o visiems jų gyventojams eiti ir atiduoti savo balsą yra garbės reikalas.

Harts Lokeišeno tarybos narys Markas Dindorfas sakė, kad tai galima laikyti draugiškomis varžybomis dėl to, kuriame miestelyje balsai bus suskaičiuoti pirma.

Diksvil Noče iki 2008-ųjų, kai laimėjo B.Obama, kiekvienąkart laimėdavo respublikonų kandidatas – nuo pat 1960 metų, kai prasidėjo ši tradicija.

Bendrai šalyje atliktos apklausos rodo, kad B.Obama yra šiek tiek populiaresnis, bet iš esmės abiejų kandidatų pozicijos yra apylygės. Vis dėlto prezidentas turi nedidelę persvarą svarbiose „svyruojančiose“ valstijose, kurių balsų reikia norint laimėti šiuos rinkimus.

JAV prezidento rinkimų nugalėtoją nulemia ne šalies rinkėjų balsai tiesiogiai, bet Rinkikų kolegija, į kurią valstijos pagal savo gyventojų skaičių atsiunčia tam tikrą kiekį savo rinkikų. Pergalei reikia 270 iš 538 rinkikų balsų.

Maža Naujojo Hampšyro valstija turi tik keturis rinkikų balsus, bet yra laikoma svarbia „svyruojančia“ valstija, ypač – šiuose rinkimuose, kurių baigtį gali nulemti tik minimali persvara.

Papildyta 16.30 val. M.Romney jau balsavo JAV prezidento rinkimuose

M.Romney įmetė savo balsalapį į urną per JAV prezidento rinkimus.

Paklaustas, už ką balsavo, M.Romney atsakė: „Manau, kad žinote“, ir pridūrė jaučiąs, jog jo išrinkimo perspektyvos yra „labai, labai geros“.

Reuters/Scanpix nuotr./JAV renkamas aalies prezidentas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV renkamas šalies prezidentas.

Respublikonų pretendento į prezidentus antradienį dar laukia rinkimų kampanijos mitingai Ohajyje ir gretimoje Pensilvanijoje.

M.Romney žmona Ann buvo greta vyro, kai jiedu abu balsavo apylinkėje, esančioje netoli jų namų Masačusetse.

M.Romney į Bostoną sugrįš antradienį vakare į rinkimų dienos priėmimą.

Papildyta 20.39 val. JAV būsimoji mama pakeliui į gimdyklą suspėjo atiduoti savo balsą rinkimuose

Niekas antradienį negalėjo sulaikyti pirmą kartą teisę dalyvauti rinkimuose gavusios Galicia Malone, net ir netikėtas jos pirmagimės atėjimas į pasaulį.

Ilinojaus valstijoje, Čikagos priemiestyje Doltone gyvenančiai 21-erių metų moteriai naktį prasidėję sąrėmiai užeidavo kas penkios minutės. Tačiau vežama į ligoninę G.Malone paprašė sustoti prie balsavimo apylinkės su šiam atvejui tinkančiu „Gyvenimo šventės bažnyčios“ pavadinimu, kad spėtų atiduoti balsą už savo favoritą, skelbiama apygardos rinkimų pareigūno Davido Orro pranešime.

„Niekada anksčiau nebalsavau, todėl man tai buvo labai svarbu, – interviu Čikagos radijo stočiai WBBM sakė G.Malone. – Norėjau, kad tai taptų tramplinu mano dukrelei“.

„Skaičiau rinkimų biuletenį ir giliai kvėpavau, skaičiau ir kvėpavau, – sakė ji.- Nepaliojau sau kartojusi: skaityk ir kvėpuok, skaityk ir kvėpuok“.

Už vietos rinkimų apylinkes atsakingas D.Orras sakė „keliantis pieš Galicia kepurę“, nes jai niekas nesutrukdė balsuoti.

„Kokį nuostabų pavyzdį jį parodė kitoms kartoms“, – sakė jis.

B.Obama telefonu dėkojo nustebusiems savanoriams

B.Obama antradienį nustebino kelis rinkimų kampanijos savanorius svyruojančioje Viskonsino valstijoje, kuriems paskambino iš rinkimų štabo Čikagoje ir padėkojo už rinkimus.

„Čia skambina Barackas Obama. Prezidentas, jei žinote“, – sakė jis vienai moteriai Viskonsine.

Į Haid Parke esantį rinkimų štabą B.Obama atvyko prieš 9 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku ir buvo pasitiktas audringų štabo darbuotojų plojimų, skelbia prezidentą lydintys žurnalistai.

Reuters/Scanpix nuotr./JAV renkamas aalies prezidentas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV renkamas šalies prezidentas.

Nusiėmęs mėlyną švarką ir pakabinęs jį ant kėdės atkaltės jis pasakė : „Eikim prie darbo, mums reikia surinki kelis balsus“.

Tada prisėdęs prie stalo su dar keturiais rinkimų kampanijos dalyviais jis pradėjo skambinėti savo mobiliuoju telefonu.

„Labas, ar čia Annie? Čia – Barackas Obama“, – kalbėjo jis.

O baigdamas pokalbį pakomentavo: „Ji man buvo labai maloni, nors pradžioje net nežinojo, kas aš toks“.

Dar po penkių skambučių, kurie buvo skirti Viskonsino savanoriams, B.Obama susuko duomenų koordinatorei ir „komforto kapitonei“ Jyl Molle, kuri rūpinosi štabe dirbusiųjų pamaitinimu.

„Labas, ar čia Jyl? Skambina Barackas Obama. Jūsų prezidentas. Jūs labai sunkiai dirbate, todėl aš norėjau padėkoti. Ne, tikrai yra. Skambinu geriausiems mūsų savanoriams Medisone“, – kalbėjo jis.

Jyl greičiausiai permetus skambutį kažkam kitam, prezidentas vėl pasisveikino.

„Jūs ten tiesiog pašėlusiai dirbate, – sakė jis. – Didžiuojuosi jumis“.

Papildyta 22.38 val.: Balsavimas prasidėjo visoje JAV teritorijoje

Visoje JAV teritorijoje prasidėjo balsavimas. Paskutinės rinkimų apylinkės atidarytos Havajuose – 7 val. vietos laiku arba 19 val. Lietuvos laiku. Savo valią rinkėjai galės pareikšti iki 18 val. vietos laiku.

Kiek anksčiau pranešta, kad rinkimuose jau balsavo M.Romney. Jo varžovas B.Obama savo balsą atidavė išankstiniame balsavime, kuris prasidėjo dar rugsėjo 27 dieną.

Rinkimų apylinkių nėra Vašingtono valstijoje – čia balsuojama tik paštu.

Pirmosios apylinkės – 1 val. vietos laiku – turi būti uždarytos Indianos ir Kentukio valstijose.

Papildyta 00.04 val.: JAV prezidento rinkimų stebėtojai sužavėti pasitikėjimu ir sąžiningumu paremta šalies rinkimų sistema, rašo žurnalas „Foreign Policy“.

„Tai neįtikėtina sistema“, – sakė Nuri K.Elabbar, kartu su kitais rinkimų stebėtojais iš daugiau kaip 60 valstybių atvykęs stebėti JAV prezidento rinkimų. Dauguma jo kolegų teigė, kad tokia atvira balsavimo sistema kitur tiesiog neveiktų.

„Labai sunku perkelti šią sistemą į bet kurią kitą šalį. Ši sistema paremta pasitikėjimu ir šiam pasitikėjimui sukurti kitose šalyse reikia daugybės veiksmų bei įdėti daug šviečiamojo darbo“, – kalbėjo N.K.Elabbar.

Papildyta 1.13 val.: 1 val. Lietuvos laiku uždarytos pirmosios apylinkės Indianos ir Kentukio valstijose. Pastarosiose skaičiuojami rinkėjų balsai. BBC galima matyti JAV rinkimų rezultatų lentelę. Paspaudę čia sužinosite, kas, skaičiuojant iš 51 valstijos plaukiančius rezultatus, pirmauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius