Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 22 /11:42

JAV pažadėjo ginti Pietų Korėją

Pietų ir Šiaurės Korėjos susitarė šeštadienį surengti derybas aukštu lygiu, pranešė Pietų Korėjos prezidentūrą, vadinama Mėlynaisiais rūmais; taip mėginama išvengti gresiančio karinio susirėmimo. Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios ginti savo artimą sąjungininkę Pietų Korėją, JAV kariuomenės vadas pareiškė vėl padidėjus įtampai tarp Seulo ir Pchenjano.
Skubus Šiaurės Korėjos lyderio sušauktas pasitarimas
Skubus Šiaurės Korėjos lyderio sušauktas pasitarimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukšto rango pareigūnai sutarė susitikti pasienio paliaubų kaimelyje Panmundžone 18 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, sakė naujienų agentūrai AFP Mėlynųjų rūmų atstovė spaudai.

Pranešimas apie šį dialogą pasirodė praėjus kelioms valandoms nuo Šiaurės Korėjos ultimatumo nutraukti per sieną iš pietų garsiakalbiais transliuojamą propagandą; ultimatume nurodytas terminas – 17 val. Pchenjano (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Pietų Korėjai atstovaus susivienijimo ministras Hong Young-Pyo ir nacionalinio saugumo tarnybos vadovas Kim Kwan-Jinas.

Pchenjanas į derybas siųs aukšto rango kariškį, Hwang Pyong-So, kuris laikomas antruoju asmeniu valdžioje po Kim Jong-Uno, taip pat Darbo partijos sekretorių Kim Yong-Gonas, kuris atsakingas už santykius su Seulu.

11.42 val. Amerika gins Pietų Korėją

Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios ginti savo artimą sąjungininkę Pietų Korėją, JAV kariuomenės vadas pareiškė vėl padidėjus įtampai tarp Seulo ir Pchenjano.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey šią poziciją išsakė penktadienį kalbėdamasis telefonu su Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų vadu, artėjant Šiaurės Korėjos paskelbto ultimatumo Seului terminui. Pchenjanas reikalauja, kad Pietų Korėja liautųsi transliavusi propagandinius pranešimus per garsiakalbius, įrengtus prie abiejų šalių smarkiai įtvirtintos sienos, grasindamas priešingu atveju imtis didelio masto karinių veiksmų.

„Pirmininkas Dempsey dar kartą patvirtino Jungtinių Valstijų nesvyruojančius įsipareigojimus ginti Korėjos Respubliką (Pietų Korėją) ir vėl kalbėjo apie JAV ir Korėjos Respublikos stiprybę“, – sakoma Pentagono pranešime.

M.Dempsey ir admirolas Choi Yoon-hee „susitarė ateinančiomis dienomis atidžiai stebėti Šiaurės Korėjos veiksmus ir užtikrinti, kad JAV ir Korėjos Respublika toliau glaudžiai bendradarbiautų viena su kita, siekdamos atgrasyti tolesnes Šiaurės Korėjos provokacijas bei išsklaidyti įtampą“.

Tarptautinė bendruomenė jau yra įpratusi prie Šiaurės Korėjos itin agresyvaus žvanginimo ginklais, ir iš pažiūros paskutinę minutę priimtas sprendimas tęsti dialogą patvirtina daugelio spėjimą, kad tai tėra dar vienas Pchenjano mėginimas atkreipti į save dėmesį.


Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas įsakė nuo penktadienio paskelbti karo padėtį šalies koviniuose daliniuose, padidėjus įtampai po to, kai įvyko retas artilerijos susišaudymas su Pietų Korėja prie smarkiai įtvirtintos abiejų šalių sienos.

Pietų Korėjos pajėgose jau anksčiau buvo paskelbta aukščiausio lygio parengtis, kai Šiaurės Korėjos kariuomenė ketvirtadienį paskelbė ultimatumą Seului, reikalaudama per 48 valandas išjungti prie sienos įrengtus propagandinius pranešimus transliuojančius garsiakalbius, nes priešingu atveju bus imtasis sutelktų karinių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius