Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbė konfiskuotų vaizdo įrašų su Osama bin Ladenu medžiagą, tačiau juose nėra garso

JAV pareigūnai šeštadienį paskelbė unikalią vaizdo įrašų su Osama bin Ladenu medžiagą, konfiskuotą per gegužės 1-osios reidą, kurio metu „al Qaeda“ lyderis žuvo.
Osama bin Ladenas filmuotoje medžiagoje
Osama bin Ladenas filmuotoje medžiagoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiek tiek netikėta, kad po aktyvios reklaminės kampanijos, kurios metu buvo anonsuojami „itin svarbūs įrašai iš Osamos slėptuvės“, paskelbti įrašai iš esmės nieko nepakeitė ir labiau tarnauja kaip propagandinis triukas. Beje, paskelbti įrašai – be garso.

Pasak pareigūnų, ši vaizdo medžiaga rodo, kad O.bin Ladenas buvo lyderis, daug dėmesio skirdavęs savo viešajam įvaizdžiui formuoti.

O.bin Ladeno susekimas ir pats reidas, kurio metu daugiau kaip 20 JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) komandosų atakavo jo slėptuvę Abotabade Pakistane ir jį nušovė, žymi istorinės reikšmės žvalgybos manevrą, sakė vienas aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas.
„Al Qaeda“ lyderis „buvo toli gražu ne nominalus vadovas, jis buvo aktyvus žaidėjas“, Pentagone žurnalistams sakė šis pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Buvo konfiskuota įvairios medžiagos – skaitmeninių, garso ir vaizdo failų, spausdintos medžiagos, kompiuterių įrangos, įrašymo prietaisų ir ranka rašytų dokumentų.

„Dėl to reido įgijome ... didžiausią visų laikų aukšto rango teroristinės medžiagos kolekciją, – sakė minėtas pareigūnas. – Tai didžiausia žvalgybos sėkmė, galbūt, – ištisos kartos“.

Buvo paskelbtos penkios vaizdajuostės, tarp jų – viena unikali, kurioje „al Qaeda“ lyderis matyti sėdintis su apklotu kukliame kambaryje, laikantis nuotolinio valdymo pultelį ir žiūrintis per televizorių savo atvaizdus.

Toje vaizdajuostėje O.bin Ladenas yra su žila barzda, bet kitose vaizdajuostėje, kurios tikriausiai buvo propagandinės, skirtos platinti, jo barzda atrodo nudažyta juodai.
Skelbiamų vaizdajuosčių garsas buvo ištrintas, kad nepasklistų jokios galimos žinutės teroristams, sakė JAV pareigūnai.

Viena vaizdajuostė buvo įrašyta – tikriausiai spalį arba lapkritį – kaip „žinia Amerikos žmonėms“. Joje O.bin Ladenas atrodo išpuoselėtos išvaizdos ir skaito iš anksto parengtą tekstą.

Trys kitos vaizdajuostės atrodo kaip propagandinių pranešimų repeticijos. Minėtas žvalgybos pareigūnas sakė, kad jose trūksta titrų ir yra problemų dėl apšvietimo.

„Tai aiškiai buvo (toks) „al Qaeda“ lyderis, kuriam buvo labai svarbus savo paties įvaizdis“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad jis „rūpestingai saugojo savo įvaizdį“.  

VIDEO: Osama bin Laden Killed: 'Home Videos' Released

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius