Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV tikisi, kad Ebolos viruso plitimą šalyje pavyko sustabdyti

Jungtinėse Valstijos pastarąsias penkias dienas nebuvo užfiksuota naujų užsikrėtimo Ebolos virusu atvejų, todėl institucijos pirmadienį reiškė atsargų optimizmą, jog šios ligos protrūkį šalyje pavyko sustabdyti, kai netinkamas atsakas atskleidė sistemos trūkumų.
Ebolos virusas
Ebolos virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Liberijos piliečio, kuris anksčiau šį mėnesį mirė nuo Ebolos karštinės Teksaso mieste Dalase, sužadėtinė buvo tarp beveik 50 žmonių, kuriems per trijų savaičių trukmės karantiną nepasireiškė jokie šios ligos simptomai po potencialaus kontakto su virusu, kuris nuo šių metų pradžios Vakarų Afrikoje nusinešė jau per 4,5 tūkst. žmonių gyvybių.

Dar apie 100 žmonių, daugiausiai sveikatos apsaugos darbuotojų, yra stebimi Teksase dėl kontakto su pacientu, rugsėjo pabaigoje tapusiu pirmuoju žmogumi Jungtinėse Valstijose, kuriam buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija.

Tačiau pareigūnai sakė esantys padrąsinti fakto, jog pastarosiomis dienomis naujų užsikrėtimo atvejų nebuvo nustatyta.

Dar apie 100 žmonių, daugiausiai sveikatos apsaugos darbuotojų, yra stebimi Teksase dėl kontakto su pacientu, rugsėjo pabaigoje tapusiu pirmuoju žmogumi Jungtinėse Valstijose, kuriam buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija.

„Kvėpuojame truputį lengviau, tačiau tebesame sulaikę kvėpavimą“, – sakė Dalaso meras Mike'as Rawlingsas. 

Tarp žmonių, kuriems nebegresia pavojus, buvo grupė sveikatos apsaugos darbuotojų ir bendruomenės narių, galėjusių turėti kontaktų su Liberijos piliečiu Thomas Ericu Duncanu nuo rugsėjo 24-osios, kai jam pasireiškė pirmieji ligos simptomai, iki rugsėjo 28-osios, kai jis buvo izoliuotas vienoje Dalaso ligoninėje.

„Tai itin svarbi gairė Dalaso miestui ir (visiems) susijusiems asmenims Jungtinėse Valstijose“, – sakė užkrečiamųjų ligų specialistas Markas Ruppas, dirbantis Nebraskos medicinos centre, kuris gydė du amerikiečius, šiais metais užsikrėtusius Ebolos virusu Liberijoje.

„Tikiuosi, kad tai sustiprins žinią, jog visuomenė yra saugi ir kad Ebola nėra labai užkrečiama ankstyvosiomis stadijomis“, – pridūrė jis.

Dvi slaugės, dirbančios intensyviosios terapijos skyriuje Dalase veikiančioje „Texas Health“ presbiterionų ligoninėje, užsikrėtė prižiūrėdamos Th.E.Duncaną, kuris mirė spalio 8 dieną.

Apie slaugės Ninos Pham ligą buvo paskelbta spalio 12 dieną, o jos bendradarbei Amber Vinson infekcija buvo diagnozuota trimis dienomis vėliau.

Žinia, kad tos slaugės užsikrėtė, pasėjo paniką Jungtinėse Valstijose, todėl pagausėjo pranešimų apie įtariamus užsikrėtimo atvejus, kurie pasirodydavo esantys įprastos ligos.

„Jungtinėse Valstijose Ebola užsikrėtė du žmonės. Du. Abi – rūpindamosi sunkiai sergančiu pacientu rizikingoje padėtyje“, – Anthony Fauci, Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto vadovas, sakė per vieną forumą Vašingtone veikiančiame žurnalistikos muziejuje „Newseum“.

Žinia, kad tos slaugės užsikrėtė, pasėjo paniką Jungtinėse Valstijose, todėl pagausėjo pranešimų apie įtariamus užsikrėtimo atvejus, kurie pasirodydavo esantys įprastos ligos.

„Reikia atskirti tas dvi slauges ... nuo grėsmės eiliniams žmonėms, kurie nebūna arti Ebolos (virusu užsikrėtusio) paciento, juolab sunkiai sergančio“, – pridūrė jis.

N.Pham, kuri dabar gydoma specializuotoje valstybinėje ligoninėje netoli JAV sostinės, būklė yra gera, o A.Fauci atsisakė pateikti prognozių, ar ji visiškai pasveiks.

„Ji tebėra kiek nokautuota, – pažymėjo A.Fauci. – Kai susigriebi tokią rimtą infekciją kaip Ebola, ji būna labai sekinanti.“

A.Vinson šeimos narių pranešime sakoma, kad jie „toliau karštai meldžiasi ir lieka optimistiški dėl Amber būklės ir dėl gydymo, kuris šiuo metu jai teikiamas“ Emory universiteto ligoninėje Atlantos mieste Džordžijos valstijoje, tačiau daugiau detalių apie jos būklę nepateikiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius