Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pažadėjo remti Meksiką kovoje su narkotikų prekeivių klanais

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton trečiadienį pažadėjo, kad Vašingtonas palaikys Meksiką kovoje su narkotikų prekeivių karteliais, taip pat sakė, kad Jungtinėms Valstijoms tenka dalis kaltės dėl kilusių pražūtingų neramumų.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Scanpix“ nuotr.

Meksika pasveikino naują JAV administracijos strategiją, o H.Clinton kelionė į šią šalį tapo pirmuoju iš keleto planuojamų surengti aukšto lygio vizitų, kurių kulminacija turėtų tapti kitą mėnesį įvyksiantis JAV prezidento Baracko Obamos ir Meksikos vadovo Felipe Calderono susitikimas.

Pasak apžvalgininkų, B.Obama ketina laikytis kitokios strategijos negu ankstesnė prezidento George'o W.Busho administracija, kuri siūlė Meksikai kovoti su nusikalstamumo rykšte, nors laikė šią kovą praktiškai vien Meksikos problema.

„Nusikaltėliai ir klanų vadai skleisdami smurtą mėgina išardyti mūsų įstatymų, tvarkos draugystės ir pasitikėjimo pamatus, ant kurių laikosi mūsų žemynas“, – pirmąją vizito Meksikoje dieną JAV diplomatijos vadovė sakė spaudos konferencijoje.

„Jiems nepavyks“, – pridūrė H.Clinton, stovėdama greta Meksikos užsienio reikalų ministrės Patricios Espinosos.

„Mes stovėsime petys į petį su jumis“, – sakė JAV valstybės sekretorė, kuri sakė tikinti Meksikos pastangomis kovoti su pareigūnų korupciją ir reformuoti teisės institucijas, kurios turi padėti įveikti narkotikų prekeivių kartelius.

Po vėliau trečiadienį įvykusio privataus susitikimo su H.Clinton oficialioje Los Pinjoso rezidencijoje P.Calderon gyrė „pirmuosius žingsnius abiejų šalių atsakomybės kovoje su organizuotu nusikalstamumu link“, nurodoma Meksikos URM pranešime.

Pasak apžvalgininkų, B.Obama ketina laikytis kitokios strategijos negu ankstesnė prezidento George'o W.Busho administracija, kuri siūlė Meksikai kovoti su nusikalstamumo rykšte, nors laikė šią kovą praktiškai vien Meksikos problema.

H.Clinton paskelbė, jog Vašingtonas skirs Meksikai 80 mln. dolerių (205 mln. litų), kad ši galėtų įsigyti JAV gamybos sraigtasparnių „Blackhawk“. Šios mašinos sustiprintų Meksikos arsenalą, skirtą kovai su narkotikų kontrabandininkais, kontroliuojančius didžiąją dalį iš Pietų Amerikos tiekiamo kokaino prekybos, kurios apyvarta siekia milijardus dolerių.

„Man malonu pranešti, kad Obamos administracija, artimai bendradarbiaudama su (JAV) Kongresu, planuoja skirti daugiau nei 80 mln. dolerių labai reikalingų lėšų Meksikos teisėsaugai, – sakė JAV diplomatijos vadovė. – Šie orlaiviai padės Meksikos policijai agresyviai ir sėkmingai reaguoti į kartelių keliamus pavojus“.

Vienas aukštas JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad už Vašingtono administracijos Meksikai numatomas skirti lėšas galima nupirkti tris sraigtasparnius.

2008 metais dėl Meksikos narkotikų kartelių smurto žuvo apie 5 300, o šiemet – jau apie tūkstantį žmonių. Skrisdamas į Meksikos sostinę H.Clinton pripažino, jog dėl šio konflikto dalis kaltės tenka Jungtinėms Valstijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius