Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Barackas Obama patikino sąjungininkus Rytų Europoje dėl priešraketinės gynybos planų

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį dar kartą patikino sąjungininkus Rytų Europoje, jog bendradarbiavimas su Maskva priešraketinės gynybos srityje nereiškia, jog NATO perduos dalį šio regiono kontrolės Rusijai.
Barackas Obama Lenkijoje
Barackas Obama Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esame įsitikinę, jog priešraketinė gynyba yra sritis, kurioje turėtume bendradarbiauti su Rusija, nes sutampa mūsų išorinės grėsmės“, – B.Obama sakė žurnalistams po susitikimo su Lenkijos prezidentu Bronislawu Komorowskiu, baigdamas kelionę po Europą.

„Tačiau manome, jog svarbu, kad NATO liktų vadovauti NATO gynybos pajėgumams. Tai vienas iš centrinių NATO principų“, – pabrėžė jis.

Į NATO įstojusios buvusio komunistinio bloko šalys nerimauja dėl planų įtraukti Rusiją į priešraketinės gynybos sistemos valdymą.

Kremliaus kalbos apie „sektorinį požiūrį“, turint omenyje pagrindinių šio projekto veikėjų pasidalijimą atsakomybės zonomis, kelia nuogąstavimus šalims, kurias anksčiau kontroliavo Maskva.

NATO planai, kurie buvo patvirtinti pernai Lisabonoje vykusiame Aljanso viršūnių susitikime, atitinka JAV siekį sukurti priešraketinės gynybos skydą, kuris padėtų apsiginti nuo kai kurių „piktadarių valstybių“, tokių kaip Iranas, galimų atakų.

Postkomunistinės Rumunija ir Lenkija sutiko, kad jų teritorijose būtų dislokuojami kai kurie modernizuoto JAV priešraketinės gynybos skydo elementai. Planuojama, kad šiose šalyse naujos sistemos bus įrengtos 2015 ir 2018 metais.

Rusija įnirtingai priešinosi šiems planams, laikydama juos grėsme savo saugumui, tačiau B.Obama tvirtina, kad priešraketinės gynybos skydas „netaps grėsme strateginei pusiausvyrai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius