Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas pagerbė Afganistane žuvusius karius

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį atidavė pagarbą vėliavomis uždengtiems karstams su šią savaite Afganistane žuvusių 18 karių ir Kovos su narkotikais administracijos (DEA) agentų palaikais.
Barackas Obama pagerbė Afganistane žuvusius karius.
Barackas Obama pagerbė Afganistane žuvusius karius. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį B.Obama prezidento sraigtasparniu „Marine One“ atskrido į Doverio oro pajėgų bazę Delavero valstijoje, kurioje yra didžiausia JAV karinė lavoninė. Į šią bazę pirmiausiai parskraidinami daugumos užsienyje žuvusių JAV karių kūnai.

Su iš anksto neskelbtu vizitu žuvusiųjų pagerbti atvykęs B.Obama šiuo metu svarsto, ar siųsti į Afganistaną dar apie 40 tūkst. karių. Šis pastiprinimas turėtų padėti įveikti sukilėlius, kurie pastaruoju metu veikė aktyviausiai per jau aštuonerius metus vykstantį karą.

Kelios minutės prieš atskrendant prezidentui toje bazėje nutūpė JAV oro pajėgų transporto lėktuvas C-17, gabenantis per pakelės bombos sprogdinimą žuvusių aštuonių armijos karių, taip pat per vieną sraigtasparnio katastrofą žuvusių septynių karių ir trijų DEA agentų palaikus.

B.Obamą lydėjo vienas karo kapelionas ir kiti su prezidentu atvykę pareigūnai. Jie pasimeldė prie kiekvieno karsto, prieš išnešant palaikus iš lėktuvo, sakė kariškiai.

Doverio bazėje B.Obama apsilankė pirmąkart per savo kadencija. Planuojama, kad jis paryčiais vėl grįš į Vašingtoną.

Spalį Afganistane žuvo jau bent 53 JAV kariai. Šis mėnuo Jungtinių Valstijų pajėgoms tapo kruviniausiu per aštuonerius metus vykstantį nepopuliarų karą, kurį B.Obama paveldėjo iš savo pirmtako George'o W.Busho.

Apklausos rodo, jog amerikiečiai vis labiau nusivilia karu, kuris, pasak apžvalgininkų, tikriausiai bus vienas iš pagrindinių B.Obamos kadencijos aspektų. Daugelis, netgi kai kurie iš JAV Kongresą kontroliuojančių prezidento kolegų demokratų, skeptiškai vertina galimybę smarkiai sustiprinti toje Azijos šalyje dislokuotas JAV pajėgas.

B.Obama dalyvavo daugelyje susitikimų su kariuomenės vadais, kuriuose buvo tariamasi dėl naujos karo Afganistane strategijos, kurią prezidentas pasiūlė šių metų kovą.

Taip pat svarstomas Afganistane dislokuotų JAV ir NATO pajėgų vyriausiojo vado generolo Stanley McChrystalo prašymą atsiųsti dar 40 tūkt. kovines užduotis vykdysiančių karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius