Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV meras smerkia planuojamą Libijos lyderio apsistojimą

Libijos lyderis Moameras Kadhafi vizito Jungtinėse Tautose metu gali pasistatyti palapinę vienoje Naujojo Džersio vietoje, bet Englvudo meras Michaelas Wildesas jo išskėstomis rankomis nelaukia.
Moameras Kadhafi
Moameras Kadhafi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nenoriu, kad jis čia miegotų“, – žurnalistams sakė M.Wildesas.  Libijos lyderis, kuris teigia saugantis ištikimybę savam beduinų paveldui, keliaudamas gyvena palapinėje, kurią stato visur: pradedant pagrindiniu Romos parku ir baigiant sodu prie Eliziejaus rūmų Paryžiuje.

M.Kadhafi atvyksta dalyvauti JT Generalinės Asamblėjos atidaryme ir jau privertė Vašingtono diplomatus grąžyti rankas, nes atvyksta iš karto po to, kai Libija praėjusią savaitę kaip didvyrį sutiko vienintelį žmogų, nuteistą dėl lėktuvo susprogdinimo virš Lokerbio 1988 metais.

Tačiau Englvude, kuriame gyvena apie 30 tūkst. žmonių, kuris yra ties Niujorku, kitoje Hadsono upės pusėje, ir kuriame M.Kadhafi planuoja apsistoti vieno Libijos diplomato valdose, jausmai ypač stiprūs, nes netoliese gyvena daugelio Lokerbio aukų šeimos. Iš viso per tą teroro aktą žuvo 270 žmonių.

„38 čionykštės šeimos neteko tėvų, mano draugas neteko savo tėvo – Lokerbis paveikė mano gyvenimą, – sakė 44 metų M.Wildesas. – Mano piliečiai įtūžę, aš įtūžęs.“

Škotijos Vyriausybė praėjusią savaitę nurodė iš užuojautos paleisti Lokerbio byloje nuteistą libietį Abdelbasetą Ali Mohmetą al Megrahi, kuris serga prostatos vėžiu ir kuriam gyventi liko keli mėnesiai.

JAV valstybės departamento atstovas Ianas Kelly antradienį sakė, kad JAV yra susitarusios su JT įsileisti užsienio lyderius ir kad neaišku, kaip jį sulaikyti Niujorko rajone.

Senatorius Frankas Lautenbergas paragino Valstybės departamentą neleisti M.Kadhafi išvykti už nedidelio rajono, kuriame įsikūrusios JT, ribų ir statyti savo palapinės Englvude.

„Atsižvelgdamas į pastarojo meto įvykius manau, jog Valstybės departamentas turėtų užtikrinti, kad pulkininko Kadhafi įvažiavimas į Jungtines Valstijas būtų tik oficialiems JT reikalams, ir neleisti jam laisvai keliauti“, – pirmadienį sakė F.Lautenbergas.

M.Kadhafi, kuris vienu metu Vakarams buvo parijas, 2003 metais atsisakė terorizmo, siekio įsigyti masinio naikinimo ginklų ir susitaikė su JAV bei Europos šalimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius