-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įstatymų leidėjai nesutaria dėl naujų sankcijų Rusijai

Jungtinių Valstijų senatoriai antradienį nerado bendros pozicijos naujų sankcijų Maskvai klausimu, respublikonams tvirtinant, kad prezidentui Barackui Obamai nederėtų laukti numatytų rinkimų Ukrainoje ir jis turėtų greičiau imtis baudžiamųjų priemonių prieš Rusijos ekonomikos sektorius.
JAV
JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltieji rūmai sakė esantys pasirengę įvesti naujas griežtas sankcijas Rusijai, kuri aneksavo Krymo pusiasalį  ir toliau tęsia agresiją neramumų krečiamoje Rytų Ukrainoje, jei Maskvos pajėgos sužlugdys gegužės 25 dieną numatytus Ukrainos prezidento rinkimus.

„Jei nesiimsime veiksmų dabar ir lauksime iki rinkimų, bijau, kad bus jau vėlu“, – sakė respublikonų senatorė Kelly Ayotte pasibaigus uždaram įstatymų leidėjų pasitarimui dėl Ukrainos krizės.

„Esu toliau labai nepatenkinta nepakankama administracijos reakcija į tai, kas vyksta Ukrainoje“, įskaitant Vašingtono atsisakymą suteikti Ukrainos vyriausybinėms pajėgoms prieštankinę kovinę ginkluotę kovai su sukilėliais, kuriuos aprūpina Rusija, sakė ji.

„Jei nesiimsime veiksmų dabar ir lauksime iki rinkimų, bijau, kad bus jau vėlu“, – sakė respublikonų senatorė Kelly Ayotte pasibaigus uždaram įstatymų leidėjų pasitarimui dėl Ukrainos krizės.

Artimas K.Ayotte sąjungininkas senatorius Lindsey Grahamas sakė, kad prezidentas B.Obama turi nedelsdamas imtis griežtų baudžiamųjų priemonių prieš Rusijos ekonomiką, nes akivaizdu, kad Maskvos pastangos sutrikdyti balsavimą Ukrainoje yra nepaneigiamos.

„Gegužės 25-osios rinkimai šalies rytuose beveik neįmanomi“, – sakė L.Grahamas žurnalistas.

„Yra tiek daug okupuotų miestų ir pastatų, todėl būtų labai sudėtinga surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus, turint galvoje tai, ką Rusija jau nuveikė. Manau, Rusija iš esmės suskaldė Ukrainą“, – sakė senatorius.

Demokratų senatorius Chrisas Murphy pritarė nuomonei, kad Rusijos kišimasis stiprėja, „rusams esant rytinėje Ukrainoje“, tačiau, pasak jo, to dar negalima traktuoti kaip rinkimų žlugdymo.

„Situacija tokia, kad netgi šiems provokatoriams laikant užėmus tiek pastatų, vis dar yra įmanoma surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus, netgi tokiose vietose kaip Odesa ir kiti rajonai rytinėje Ukrainoje“, – sakė Ch.Murphy.

Antrasis pagal įtaką Senato demokratas sakė, jog nori, kad būtų imtasi priemonių prieš Maskvą, tačiau labai svarbu pirmiausia įtikinti Europą prisijungti prie šių veiksmų.

Jei sankcijos bus vienašališkai įvestos prieš rinkimus, neprisijungus prie šių veiksmų Europos Sąjungai, kurią su Rusija sieja glaudūs ekonominiai ryšiai, tai „gali pakenkti mūsų saugumo interesams, o ne jiems pasitarnauti“, pabrėžė senatorius.

Ukrainoje jau dirba apie 100 stebėtojų iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), dar 900 turėtų atvykti vėliau. ESBO paragino visas konflikto šalis rinkimų laikotarpiu laikytis paliaubų.

Maskva teigia, kad rengti šiuos rinkimus vykstant tokio masto neramumams yra „absurdiška“.

Tuo tarpu Vašingtonas tikisi, kad rinkimai visgi įvyks, sakė demokratų senatorius Dickas Durbinas.

„Jei ne, tai, manau, sulauks kur kas griežtesnio atsako iš Vakarų, ne tik Jungtinių Valstijų“, – pabrėžė jis.

Antrasis pagal įtaką Senato demokratas sakė, jog nori, kad būtų imtasi priemonių prieš Maskvą, tačiau labai svarbu pirmiausia įtikinti Europą prisijungti prie šių veiksmų.

Respublikonas L.Grahamas sakė, kad dėl sankcijų Rusijos ekonomikos sektoriams nukentės JAV ekonomika.

„Tačiau kaina, kurią mums tektų mokėti, yra verta mokėti dėl stabilumo ir dėl to, kad Rusija sumokėtų savo kainą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius