Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV politologas George'as Friedmanas: NATO yra neefektyvi, ES idėja pasenusi, o sankcijos Rusijai – juokingos

NATO yra neefektyvi, Europos Sąjungos idėja – pasenusi, o sankcijos Rusijai tėra juokai, tvirtina amerikiečių politologas George'as Friedmanas. Taip pat, jo teigimu, auga Lenkijos galia ir įtaka regione, o Baltijos šalys atsidūrė tarp galimų Rusijos taikinių. Tokias politologo iš JAV mintis publikuoja wyborcza.pl.
George'as Friedmanas
Georgeas Friedmanas

„Mintis, kad Rusija keis politiką, nes Sergejus Lavrovas negalės nuvykti į Disneilendą, yra kvaila. NATO nėra efektyvi sąjungininkų struktūra, tai tarsi karinė organizacija be karinių struktūrų. Tai reiškia, kad šiuo metu regionui lemiamą reikšmę turi Rumunija ir gerokai svarbesnė už ją Lenkija. Esu tikras, kad pagrindinė jėga, kuri galėtų sulaikyti „naująją Rusiją“, bus santykiai tarp Bukarešto ir Varšuvos“, – teigė G.Friedmanas.

Politologas tvirtina, kad lenkai vaidina pagrindinį vaidmenį bandant spręsti krizę Ukrainoje, taip pat – Baltarusijoje, palaiko artimus santykius su Švedija ir JAV. „Lenkijos galia išaugo. Ji dar nėra tokia stipri, kad galėtų pati imtis fundamentalių veiksmų, bet pakankamai stipri, kad Rusijai sukeltų naktinius košmarus“, – aiškino amerikietis.

Šiandien svarbesnis klausimas – ką gali padaryti patys lenkai? Jie nori gauti 10 tūkst. karių – tai nėra neįmanoma amerikiečiams, bet jie nori matyti 100 tūkst. gerai ginkluotų lenkų karių. Galime net tiekti ginklus, bet mums reikalingas partneris, o ne neįgalusis. Nesakau, kad Lenkija yra neįgali, bet lengva sukelti neramumus kaip Ukrainoje, o po to šaukti ant amerikiečių, kad nesikiša, – pabrėžė G.Friedmanas.

Lenkai, anot G.Friedmano, privalo patys rūpintis savo saugumu, nesidairydami į kitus. 

„Lenkija įpratusi dairytis, ką daro Rusija ar Amerika ir Vokietija. Bet šiandien svarbesnis klausimas – ką gali padaryti patys lenkai? Jie nori gauti 10 tūkst. karių – tai nėra neįmanoma amerikiečiams, bet jie nori matyti 100 tūkst. gerai ginkluotų lenkų karių. Galime net tiekti ginklus, bet mums reikalingas partneris, o ne neįgalusis. Nesakau, kad Lenkija yra neįgali, bet lengva sukelti neramumus kaip Ukrainoje, o po to šaukti ant amerikiečių, kad nesikiša“, – pabrėžė G.Friedmanas.

Kaip rašo wyborcza.pl, politologo teigimu, šiuo metu regione vyksta tam tikri psichologiniai pokyčiai, nes tai, kas atrodė, neįmanoma, virsta realybe. O tai, kad visi laukia ateinant amerikiečių, nėra teisinga.

JAV visada į karinius konfliktus įsikišdavo tik paskutiniu momentu (taip buvo tiek per I, tiek per II pasaulinius karus), bet visada rėmė ir teberemia šalis, kurios pačios rūpinasi savo gynyba.

Kalbėdamas apie Lenkiją, G.Friedmanas pastebėjo, kad šalis privalo laikytis taktikos, jog 90 dienų pati gins savo kraštą, nors pagalba ir ateis.Jjeigu tai bus išlaikyta, Rusija nepuls. 

Ekspertas taip pat kalbėjo apie ES, kurios sukūrimo idėją pavadino pasenusia, turint galvoje nuomonių skirtumus tarp šalių-narių. Nes šalys gyvena skirtingus gyvenimus, turi skirtingų problemų, kurių ES nesprendžia.

Kalbėdamas apie Ukrainą, Lenkiją ir kitas Vidurio ir Rytų Europos regiono valstybes, taip pat ir Baltijos šalis, G.Friedmanas jas pavadino savotiška buferine zona. Nes Vokietija taikstosi su Maskvos politika, o kitos šalys – Ispanija, Prancūzija, Italija – visiškai situacija nesirūpina.

Mintis, kad Rusija keis savo politiką dėl Ukrainos tik todėl, kad S.Lavrovas negalės apsilankyti Disneileinde, yra kvaila, – kalbėjo G.Friedmanas.

G.Friedmano teigimu, Rusija nenori, kad Ukraina taptų NATO ir ES nare, kad net galvotų apie tai. Rusija „negali gyventi be Ukrainos“. Iš šios šalies į Rusiją keliauja grūdai, lėktuvų dalys ir t.t., abi šalys labai susijusios tarpusavyje.

Politologas pastebi, kad rusai „žvalgosi“ ir į kitus regiono kraštus: „Svarbiausia yra Gruzija. Azerbaidžanas, Turkmėnistanas kaip dujų tranzito valstybės gali tapti vienintele tikra alternatyva rusiškiems energijos ištekliams Europoje. Rusija privalo būti tikra, kad tokių alternatyvų nebus. Toliau rikiuojasi Moldova, rusai nori turėti įtaką Pruto upės krantams, kurie yra pasienyje su Rumunija. Trečioje vietoje – Baltijos šalys.“

Ekspertas aštriai kritikuoja ES ir JAV dėl sankcijų Rusijai po agresijos prieš Ukrainą. „Sankcijos buvo neefektyvios, tai buvo paprasčiausi juokai. Jos buvo skirtos, tik norint parodyti, kad kažkas daroma, kai tuo metu nieko nebuvo daroma. Sankcijos aštuntai pagal dydį pasaulio ekonomikai yra beprotybė. Rusija gali atsakyti savo sankcijomis, o joje veikia daugybė amerikiečių bendrovių, kurias rusai gali perimti, užblokuoti jų bankų sąskaitas. Todėl JAV ir pritaikė sankcijas, kurios nieko nereiškia, tiesiog baimintasi atsako.

Mintis, kad Rusija keis savo politiką dėl Ukrainos tik todėl, kad S.Lavrovas negalės apsilankyti Disneileinde, yra kvaila“, – griežtai kalbėjo G.Friedmanas.

G.Friedmanas yra vengrų kilmės JAV politologas, įkūręs privačią analitinę agentūrą „Stratfor“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius