Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įvardijo 18 Rusijos pareigūnų, kuriems bus taikomos sankcijos pagal Magnickio įstatymą, Rusija atsilygino tuo pačiu

Jungtinės Valstijos penktadienį įvardijo 18 Rusijos pareigūnų, kuriems bus taikomos sankcijos dėl ryšių su kalėjime mirusio žmogaus teisių advokato Sergejaus Magnickio byla ir kitais žmogaus teisių pažeidimais.
Sergejaus Magnitskio antkapis
Sergejaus Magnitskio antkapis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neabejojama, kad įtampa tarp Vašingtono ir Maskvos dar labiau padidės, kai JAV Iždo departamentas paskelbė 16 Maskvos prokurorų, tyrėjų, mokesčių pareigūnų ir teisėjų, susijusių su S.Magnickio byla, sąrašą. Į jį taip pat įtraukti du čečėnai, įtariami kitais žmogaus teisių pažeidimais.

JAV vyriausybė nurodė, kad šiems asmenims nebus leidžiama atvykti į Jungtines Valstijas pagal 2012 metais priimtą „Sergejaus Magnickio įstatymą“. Iždo departamentas taip pat taikys sankcijas jų turtui, o JAV piliečiams draudžiama turėti su jais verslo santykių.

„Advokato Sergejaus Magnickio mirtis 2009 metais areštinėje Maskvoje yra tragedija, o tyrimas dėl jo mirties nedavė jokių matomų rezultatų, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney. – Rusijos pareigūnai, tiesiogiai siejami su Magnickio kalinimu, taip pat kalėjimo pareigūnai, tiesiogiai susiję su sprendimais, lėmusiais jo mirtį, lieka nenubausti.“

Sąrašas, kuris anksčiau buvo įslaptintas, buvo paskelbtas, Vašingtonui spaudžiant Maskvą dėl S.Magnickio, kuris mirė 2009 metais, išbuvęs įkalintas 11 mėnesių Rusijoje. Demaskuotojas S.Magnickis buvo suimtas po to, kai atskleidė vieną didelę valstybės lėšų grobstymo schemą, į kurią buvo įsitraukę kai kurie Rusijos pareigūnai.

Maskva pasmerkė šio juodojo sąrašo paskelbimą, perspėdama, kad tai dar labiau pablogins dvišalius santykius. „Tai tik įlies daugiau nesantarvės į Rusijos ir Amerikos santykius, kurie jau buvo pašliję pastaruoju metu“, – vienas Rusijos URM pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo vardo, sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

JAV vyriausybė nurodė, kad šiems asmenims nebus leidžiama atvykti į Jungtines Valstijas pagal 2012 metais priimtą „Sergejaus Magnickio įstatymą“. Iždo departamentas taip pat taikys sankcijas jų turtui, o JAV piliečiams draudžiama turėti su jais verslo santykių.

Pareigūnas perspėjo, kad šio sąrašo paskelbimas „ves prie panašių priemonių iš Rusijos pusės“, pridūręs: „Atsakomybė už pasekmes tenka vien Amerikos pusei.“

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Tomas Donilonas, kaip planuota, artimiausiomis dienomis turėtų atvykti su vizitu į Maskvą ir susitikti su Rusijos saugumo tarybos sekretoriumi Nikolajumi Patruševu.

Anksčiau Maskva grasino imtis atsakomųjų veiksmų ir paskelbti panašų JAV pareigūnų juodąjį sąrašą. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad toks Vašingtono sprendimas gali padaryti ilgalaikę žalą santykiams tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių.

„Kai kurių sąrašų pasirodymas neabejotinai padarys labai neigiamą poveikį Rusijos ir JAV dvišaliams santykiams“, – naujienų agentūros citavo D.Peskovą.

Vienas neįvardytas Rusijos šaltinis sakė naujienų agentūrai ITAR-TASS, kad Maskvos atsakomosios priemonės bus „simetrinės“ ir kad jų reikėtų tikėtis šeštadienį.

Į JAV sąrašą buvo įrašyti Maskvos teisėjai Aleksejus Krivoručka, Sergejus Podoprigorovas, Jelena Stašina ir Svetlana Uchnaliova, susiję su arešto paskyrimu S.Magnickiui ir jo kalinimu, nurodė vienas JAV Kongreso narys. Į jį taip pat įtraukti Rusijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai Pavelas Karpovas, Artiomas Kuznecovas ir Olegas Lugunovas, vadovavę bylai prieš S.Magnickį.

Sąraše minimas ir čečėnas Kazbekas Dukuzovas, kuris buvo suimtas, teistas ir išteisintas byloje dėl 2004 metais įvykdyto JAV žurnalisto Paulo Klebikovo nužudymo Maskvoje. Taip pat įrašytas su Magnickio byla nesusijęs Leča Bogatyriovas, įtartas Umaro Israilovo nužudymu. U.Israilovas buvo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo asmens sargybinis, bet vėliau stojo prieš R.Kadyrovą. 2004 metais jis pabėgo į Europą ir buvo nušautas Vienoje 2009 metais.

L.Bogatyriovas Austrijoje nebuvo sulaikytas ir grįžo į Rusiją.

Rusija uždraudė išduoti vizas 18 JAV pareigūnų, reaguodama į Vašingtono „šantažą“

Rusija šeštadienį paskelbė JAV pareigūnų, kuriems draudžiama atvykti į šalį, juodąjį sąrašą, atsakydama į penktadienį Vašingtono priimtą sprendimą įvardyti 18 Rusijos piliečių, įtariamų žmogaus teisių pažeidimais.

„Sąrašų karas ne mūsų pasirinkimas, tačiau negalime ignoruoti akivaizdaus šantažo“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame buvo išvardyti 18 JAV pareigūnų, „susijusių su žmogaus teisių pažeidimais“.

„Kitaip nei Amerikos sąrašas, kuris yra suformuotas vienašališkai, į mūsų sąrašą pirmiausiai įtraukti tie, kad yra siejami su kankinimų įteisinimu ir nesibaigiančiais sulaikymais Gvantanamo kalėjime, su Rusijos piliečių areštais ir pagrobimais, – nurodė ministerija. – Vašingtono politikams laikas pagaliau suprasti, kad nėra jokių perspektyvų kurti santykius su tokia šalimi kaip Rusija globėjiško elgesio ir neslepiamo diktato dvasioje.“

Rusijos sąraše minimi keturi asmenys, siejami su numanomais žmogaus teisių pažeidimais Gvantanamo bazėje. Tarp jų yra ir Davidas Spearsas Addingtonas, kuris dirbo buvusio JAV viceprezidento Dicko Cheney administracijos vadovu.

Dar 14 asmenų, kaip nurodoma, yra pažeidę Rusijos piliečių teises užsienyje, tarp jų federalinis teisėjas Jedas Rakoffas ir keli federaliniai prokurorai iš Niujorko valstijos. Į Rusijos sąrašą taip pat įtraukti keli Kovos su narkotikais administracijos pareigūnai ir Federalinio tyrimų biuro agentas Gregory Colemanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius