Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV jūrų pėstininkai atvyko į Norvegiją bandomajam dislokavimui

Į Norvegiją pirmadienį atvyko apie 300 JAV jūrų pėstininkų, kurie bus dislokuoti šioje Skandinavijos šalyje rotaciniu principu, tai dar labiau sustiprins kaimynės Rusijos nerimą ir šiaip padidėjusios įtampos sąlygomis.
JAV jūrų pėstininkai
JAV jūrų pėstininkai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Sekmadienį vakare užsakomuoju reisu išvykę iš Šiaurės Karolinos amerikiečių kariai pirmadienį pasiekė Verneso oro uostą netoli Trondheimo, rodyta per televiziją.

Spalio mėnesį NATO narė Norvegija paskelbė priėmusi JAV prašymą dislokuoti amerikiečių karių jos teritorijoje.

Pasirinkta tokia rotacija, kad nesupyktų Maskva, – vienerių metų bandomasis dislokavimas, kad jūrų pėstininkai galėtų treniruotis ir dalyvauti pratybose kartu su Norvegijos kariais atšiauriomis klimato sąlygomis.

Vis dėlto ši iniciatyva suerzino Maskvą, kai ir taip kyla įtampa jos santykiuose su Vakarais dėl Ukrainos krizės ir konflikto Sirijoje.

Visa tai „savaime suprantama nepagerins situacijos šiaurės Europoje“, parašė elektriniame laiške naujienų agentūrai AFP Rusijos ambasados Osle atstovas Maksimas Gurovas.

Prieš stodama į NATO 1949 metais Norvegija išsklaidė Rusijos nuogąstavimus pažadėjusi savo teritorijoje nedislokuoti užsienio karių, „kol jos nepuola ar jai negresia puolimas“.

Norvegijos vyriausybė tvirtina, kad NATO kariai nuolat dalyvauja pratybose šioje šalyje ir dislokavimas su rotacija nėra tas pats kaip nuolatinės JAV bazės atidarymas.

Lig šiol Jungtinės Valstijos Norvegijos kalnuose išraustuose tuneliuose laikė daug karinės paskirties technikos, bet karių nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius