-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV įspėja: Šiaurės Korėja pajėgi paleisti branduolinė kovinę galvutę, bet dar negali jos nutaikyti

 Šiaurės Korėja jau pajėgi paleisti balistinę raketą su branduoline kovine galvute, bet dar nesukūrė sistemos, leidžiančios sugrąžinti šį ginklą iš kosmoso ir tiksliai nukreipti į numatytą taikinį, ketvirtadienį nurodė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas.
Šiaurės Korėja paleido raketą
Šiaurės Korėja paleido raketą / „Scanpix“/AP nuotr.

Pchenjanas sausį įvykdė ketvirtojo savo branduolinio užtaiso bandymą, o vėliau išbandė virtinę balistinių raketų. Šie veiksmai kelia didelį nerimą regiono šalims ir daugeliui tarptautinės bendruomenės narių.

Pasak ekspertų, Šiaurės Korėja jau veikiausiai sugebėjo pasigaminti pakankamai mažų branduolinių karinių galvučių, kad jas būtų galima pritvirtinti ant mažo nuotolio taktinių balistinių raketų, bet neaišku, ar tokį užtaisą galėtų pritvirtinti prie didesnės raketos, galinčios nuskrieti toliau, bet išlekiančios už Žemės atmosferos ribų.

„Iš tikrųjų jie dabar turi galimybę paleisti branduolinį ginklą, tik dar nėra tikri dėl sugrąžinimo(į atmosferą) – štai kodėl jie tebebando savo sistemas“, – aiškino minėtas pareigūnas.

Jis sakė manantis, kad šiaurės korėjiečiai jau gali „suporuoti“ didelę raketą ir branduolinę kovinę galvutę.

Tačiau „jie nėra tikri dėl sugrąžinimo galimybių strateginiam smūgiui, todėl deda pastangas, kad tai išspręstų“.

Suintensyvėjus Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno režimo vykdomiems ginkluotės bandymams, Jungtinės Valstijose ir Seulas susitarė, kad Pietų Korėjoje bus dislokuota moderni priešraketinės gynybos sistema.

Nors Kinija ir Rusija griežtai protestavo prieš šį sprendimą, sistema THAAD bus parengta dislokuoti per maždaug 10 mėnesių, nurodė Pentagonas.

Šiaurės Korėjos tęsiami branduoliniai bandymai didina susirūpinimą JAV kariškiams, o Pentagonas yra parengęs ne vieną atsarginį planą, kuris gali būti pritaikytas ryžtingiau mėginant pažaboti Pchenjano branduolinius pajėgumus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pentagonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pentagonas

Minėtas pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos „labai trokšta būti labiau pasiruošusios ateičiai Šiaurės Korėjos atžvilgiu“.

„Ši grėsmė naktimis man neleidžia miegoti. Esat girdėję, kad kiti aukšto rango lyderiai sako tą patį – visų pirma todėl, kad nežinome, ką iš tikrųjų rezga „mielasis lyderis“ Šiaurės Korėjoje“, – pridūrė jis.

Pareigūnas pabrėžė, kad JAV ir jų sąjungininkai turi mažai svertų, kuriais būtų galima spausti uždarą Šiaurės Korėją.

„Mūsų padėtis labai silpna: nėra daug svertų, nėra daug iniciatyvų derybų srityje, – sakė jis. – Taigi, kaip galit įsivaizduoti, ruošiamės nenumatytos padėties suvaldymo operacijos tokiu lygmeniu, kokio mums reikia.“

Pareigūnas pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos atsarginių karinių planų turi dar nuo 1953 metų, kai buvo sudarytos Seulo ir Pchenjano paliaubos, užbaigusios Korėjos karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius