Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pasiuntinys Mianmare susitiko su kovotojų už demokratiją lydere Aung San Suu Kyi

JAV aukšto rango pareigūnas trečiadienį susitiko su Mianmaro kovotojų už demokratiją lydere Aung San Suu Kyi, kuriai šalį valdanti chunta trumpam nutraukė namų areštą.
Aung San Suu Kyi susitiko su Kurtu Campbellu.
Aung San Suu Kyi susitiko su Kurtu Campbellu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Kurtas Campbellas, kurio apsilankymas buvo aukščiausio rango amerikiečių pareigūno vizitas Mianmare per 14 metų, taip pat susitiko su šios šalies premjeru Thein Seinu.

K.Campbellas į Mianmarą atvyko Baracko Obamos administracijai stengiantis atnaujinti kontaktus su kariniu režimu. Valstybės sekretorės pavaduotojo ir Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Kyi, kuriai chunta retai leidžia atsikvėpti nuo namų arešto, susitikimas įvyko viename prabangiame Jangono viešbutyje ir truko dvi valandas.

Pastaruosius du dešimtmečius Aung San Suu Kyi beveik visą laiką buvo sulaikyta, o rugpjūčio mėnesį chunta paskyrė jai dar pusantrų metų namų arešto periodą, todėl ji iš esmės negali dalyvauti 2010 metų rinkimuose, kuriuos kritikai jau vadina apgaule.Tai buvo pirmas kartas nuo dabartinio jos sulaikymo periodo pradžios 2003 metais, kai ši kovos už demokratiją simboliu tapusi moteris pasirodė žiniasklaidos atstovams ne savo namuose ar kalėjime.

Tradiciniu rausvos ir rudos spalvų drabužiu vilkinti 64 metų Aung San Suu Kyi eidama į susitikimą su K.Campbellu ir jo pavaduotoju Scotu Marcielu šypsojosi, bet į klausimus neatsakinėjo.

„Ar aš graži, kai šypsausi? – po derybų pasirodžiusi žurnalistams pajuokavo Aung San Suu Kyi. – Sveiki visi“, – pridūrė ji.

Pastaruosius du dešimtmečius Aung San Suu Kyi beveik visą laiką buvo sulaikyta, o rugpjūčio mėnesį chunta paskyrė jai dar pusantrų metų namų arešto periodą, todėl ji iš esmės negali dalyvauti 2010 metų rinkimuose, kuriuos kritikai jau vadina apgaule.

Opozicijos lyderė rugpjūtį buvo nuteista už tai, kad suteikė prieglobstį į jos namus ežero pakrantėje plaukte atplaukusiam amerikiečiui. Žurnalistai teismo proceso metu ją matė kalėjime, bet fotografuoti jiems nebuvo leidžiama.

K.Campbellas ir S.Marcielas anksčiau trečiadienį atokiame šalies regione įsikūrusioje sostinėje Neipide susitiko su Thein Seinu, sakė Mianmaro pareigūnai, kurie nenorėjo skelbti savo pavardžių ir kurie daugiau detalių nepateikė.

Pasak pareigūnų, nebuvo numatoma, kad JAV delegacija susitiks su viešumos vengiančiu chuntos lyderiu Than Shwe. Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad tuo metu, kai JAV pasiuntiniai atvyko, jis buvo Pietų Mianmare, kur tikrino, kaip teikiama pagalba po pernai praūžusio ciklono Nargis.

JAV delegacija taip pat susitiko su Aung San Suu Kyi Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD), kuri laimėjo praėjusius Mianmaro rinkimus 1990 metais, bet įsikišus armijai negalėjo perimti valdžios, aukšto rango nariais.

K.Campbellas ir S.Marcielas iš Mianmaro turi išvykti trečiadienį vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius