Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas ragina Kongresą spręsti nelygybės problemą ir žada didinti minimalų atlyginimą

JAV prezidentas Barackas Obama savo metiniame pranešime antradienį pažadėjo sustabdyti nelygybės didėjimą, keliantį grėsmę amerikietiškajai svajonei. Kaip vieną iš konkrečių žingnsių jis pažadėjo kelti minimalų atlyginimą federalinės vyriausybės darbuotojams.
JAV prezidentas Barackas Obama skaito savo metinį pranešimą
JAV prezidentas Barackas Obama skaito savo metinį pranešimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo metiniame pranešime „Apie Sąjungos padėtį“ B.Obama pažadėjo išnaudoti savo galias „veiksmo metais“, kad pagerintų gyvenimą darbininkams, sustiprintų švietimą ir užtikrintų švaresnę aplinką, jeigu jo priešininkai Kongrese neišdrįs imtis ryžtingesnių veiksmų.

„Amerika nestovi vietoje – aš irgi nestovėsiu“, – B.Obama sakė tiesiogiai kreipdamasis į milijonus televizijos žiūrovų, kalbėdamas įstatymų leidėjų pilnoje Atstovų Rūmų salėje.

„Nelygybė padidėjo. Aukštyn nukreiptas (socialinis) mobilumas įstrigo, o per daug (žmonių) iki šiol visiškai nedirba“, – pažymėjo jis.

„Mūsų darbas – pakeisti šias tendencijas,“ – sakė B.Obama, akcentuodamas savo pareiškimus ryžtingu, optimistišku tonu, tikriausiai turinčiu parodyti, kad šalies vadovas tebėra energingas ir susitelkęs į savo uždavinius, praėjus penkeriems sekinančio darbo metams.

Sutelkęs dėmesį į klausytojus savo šalyje, B.Obama per 1 val. 16 min. trukusią kalbą tik vieną kartą nukrypo į užsienio politikos sritį.

Sutelkęs dėmesį į klausytojus savo šalyje, B.Obama per 1 val. 16 min. trukusią kalbą tik vieną kartą nukrypo į užsienio politikos sritį.

Jis pažadėjo palaikyti demokratiją Ukrainoje, perspėjo, kad tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ keliama grėsmė evoliucionavo, ir dar kartą paragino Kongresą leisti jam uždaryti karo su teroru kalėjimą Gvantanamo įlankos bazėje Kuboje.

Tačiau B.Obama daugiausiai sėmė iš politinio šulinio, kuris ir anksčiau duodavo didelių dividendų – vaizduodamas save viduriniosios klasės šeimų, mėginančių įveikti didžiausią recesiją nuo Didžiosios depresijos, gynėju.

Jis pradėjo pakilia gaida, sakydamas, jog po „penkerius metus trukusių rūsčių išbandymų“ Amerikos žmonėms JAV ekonomika pagaliau atrodo žengianti „proveržio“ link.

„JAV yra geresnėje pozicijoje XXI šimtmetyje negu bet kuri kita valstybė pasaulyje“, – pareiškė B.Obama, atkreipdamas dėmesį, jog nedarbo lygis dabar yra mažiausias per pastaruosius penkerius metus, o gyvenamojo būsto rinka pradeda atsigauti.

Tačiau prezidentas argumentavo, kad „lemiamas mūsų kartos projektas“ – atkurti lygių galimybių pažadą visiems amerikiečiams.

Šalies vadovas pažadėjo pasinaudoti savo galiomis, kad minimalus atlyginimas naujai priimamiems federaliniams darbuotojams būtų padidintas nuo 7,25 iki 10 dolerių per valandą (nuo 18,3 iki 25,3 lito). Jis taip pat siūlo įkurti naują „pradedančiųjų“ pensijų fondų sistemą, kuri galėtų padėti milijonams amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius