Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 28 /09:32

JAV kariškiai netyčia išsiuntė į laboratoriją gyvybingų juodligės sukėlėjų

JAV kariškiai atsitiktinai išsiuntė mažiausiai vieną gyvybingų juodligės sukėlėjų mėginį į vieną komercinę laboratoriją Merilande, bet dėl šio incidento nekilo jokio pavojaus visuomenei, trečiadienį pranešė vienas gynybos pareigūnas.
Juodligė
Juodligė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viena Gynybos departamento laboratorija Jutoje „netyčia“ išsiuntė gyvybingų juodligės bakterijų sporų mėginį komercinei laboratorijai, o vyriausybinės sveikatos apsaugos institucijos dar tikrina kitus mėginius, išsiųstus laboratorijoms kitose devyniose valstijose, pareigūnas sakė žurnalistams.

Juodligės mėginių buvo išsiųsta bent devynioms kitoms vyriausybinėms ir komercinėms laboratorijoms, o pareigūnai dabar aiškinasi, ar kituose mėginiuose taip pat buvo gyvybingų sporų.

Pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, pridūrė, kad laboratorijos darbuotojų kontakto su gyvybingu užkratu atvejų nežinoma.

Minėta komercinė laboratorija gegužės 22-osios vakarą nustatė, kad jos gauti juodligės sukėlėjai yra gyvybingi, o kitos laboratorijos vėliau buvo informuotos apie grėsmę, sakė pareigūnas.

Juodligės mėginių buvo išsiųsta bent devynioms kitoms vyriausybinėms ir komercinėms laboratorijoms, o pareigūnai dabar aiškinasi, ar kituose mėginiuose taip pat buvo gyvybingų sporų.

Gynybos departamento laboratorija Dagvėjaus kariniame poligone reguliariai siunčia moksliniuose tyrimuose naudojamus „inaktyvuotus“ juodligės mėginius, kuriuose bakterijų sporos užmušamos intensyvia spinduliuote, sakė pareigūnai.

Pentagonas bendradarbiauja su JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrais, kurie tiria šį incidentą, nurodė minėtas pareigūnas.

Mirtinai pavojingą juodligę sukeliančių bakterijų sporos labai atsparios nepalankiems aplinkos veiksniams ir buvo naudojamos biologinių ginklų programose Jungtinėse Valstijose bei kitose šalyse.

Tikrinami 22 žmonės Pietų Korėjoje veikiančioje JAV armijos bazėje

Maždaug 22 žmonės galėjo būti paveikti juodligės sukėlėjų per darbo laboratorijoje mokymus vienoje JAV karinėje bazėje Pietų Korėjoje, ketvirtadienį pranešė kariškiai.

Osano oro pajėgų bazėje, esančioje už 105 km į pietus nuo Seulo, dislokuotas JAV 51-asis naikintuvų sparnas. 

Osano oro pajėgų bazės pranešime pabrėžiama, kad dėl šio incidento nekilo jokios grėsmės visuomenei, bet sakoma, kad pavojus buvo paskelbtas nustačius, kad mokymams naudojamų inaktyvuotų juodligės bakterijų sporų mėginiuose galėjo būti gyvybingų sukėlėjų.

„22 kariai galėjo būti paveikti per šiuos mokymus“, – sakoma pranešime. Kariškiai pridūrė, kad nei vienam iš tų asmenų šios potencialiai mirtinos ligos simptomai nepasireiškė.

Juodligės sporų mėginys buvo naudojamas „laboratorinėje aplinkoje“ izoliuotose patalpose toje bazėje.

„Pavojingų medžiagų šalinimo komandos nedelsiant uždarė tą objektą, pašalino užterštumą ... ir sunaikino sukėlėjus“, – rašoma pranešime.

Osano oro pajėgų bazėje, esančioje už 105 km į pietus nuo Seulo, dislokuotas JAV 51-asis naikintuvų sparnas. Pietų Korėjoje nuolat laikomą iš viso 28,5 tūkst. JAV karių, dislokuotų keliose bazėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius