-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV politologas Zbigniewas Brzezinskis: fanatiškas šovinizmas kelia pavojų pačiai Rusijai

Žymus JAV politologas Zbigniewas Brzezinskis mano, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino fanatiškas šovinizmas kelia pavojų ne tik Vakarų šalims, bet ir pačiai Rusijai. Buvęs JAV valstybės sekretorius nacionalinio saugumo klausimais savo straipsnyje dienraštyje „The Washington Post“ teigia, kad V.Putinas Ukrainos krizės akivaizdoje gali pasirinkti iš trijų veiksmų variantų.
Zbignewas Brzezinskis
Zbignewas Brzezinskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjo daugiau negu trys mėnesiai po V.Putino kalbos Rusijos parlamente Krymo aneksijos proga. Jo kalba sukėlė šovinistinių jausmų audrą. V.Putinas mėgavosi jo kalbos sukeltomis žmonių emocijomis ir visiškai nemąstė apie ilgalaikius savo veiksmų padarinius.

Krymo klausimas nebus išspręstas, o tarnaus kaip priminimas, kad šovinistinis fanatizmas nėra geriausias sudėtingų problemų sprendimo būdas.

Šiuo metu, ant plauko pakibus Rusijos ir Ukrainos santykiams, taip pat pasaulio šalims įvedinėjant sankcijas Rusijai, V.Putinas turi tris pasirinkimus. 

Pirmasis pasirinkimas būtų susitarimas su Ukraina, pagal kurį Rusija nutrauktų šalies puolimą ir ekonomines sankcijas. Tokiam sprendimui priimti yra reikalingas sveikas protas ir atkaklumas iš visų konflikto sureguliavimu suinteresuotų pusių – Rusijos, Ukrainos ir Vakarų šalių. Pagal šį susitarimą Rusija turėtų nutraukti pastangas destabilizuoti Ukrainą ir atsisakyti tolimesnių karinių veiksmų.

Rusija taip pat turėtų susitaikyti su Ukrainos naryste ES tolimoje ateityje, tačiau mainais turėtų gauti Vakarų šalių ir Ukrainos garantiją, kad ši šalis netaps NATO nare. Mainais į nesijungimą į NATO, Maskva neturėtų tikėtis Ukrainos narystės Eurazijos sąjungoje, kuri yra bandymas atkurti Sovietų Sąjungą ir carinę imperiją.

Tačiau tai neturėtų paveikti dvišalės prekybos tarp Ukrainos ir Rusijos, kuri yra naudinga abiem valstybėms.Tarptautinė bendruomenė galėtų prisidėti prie normalių santykių su Rusija atnaujinimo ir panaikinti jai įvestas sankcijas.

Mainais į nesijungimą į NATO, Maskva neturėtų tikėtis Ukrainos narystės Eurazijos sąjungoje.

Antrasis veiksmų variantas, kurį turi V.Putinas, yra tolesnis teroristų, siaučiančių rytų Ukrainoje, rėmimas. Tokiu atveju Vakarų šalys turėtų dar labiau spausti Rusiją ir įvesti dar griežtesnes sankcijas už Ukrainos suvereniteto pažeidimą. Šio sprendimo baigtis būtų nesėkminga tiek Rusijai, tiek Ukrainai.

Galiausiai, trečiasis sprendimas, kokį gali priimti V.Putinas, yra tiesioginė karinė agresija prieš Ukrainą. Tai paskatintų ne tik Vakarų atsakomuosius veiksmus, bet ir sukeltų didžiulį ukrainiečių pasipriešinimą. Jei pasipriešinimas būtų itin stiprus, Ukraina prašytų didesnio NATO valstybių spaudimo Rusijai. Maskvos agresija jai daug kainuotų.

Kremliui pasirinkus trečiąjį variantą, Rusija ne tik užsitrauktų daugiau negu 40 mln. gyventojų turinčios Ukrainos pyktį, bet ir būtų visiškai izoliuota ekonomine ir politine prasmėmis.

Akivaizdu, kad geriausias sprendimas, kokį galėtų priimti Rusijos valdžia, yra jėgos, nukreiptos prieš Ukrainą, nutraukimas. Krymo klausimas nebus išspręstas, o tarnaus kaip priminimas, kad šovinistinis fanatizmas nėra geriausias sudėtingų problemų sprendimo būdas. Štai dėl ko V.Putino veiksmai yra grėsmė ne tik Vakarams, bet ir pačiai Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius