-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pripažino Pietų Sudaną ir pažadėjo paramą

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį paskelbė, kad jo šalis pripažįsta naujai įkurtą Pietų Sudano Respubliką ir pažadėjo suteikti jai pagalbą „sunkiame valstybės kūrimo darbe“.
Barackas Obama
Barackas Obama. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Didžiuodamasis skelbiu, kad Jungtinės Valstijos oficialiai pripažįsta Pietų Sudano Respubliką suverenia ir nepriklausoma valstybė nuo šios dienos, 2001 metų liepos 9-osios“, – sakoma B.Obamos pranešime.

Pietų Sudanas nepriklausomybę įgijo po daugiau nei 50 metų trukusio konflikto tarp pietų regiono sukilėlių ir daugelio Chartumo vyriausybių. Dėl pilietinio karo regionas virto griuvėsiais, žuvo milijonai žmonių, jo palikimu tapo abipusis nepasitikėjimas.

2005 metais buvo sudarytas Išsami taikos sutartis (CPA), kuri galiausiai užbaigė šį konfliktą. Taika, kuri buvo sudaryta intensyviai spaudžiant kitoms šalims, ypač JAV, Didžiajai Britanijai ir Norvegijai, nutiesė kelią į šiemet sausį surengtą referendumą dėl Pietų Sudano nepriklausomybės.

Apie 99 proc. pietiečių balsavo už atsiskyrimą nuo Šiaurės.

Anksčiau šeštadienį Pietų Sudano parlamento pirmininkas Jamesas Wani Igga paskelbė šalies nepriklausomybę, ši deklaracija pažymėjo naujausios pasaulyje valstybės gimimą ir padalijo pusiau vieną didesnių Afrikos šalių.

B.Obama sakė neabejojantis, kad draugystės ryšiai tarp Pietų Sudano ir Jungtinių Valstijų ilgainiui dar labiau sustiprės.

„Pietų sudaniečiams imantis sunkaus darbo statyti savo naują šalį, Jungtinės Valstijos žada savo partnerystę, jiems siekiant saugumo, vystymosi ir atsakingo valdymo, kurie gali išpildyti (gyventojų) lūkesčius ir užtikrinti jiems žmonių teises“, – pabrėžė prezidentas.

B.Obama pridūrė, kad Pietų Sudano nepriklausomybė žymi „dar vieną žingsnį į priekį ilgoje Afrikos kelionėje į galimybes, demokratiją ir teisingumą“.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton atskirame pranešime pagyrė Sudano vyriausybę dėl sprendimo tapti pirmąja, pripažinusia Pietų Sudano nepriklausomybę.

„Toliau žengdama taikos keliu, Sudano vyriausybė gali iš naujo apibrėžti savo santykius su tarptautine bendruomene ir užtikrinti labiau klestinčią ateitį savo žmonėms“, – pabrėžė JAV diplomatijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius