Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalgario universitete negyvai užbadyti penki studentai

Neseniai Kalgario universitetą baigęs Matthew Douglasas de Groodas buvo apkaltintas antradienio naktį mirtinai užbadęs penkis žmones per vakarėlį vienuose namuose.
JAV mirtinai subadyti penki Kalgario universiteto studentai
Mirtinai subadyti penki Kalgario universiteto studentai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vietos policijos viršininkas nusikaltimą, kuris buvo įvykdytas antradienį netrukus po 1 val. vietos laiku, pavadino didžiausia masine žmogžudyste per šio Vakarų Kanados miesto istoriją. Netrukus po to, kai atvyko į vakarėlį, M.D.de Groodas, Kalgario policijos pareigūno veterano sūnus, pasiėmė didelį peilį ir vieną po kito ėmė badyti žmones, sakė policijos viršininkas Rickas Hansonas.

Antradienį vakare 22 metų M.D.de Groodas buvo apkaltintas penkiomis žmogžudystėmis.

„Tai didžiausia žmogžudystė – masinė žmogžudystė – per Kalgario istoriją, – antradienį spaudos konferencijoje sakė R.Hansonas. – Niekada nematėme penkių žmonių, kuriuos nužudė vienas individas vienoje vietoje. Ta scena buvo šiurpi“.

Išpuolis Kalgaryje įvyko beveik savaitė po to, kai Jungtinėse Valstijose paauglys savo mokykloje netoli Pitsbergo peiliu sužeidė 21 moksleivį.

Pasak R.Hansono, nusikaltimo Kalgaryje motyvas nėra aiškus. Policijos viršininkas sakė, kad kalbėjosi su įtariamojo tėvu, kuris yra „visiškai priblokštas“ ir su žmona „išgyvena didžiulį skausmą dėl šeimų, kurias paveikė jų sūnus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV mirtinai subadyti penki Kalgario universiteto studentai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mirtinai subadyti penki Kalgario universiteto studentai

„Ir jie norėjo, kad aš būtent tai perduočiau“, – pridūrė R.Hansonas.

Jis nurodė, kad penkių aukų – keturių vyrų ir moters – tapatybės bus paskelbtos po skrodimų. R.Hansonas pridūrė, kad aukų amžius yra nuo 22 iki 27 metų ir kad visi jie buvo „geri vaikai“.

Nė viena iš aukų, kaip ir įtariamasis, anksčiau niekaip nebuvo užkliuvę policijai, sakė R.Hansonas.

Kalgario universitetas nurodė, kad M.D.de Groodas psichologijos bakalauro studijas su neprofiline teisės ir visuomenės specializacija jame baigė 2013 metais.

R.Hansonas sakė, kad tame vakarėlyje mokslo metų pabaigos proga dalyvavo maždaug 20 žmonių. Namas, kuriame įvyko tragedija, yra Brentvudo rajone Kalgario šiaurės vakaruose, netoli universiteto miestelio. Įtariamasis buvo kviestas svečias ir į vakarėlį atėjo po darbo vietos bakalėjos parduotuvėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV mirtinai subadyti penki Kalgario universiteto studentai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mirtinai subadyti penki Kalgario universiteto studentai

Atrodo, kad nė vienas to vakarėlio dalyvis nemiegojo, kai buvo įvykdytas nusikaltimas, ir kad niekas to nesitikėjo, sakė policijos viršininkas.

„Įtariamasis atvyko į vakarėlį, gavo didelį peilį ir taikėsi į vieną po kitos auką, kurioms smogdavo po kelis kartus“, – sakė R.Hansonas.

„Ar kas nors paskatino šį įvykį? Ar buvo kas nors kieno nors padaryta, ką kas nors galėjo priimti kaip įžeidimą ar užgavimą šiam asmeniui? Kiek šiuo metu žinome, niekas nerodo, kad įvyko koks nors panašus dalykas“, – sakė R.Hansonas.

Pasak jo, įtariamasis į vakarėlį iš darbo tikriausiai atsinešė ginklą ar „instrumentą“, bet paskui pasičiupo didelį peilį iš to namo.

Kai kažkuris iš vakarėlio dalyvių iškvietė policiją, atvykę pareigūnai rado tris mirusius vyrus. Dar vienas vyras ir moteris mirė nuvežti į ligoninę.

Kaimynas Dougas Jonesas sakė, kad anksčiau tą vakarą maždaug tuzinas studentų galiniame namo kieme, prie laužavietėje susikurto laužo gurkšnojo alų, bet netriukšmavo. Pasak kaimyno, jie kalbėjosi apie politiką ir vertybinių popierių biržas, o maždaug devintą vakaro suėjo į vidų ir nuo laiko nieko nebesigirdėjo.

Po gaudynių, kuriose dalyvavo policijos šunys, maždaug 40 minučių po nusikaltimo, netoliese buvo areštuotas įtariamasis, kuris buvo nuvežtas į ligoninę dėl šunų įkandimų.

R.Hansonas sakė, jog niekas nerodė, kad įtariamasis buvo girtas ar apsvaigęs nuo narkotikų.

Mėlynai apkaltas namas, kuriame įvykdytas nusikaltimas, stovi ramioje, medžiais apaugusioje gyvenamojo rajono gatvėje. Po nusikaltimo jis buvo apjuostas geltona policijos juosta, teismo mediko darbuotojai neštuvais nešė tris lavonus.

Kaimynas Dougas Jonesas sakė, kad anksčiau tą vakarą maždaug tuzinas studentų galiniame namo kieme, prie laužavietėje susikurto laužo gurkšnojo alų, bet netriukšmavo. Pasak kaimyno, jie kalbėjosi apie politiką ir vertybinių popierių biržas, o maždaug devintą vakaro suėjo į vidų ir nuo laiko nieko nebesigirdėjo.

Kiti rajono gyventojai sakė, kad vakarėlis įvyko po studentų sąjungos metinės Bermudų (šortų) dienos šį pirmadienį. Tą dieną, mokslo metų pabaigos proga, universiteto miestelyje rengiama šventė po atviru dangumi su „gyva“ muzika ir alumi.

„Twitter“ daug studentų rašė, kaip pradėjo gerti pirmadienį ryte, o kai po pietų šventė universiteto miestelyje baigėsi, tęsė linksmybes kitur.

Antradienio pavakarę maždaug 500 studentų ir darbuotojų universitete dalyvavo aukų paminėjime. Didžiuliame ekrane buvo projektuojamas žvakės atvaizdas, universiteto rektorė Elizabeth Cannon paskelbė tylos minutę.

„Pasaulis neteko penkių gabių, perspektyvių, gražių jaunų žmonių, – sakė ji. – Mes vis dar grumiamės su šia tragedija ir tuo, kas paaiškėjo. Nežinome visų detalių ir nežinome viso poveikio mūsų Kalgario universiteto bendruomenei“.

Miesto meras Naheedas Nenshi taip pat pavadino šį įvykį tragišku ir paragino žmones remti vieniems kitus.

„Mūsų bendruomenei suduotas skaudus smūgis. Mes netekome penkių jaunų žmonių, penkių gerų jaunų žmonių, kurie nepadarė nieko bloga. Kurie, kaip ir visi mes, turėjo svajonių ir vilčių, kūrė savo gyvenimus“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius