Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas viliasi, kad sankcijos Iranui bus paskelbtos artimiausiomis savaitėmis

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį išreiškė viltį, kad naujos tarptautinės sankcijos dėl tos šalies vykdomos branduolinės programos bus paskelbtos „artimiausiomis savaitėmis“, tačiau pripažino, kad Vašingtone dar nepasiektas bendras sutarimas dėl tokio žingsnio.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama taip pat pripažino, kad galingosios šalys „kol kas“ neišsprendė nesutarimų, kokios sankcijos turėtų būti skelbiamos, tačiau panašu, kad jis ir Jungtinėse Valstijose apsilankęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy susitarė vieningai spausti Kiniją ir Rusiją imtis veiksmų.

„Tikiuosi, jog pasieksime, kad tai būtų padaryta šį pavasarį“, – sakė B.Obama. Prezidentas pridūrė, kad jis nelinkęs laukti ištisus mėnesius, kol Jungtinės Tautos (JT) paskelbs naujas sankcijas Teheranui.

„Esu suinteresuotas pamatyti tą režimą įgyvendintą per artimiausias savaites“, – JAV vadovas sakė per bendrą spaudos konferenciją su savo kolega iš Prancūzijos.

Po derybų su B.Obama Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete N.Sarkozy pabrėžė, jog daugelį mėnesių trukusias diplomatinės pastangas, turėjusias atverti kelią sankcijoms Iranui, pagaliau turi vainikuoti veiksmai.

„Atėjo laikas priimti sprendimus. Iranas negali tęsti šių beprotiškų lenktynių“, – sakė Prancūzijos lyderis, pridūręs, kad Europa vieningai spaus skelbti sankcijas.

Ši bendra JAV ir Prancūzijos vadovų pozicija buvo išsakyta po to, kai Kanadoje susitikę Didžiojo aštuoneto (G–8) šalių užsienio reikalų ministrai „primygtinai“ pareikalavo, kad Iranas bendradarbiautų su penkiomis nuolatinėmis JT Saugumo Tarybos narėmis ir Vokietija.

Esu suinteresuotas pamatyti tą režimą įgyvendintą per artimiausias savaites. JAV vadovas sakė per bendrą spaudos konferenciją su savo kolega iš Prancūzijos.

N.Sarkozy ir B.Obama sakė, kad per jųdviejų derybas buvo aptarta daugelis kitų tarptautinės politikos klausimų, tokių kaip karas Afganistane, JAV pastangos atnaujinti taikos procesą Artimuosiuose Rytuose, taip pat pasaulio ekonomikos atsigavimo skatinimas.

Prancūzijos vadovas sakė, jog B.Obamos administracijos sprendimas nuo šiol daug dėmesio skirti finansų sistemos reformoms yra „puiki žinia“.

Dėl pastarosios srities buvo kilusi trintis tarp Vašingtono ir Europos šalių, mat Jungtinės Valstijos mažiau linkusios pritarti pastangoms griežčiau reguliuoti pasaulinius ribotos rizikos fondus negu daugelis Senojo žemyno lyderių.

B.Obama taip pat pažadėjo, kad Pentagono skelbiamas konkursas dėl JAV oro pajėgoms skirtų naujų degalų papildymo ore lėktuvų įsigijimo bus „laisvas ir sąžiningas“.

N.Sarkozy sakė, kad pasitiki B.Obama ir kad Europos aviacijos ir kosmoso technologijų milžinė EADS iš naujo pateiks savo pasiūlymą dalyvauti tame konkurse. Anksčiau dėl šio konkurso buvo kilę nesutarimų, kai Vašingtonas buvo apkaltintas sudaręs privilegijuotas sąlygas kompanijai JAV aviacijos kompanijai „Boeing“.

Abu lyderiai stengėsi paneigti gandus apie jųdviejų asmeninius nesutarimus, kreipdamasi vienas į kitą vardais. Vėliau antradienį Baltuosiuose rūmuose įvyko privatūs pietus, kuriuose JAV pirmoji pora priėmė N.Sarkozy ir jo žmoną, buvusią supermanekenę, Carlą Bruni–Sarkozy.

B.Obama Prancūzijos prezidentą vadino savo mielu draugu, o N.Sarkozy atrodė pasiryžęs išsklaidyti daugelį metų tarp Vašingtono ir Paryžiaus tvyrojusią įtampą.

„Gali būti nesutarimų, tačiau niekada dėl netinkamų priežasčių. Kadangi abi mūsų pusės labai skaidrios, egzistuoja pasitikėjimas“, – jis sakė per spaudos konferenciją, iš kurios abu lyderiai išėjo apkabinę vienas kitą per petį.

Tačiau pastaruoju metu abiem valstybių vadovams politinė sėkmė šypsojosi nevienodai.

N.Sarkozy buvo priverstas atsisakyti kai kurių svarbiausių žadėtų reformų, o jo partija patyrė skaudų smūgį neseniai vykusiuose regionų valdžios rinkimuose.

Tuo tarpu B.Obama triumfavo, kai buvo priimtas jo pasiūlytas istorinis JAV sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymas, taip pat kai praeitą savaitę pavyko suderinti svarbią branduolinės ginkluotės mažinimo sutartį su Rusija.

Obamų šeima pirmą kartą Baltuosiuose rūmuose surengė privačius pietus su užsienio lyderiu, o šis žingsnis laikomas mėginimu pagerinti santykius po JAV prezidento atsisakymo atvykti į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą.

„Svarbus valstybės vadovas kviečiamas į valstybinius pietus, tačiau draugas kviečiamas į namus“, – sakė vienos Vakarų šalies diplomatas.

Tačiau Baltieji rūmai neigė, jog prezidento sprendimas surengti tokį asmeninį susitikimą yra kažkuo neįprastas.

„Tai visiškai neatrodo neįprasta“, – sakė B.Obamos atstovas spaudai Robertas Gibbsas.

Prancūzijos pirmoji pora po dvi valandas trukusių pietų išvyko iš Baltųjų rūmų antradienio vakarą į Andrewso (Endriuso) oro pajėgų bazę, kur jų laukė lėktuvas, pasiruošęs išskristi į Paryžių. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius