Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbs nuotraukas, kuriose užfiksuoti žiauraus elgesio su įtariamais teroristais atvejai

JAV prezidento Baracko Obamos administracija planuoja paskelbti nuotraukas, kuriose užfiksuotas žiaurus JAV pareigūnų elgesys su sulaikytais įtariamais teroristais Irako ir Afganistano kalėjimuose, ketvirtadienį pranešė viena žmogaus teisių grupė.
B.Obama
B.Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV gynybos departamentas sutiko iki gegužės 28 dienos paskelbti pirmąsias 44 nuotraukas, reaguodamas į bylą, kurią pagal Informacijos laisvės įstatymą 2004 metais iškėlė Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (American Civil Liberties Union, ACLU), tirianti žmogaus teisių pažeidimus ankstesnio šalies vadovo George'o W.Busho kadencijos metu.

Taip pat ruošiamasi paviešinti „nemažai kitų nuotraukų“, sakoma Teisingumo departamento laiške, adresuotame JAV federaliniam teismui.

ACLU teisininkas Amritas Singhas sakė, kad „šios nuotraukos yra vaizdingi įrodymai, kad JAV pareigūnų žiaurus elgesys su kaliniais buvo ne atsitiktinis, bet plačiai paplitęs ir siekiantis daug toliau už Abu Graibo sienų“.

Pastarasis kalėjimas Irake įgijo liūdną šlovę 2004 metais, kai buvo paskelbtos JAV sargybinių žeminamų ir kankinamų sulaikytųjų irakiečių nuotraukos.

Šis naujų nuotraukų paviešinimas „yra kritiškai svarbus, nes padės visuomenei suprasti kalėjimuose vykdyto žiauraus elgesio pobūdį ir mastą, taip pareikalauti aukštų pareigūnų, kurie sankcionavo ir leido tokį žiaurų elgesį, atsakomybės“, pridūrė A.Singhas.

G.W.Busho administracija atsisakė viešinti šias nuotraukas, argumentuodama, kad toks žingsnis pakurstytų pasipiktinimą ir pažeistų JAV įsipareigojimus sulaikytiesiems, kuriuos numato Ženevos konvencija.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius