Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ragina Egiptą surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus, šios šalies opozicija sako nusivilianti amerikiečiais (nuotraukos)

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sekmadienį nebekartojo savo ankstesnių pareiškimų, kad Egipto prezidento Hosni Mubarako vyriausybė yra stabili, tačiau vėl pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos norėtų matyti Egiptą žengiantį į demokratiją.
Protestuotojai Egipte
Protestuotojai Egipte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Amerikos žinia buvo nuosekli – norime matyti laisvus ir sąžiningus rinkimus, taip pat tikimės, jog tai bus viena iš dabartinių įvykių išdavų“, – H.Clinton sakė duodama interviu televizijos NBC laidai „Meet the Press“.

„Mes remiame tvarkingą perėjimą ir pokyčius, kurie bus atsakymas į legitimius Egipto žmonių susirūpinimus, dėl kurių kilo protestai“, – sakė ji CBS.

„Nemanau, kad kas nors nori matyti nestabilumą, chaosą, didėjantį smurtą, – pridūrė ji. – Mes norime tvarkingo perėjimo prie demokratinės vyriausybės, ekonomikos reformų“.

H.Clinton sakė, kad JAV viliasi „tikros demokratijos“ Egipte ir pažymėjo, kad paragino H.Mubaraką tęsti „nacionalinį dialogą“, kuris gali vesti jos link.

„Mes raginame Mubarako vyriausybę, kuri tebėra valdžioje, mes raginame armiją, kuri yra labai gerbiama institucija Egipte, padaryti tai, kas reikalinga, kad būtų palengvintas toks tvarkingas perėjimas“.

Kalbėdamasi su televizija ABC, H.Clinton taip pat nesistengė spausti veiksmingiausio sverto JAV santykiuose su H.Mubaraku: „Šiuo metu nevyksta jokia diskusija apie paramos nutraukimą“.

Tačiau ji pridūrė: „Mes visada stebime ir peržiūrime savo pagalbą.“

Jungtinės Valstijos kasmet skiria Egiptui pagalbos už beveik 2 mlrd. dolerių, o jos didžiausia dalis atitenka šios šalies ginkluotosioms pajėgoms. 

Tuo tarpu  Egipto opozicijos lyderis disidentas Mohamedas ElBaradei pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „diena iš dienos netenka pasitikėjimo“ Egipte, ragindamos stiprinti demokratiją šioje šalyje, tačiau toliau palaikydamos prezidentą H.Mubaraką.

„Jūs diena iš dienos netenkate pasitikėjimo. Viena vertus, jūs kalbate apie demokratiją, įstatymo valdžią ir žmogaus teises, o, antra vertus, vis dar remiate diktatorių, kuris toliau engia žmones“, – iš Kairo JAV kanalui CBS sakė M.ElBaradei.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius